Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (11/12) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • O κλάδος ένδυσης – υπόδησης έσυρε το άρμα της αύξησης των τζίρων στο λιανεμπόριο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε ρούχα και παπούτσια αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις σε ετήσια βάση, γεγονός που είχε αντανάκλαση και στους τζίρους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι, σε μηνιαία βάση, ο ίδιος κλάδος είχε μεν σημαντική αύξηση τζίρου 11,2% τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με τον Αύγουστο, αλλά σε όγκο οι πωλήσεις έπεσαν κατά 21,9%, γεγονός που δείχνει την σημαντική αύξηση τιμών μέσα σε ένα μήνα.

 

  • Σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής τους δραστηριότητας θεωρούν οι επιχειρήσεις την ψηφιοποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 75% των ερωτώμενων επιχειρήσεων, θεωρούν την ψηφιοποίηση πολύ σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής δραστηριότητας, με την online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, τη διασύνδεση με το λογιστή και την αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών, να θεωρούνται ως απαραίτητες διαδικασίες, κατά 87%, 80% και 79% αντίστοιχα.

 

  • Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των πληρωμών με κάρτα ή άλλων εναλλακτικών μεθόδων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, ο αριθμός των τερματικών αποδοχής καρτών (POS) έχει αυξηθεί κατά 20% (κατά περίπου 376.000 τερματικά) από το 2018 έως το 2020, σε σειρά χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με την αντίστοιχη αύξηση στην Ελλάδα να φτάνει το 17% (κατά περίπου 116.000). Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα εταιρείας τεχνολογίας, η οποία διεξήχθη σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιείται, η κατανομή των POSs έχει διαμορφωθεί σε περίπου 18.142 μονάδες ανά εκατομμύριο κατοίκων για το 2020 από περίπου 14.800 που ήταν το 2018.

 

  • Ανάκαμψη του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας παρατηρείται κατά το εννεάμηνο του 2021, σύμφωνα με τον Συνδέσμο Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ). Συγκεκριμένα, ο κλάδος καταγράφει πολύ καλά αποτελέσματα και θετική πορεία ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης παραγωγής κατά το εννεάμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 18%. Οι εξαγωγές του συνόλου των μεταποιητικών προϊόντων της κλωστοϋφαντουργίας παρουσιάζουν αύξηση 11,9% έναντι 0,1% του 2020.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ