Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα μέτρα εν όψει των εορτών – Σχέδιο για αυξημένα τεστ λόγω της “Όμικρον”

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπό τη σκιά της μετάλλαξης “Όμικρον” θα γιορτάσουν φέτος οι πολίτες τα Χριστούγεννα, με νέα μέτρα και ένα σχέδιο για αυξημένα τεστ να βρίσκεται προ των πυλών.

Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έχοντας μόλις θέσει υπό έλεγχο το τέταρτο από την αρχή της πανδημίας κύμα -και δεύτερο μέσα στο έτος που διανύουμε- βρίσκονται επί ποδός και ετοιμάζονται να… υποδεχτούν, μαζί με το νέο έτος, και το πέμπτο πανδημικό ξέσπασμα στην Ελλάδα.

Αυτό ανατρέπει εν πολλοίς και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για τη διαχείριση της πανδημίας και ουδείς αποκλείει νέα μέτρα. Χθες το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε εκτάκτως η καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, καθώς σήμερα βρίσκεται στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη, με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του κυβερνητικού επιτελείου. Σε αυτήν αναλύθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση του συστήματος υγείας ενόψει των εορτών.

Τα επόμενα 24ωρα μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει και η επιτροπή των επιστημόνων η οποία θα λάβει και τις αποφάσεις. Βασικό στοιχείο του σκεπτικού πίσω από το τέστινγκ σε εμβολιασμένους και μη είναι να υπάρχει συνολική επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα όποια μέτρα είναι πιθανόν να ισχύσουν για την Πρωτοχρονιά και όχι για τα Χριστούγεννα, ενώ φαίνεται, από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών αλλά και των επιστημόνων πως δεν θα υπάρξει lockdown.

 

Επί τάπητος η αύξηση των τεστ

Στο τραπέζι ωστόσο μπήκε η αύξηση των τεστ για τις ημέρες των εορτών, με τις οριστικές αποφάσεις να παραπέμπονται για το επόμενο διήμερο.

«Προς το παρόν δεν θα λάβουμε νέα μέτρα», είναι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, με την κατάσταση πάντως να επαναξιολογείται καθημερινά.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το lockdown δεν είναι στο τραπέζι και η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο «σφράγισμα» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει έκτακτες αποφάσεις και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Προς το παρόν η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των τεστ που κάνουν οι πολίτες, ανεξαρτήτως του αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Αυτό δεν αφορά το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, με στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνουν ότι «αποκλείεται να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο τα Χριστούγεννα». Είναι πολύ πιθανό όμως να καταστεί απαραίτητο για να μπουν οι πολίτες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε κλειστούς χώρους συνάθροισης να πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι rapid ή PCR.

Όλα θα κριθούν μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα γίνουν οι ανακοινώσεις ώστε να ξέρουν όλοι πώς θα κάνουν γιορτές. Ανασταλτικός παράγοντας για ένα τέτοιο μέτρο είναι ο φόρτος που θα υπάρξει στα φαρμακεία ή τα διαγνωστικά εργαστήρια προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους θα θέλουν να κάνουν ρεβεγιόν εκτός του σπιτιού τους. Ωστόσο αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας θεωρούν ότι είναι απαραίτητος ο διαγνωστικός έλεγχος και η ιχνηλάτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη διασπορά στην κοινότητα που θα οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων.

 

Η ατομική προστασία σε πρώτο πλάνο

Την ανάγκη διενέργειας self tests απ’ όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, κατά την περίοδο των εορτών, ιδίως πριν από συναντήσεις και συναθροίσεις υπογραμμίζει και ο κ. Παρασκευής. «Με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο θα εντοπιστεί τυχόν θετικό ασυμπτωματικό άτομο και θα κοπεί η αλυσίδα μετάδοσης. Είναι σημαντικό το θετικό self test να επιβεβαιώνεται και με περαιτέρω έλεγχο, και φυσικά σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να οδηγεί τον ασθενή σε απομόνωση και περιορισμό ακόμη και από τους οικείους του», τονίζει ο καθηγητής.

 

 
[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ