Κεντρικό Θέμα
Ζυμώσεις και παρασκήνιο: 3 άγνωστοι «Χ» κρίνουν την κούρσα ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ.
Εξαιρετικά αμφίρροπη είναι η εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση στο ΚΙΝ.ΑΛ. και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η έκβασή της θα κριθεί στο νήμα.
Οι κάλπες ανοίγουν σε λίγες ώρες και το μόνο που για την ώρα θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα πρόκειται για πολύ μεγάλη έκπληξη εάν κάποιος από τους υποψήφιους εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
Βουλευτές και στελέχη κάνουν λόγο για μια δύσκολη μάχη μεταξύ των τριών από τους έξι υποψήφιους και συγκεκριμένα μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου.
Όποιος από τους τρεις υποψήφιους και να περάσει στο δεύτερο γύρο δεν θα είναι έκπληξη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαφορές είναι οριακές, γεγονός που σηματοδοτεί μια αναμέτρηση θρίλερ.
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ναι μεν δίνουν ένα μικρό προβάδισμα είτε στον Νίκο Ανδρουλάκη, είτε στον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Τα επιτελεία των τριών υποψηφίων ναι μεν διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις, ξέρουν όμως ότι είναι «φωτογραφίες» της στιγμής και αναγνωρίζουν ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν κατά τη διάρκεια της αυριανής ψηφοφορίας Στο πλαίσιο αυτό, είδαν τις δημοσκοπήσεις, κατέγραψαν πολύτιμες πληροφορίες και αξιολόγησαν τις τάσεις που διαμορφώθηκαν και φρόντισαν να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους για να πάρουν τη νίκη.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, όλοι τους έκαναν τις τελευταίες ημέρες αγώνα δρόμου, με στόχο να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων και να ξεκινήσουν τη μάχη από την καλύτερη δυνατή αφετηρία.
Όσοι γνωρίζουν τις εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες, τονίζουν ότι η κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. θα κριθεί από τρεις άγνωστους «Χ» που είναι οι εξής:
1)Εκλογικό ακροατήριο:
Μπορεί το ενδιαφέρον για τις εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ. να απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, παραμένει όμως άγνωστο ποιο είναι το εκλογικό ακροατήριο. Το ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. «Άλλο θα είναι το αποτέλεσμα εάν στη διαδικασία πάρουν μέρος μόνον αυτοί που ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ. στις τελευταίες εθνικές εκλογές και άλλο εάν συμμετέχουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που για διάφορους λόγους βρήκαν καταφύγιο είτε στη Ν.Δ. είτε στον ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε με νόημα στέλεχος της Χ. Τρικούπη.
2)Ιδεολογική προσέγγιση:
Το μείζον θέμα για όσους πάρουν μέρος στην διαδικασία είναι χωρίς αμφιβολία η ιδεολογική προσέγγιση των τριών από τους έξι υποψήφιους που είναι και τα φαβορί.
Για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει την ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση και ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν κλείνει το μάτι ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη Ν.Δ.
Οι τρεις υποψήφιοι έχουν δώσει το ιδεολογικό τους στίγμα και στην κάλπη θα φανεί εάν οι ψηφοφόροι θέλουν ένα κόμμα το οποίο θα έχει κεντροαριστερή και αριστερή ταυτότητα, ή θα επιδιώξει συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο με τη Ν.Δ.
3)Ενότητα και προοπτική:
Κρίσιμος παράγοντας στην έκβαση της μάχης για τους ψηφοφόρους είναι ποιος από τους τρεις υποψήφιους είναι σε θέση να εγγυηθεί το μέλλον του Κινήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κριτήριο για την τελική επικράτηση είναι ποιος μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα και να δώσει προοπτική εξουσίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν έως το πρώτο μνημόνιο βασικός πυλώνας του δικομματισμού, αλλά «πλήρωσε» τις επιλογές που έκανε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Στην παρούσα φάση στόχος δεν είναι η εκλογική νίκη, αλλά η εκλογική ανάκαμψη και αυτός θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τους υποψήφιους που θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι για το β’ γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.
Μάχη εντυπώσεων
Τα τρία φαβορί για την ηγεσία έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα σκληρή μάχη για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, κάτι που έγινε σαφές και από την παρουσία τους στο debate της ΕΡΤ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να μη συμμετείχε αλλά επιστράτευσε την εμπειρία του ως πρωθυπουργός, τις γνώσεις που έχει στα εθνικά θέματα και κυρίως την επιστροφή στην παπανδρεϊκή παράδοση του κόμματος.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χρησιμοποίησε τη ρητορική της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ σε υπαρξιακό εχθρό του κινήματος και επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από τη Ν.Δ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφάνισε ως πλεονέκτημα την εμπειρία του από την Ευρωβουλή, έδωσε το στίγμα του σύγχρονου σοσιαλδημοκράτη και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αναδειχτεί στην ηγεσία η νεότερη γενιά.
Το ποιοι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο θα φανεί στην κάλπη και κάποιες μικρές αλλά πολύ σημαντικές λεπτομέρειες θα σφραγίσου το τελικό αποτέλεσμα σε μια πολύ αμφίρροπη μάχη.
Όσον αφορά στους άλλους τρεις υποψήφιους (Π. Γερουλάνος, Π. Χρηστίδης και Χ. Καστανίδης) καταγράφουν χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά και το ερώτημα εάν θα στηρίξουν κάποιον στο δεύτερο γύρο.