Connect with us

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Published

on

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (4/12) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Την εορταστική περίοδο περιμένουν οι καταστηματάρχες με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Σταύρο Καφούνη να δίνει στη δημοσιότητα το εορταστικό πρόγραμμα των καταστημάτων, που ξεκινάει την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου με τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά από τις 11:00 μέχρι τις 18:00. Σύμφωνα το πρόγραμμα το λιανεμπόριο θα μείνει ανοιχτό την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και θα κλείσει το Σαββατοκύριακο 25-26/12 όπως και το Σαββατοκύριακο 1-2 Ιανουαρίου. Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 6 το απόγευμα και τις υπόλοιπες ημέρες έως τις 9 το βράδυ.

 

  • Οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της οικονομίας, αφού έδωσαν με επιτυχία την μάχη της πανδημίας, παρά την αναταραχή που προκάλεσε. Σύμφωνα με την Ε. Κασελάκη, Εταίρο στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού και Επικεφαλής Ιδιωτικού Τομέα της EY Ελλάδος αυτό συνέβη παρότι δεν διαθέτουν τα “μαξιλάρια” ασφαλείας μιας πολυεθνικής ή μιας μεγάλης εισηγμένης επιχείρησης, το οποίο οφείλεται σε δύο βασικά χαρακτηριστικά των οικογενειακών επιχειρήσεων: την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα.

 

  • Σε 22.642 ανήλθαν οι νέες ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων για το σύνολο των τομέων της οικονομίας το γ’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 9,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020 όταν οι νέες εγγραφές είχαν ανέλθει σε 20.725 και μείωση 14,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021 που είχαν ανέλθει σε 26.370.

 

  • Μεγάλη έρευνα για τα εργατικά ατυχήματα διεξήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δείχνει ότι, τους τελευταίους 12 μήνες, ατύχημα στο χώρο εργασίας του είχε το 1,9% των ατόμων που εργάζονται ή εργάστηκαν το συγκεκριμένο διάστημα. Σύμφωνα με την ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, οι κλάδοι με το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων στην εργασία αφορούν στην πρωτογενή και τη δευτερογενή παραγωγή. Το υψηλότερο ποσοστό απαντάται στις κατασκευές (6%) ενώ, ακολουθούν η γεωργία, δασοκομία και αλιεία (3,8%) και η βιομηχανία και ενέργεια (3,3%). Οι κλάδοι με τα χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων είναι η εκπαίδευση (0,2%) και οι χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες (0,5%). Ακόμη, το ποσοστό των ατυχημάτων φαίνεται να είναι υψηλότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες, αντίστοιχα, ενώ αυξάνεται στις ηλικίες από 45 ετών και άνω.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ