Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

«Βιβλιοθήκες στα FM»

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρουσίαση της Παιδαγωγικής Βιβλιοθήκης

του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων  & Επιστημόνων Πληροφόρησης  και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Βιβλιοθήκες στα FM» που φιλοξενείται κάθε Κυριακή 10:00 – 12:00 το πρωί  από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Στην εκπομπή της 13ης Μαΐου οι συντελεστές της εκπομπής είχαν τη χαρά να παρουσιάσουν τη Βιβλιοθήκη Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που αποτελεί  τη πρώτη ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της εκπομπής μας.
Καλεσμένες ήταν οι βιβλιοθηκονόμοι της Βιβλιοθήκης, Μαρία Χρηστίδη και Νίκη Χατζηπαναγιώτου, ωστόσο η συνέντευξη παραχωρήθηκε από τη Νίκη Χατζηπαναγιώτου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης  παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με το ιστορικό της βιβλιοθήκης, το περιεχόμενο της συλλογής της, τις βασικές υπηρεσίες της, το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού και τους εργαζόμενούς της. Η συλλογή της βιβλιοθήκης διαθέτει περίπου 20,000 βιβλία και το υλικό της καλύπτει κυρίως τις θεματικές κατηγορίες της Εκπαίδευσης, των Κοινωνικών Επιστημών, της Ψυχολογίας, της Φιλοσοφίας και της Γλώσσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη διαθέτει αρκετά βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη διδασκαλία στο γυμνάσιο και το ενιαίο λύκειο, καθώς και σπάνιες παιδαγωγικές εκδόσεις.
Τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της βιβλιοθήκης στην εκπαιδευτική διαδικασία -«η Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη αποτελεί την καρδιά ενός ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ειπώθηκε-, οι δυσκολίες αναγνώρισής του καθώς και η πολιτική που ακολουθείται από τη βιβλιοθήκη Παιδαγωγικής πάνω στο θέμα.
Στη συνέχεια, συζητήθηκαν αναλυτικότερα οι υπηρεσίες που παρέχουν οι βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου στο κοινό και τα μέσα που αυτές χρησιμοποιούν για την πληρέστερη παροχή υπηρεσιών στους χρήστες τους. Υπογραμμίστηκε ότι τα κύρια εφόδια μιας βιβλιοθήκης είναι το υλικό της, οι εργαζόμενοί της και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτει. Έτσι, διαθέτοντας επαρκές και ενημερωμένο με πρόσφατες εκδόσεις υλικό, έχοντας εργαζόμενους που διαθέτουν γνώσεις, εμπειρία και καλή διάθεση και έχοντας έναν ικανοποιητικό τεχνολογικό εξοπλισμό μπορεί η βιβλιοθήκη να προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες στους χρήστες της.
Έγινε αναφορά στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης Παιδαγωγικής σε συνεργασία με την Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) «My Wikipedia-Οι βιβλιοθήκες συμμετέχουν» για τον εμπλουτισμό της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση της με τη Βικιπαίδεια, καθώς και ο εμπλουτισμός της  με εμπεριστατωμένα άρθρα από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια προώθησης του ρόλου των βιβλιοθηκών και εισαγωγής του όλου εγχειρήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα εφόδια  και τις  δεξιότητες που οφείλει να κατέχει ένας βιβλιοθηκονόμος, όπως η βαθιά γνώση του επαγγέλματός του, οι γνώσεις οργάνωσης και διοίκησης, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η εξοικείωση με τη νέα τεχνολογία και οι γνώσεις δημοσίων σχέσεων για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις μιας ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης και οι μελλοντικές προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει ο ίδιος και οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Σε αυτό το σημείο επισημάνθηκε ότι οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες βρίσκονται σε μία διαδικασία επαναπροσδιορισμού του περιεχομένου και της μορφής των υπηρεσιών πληροφόρησης που παρέχουν λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων.
Στα μελλοντικά σχέδια της Βιβλιοθήκης Παιδαγωγικής σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, περιλαμβάνεται η παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους χρήστες της, η διοργάνωση κι άλλων εκδηλώσεων, η παρουσία της Βιβλιοθήκης στα κοινωνικά δίκτυα και πολλά άλλα.
Τονίστηκε η αναγκαιότητα να εκτιμηθούν οι μέχρι τώρα εξελίξεις, να διαπιστωθούν οι τυχόν αδυναμίες και να διαμορφωθεί ένας κοινός τρόπος θετικής αντίδρασης. Με το αισιόδοξο μήνυμα «η κρίση δε μας πτοεί, αλλά μας κάνει πιο δυνατούς για να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη όρεξη στο μέλλον» ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της Βιβλιοθήκης Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ανάμεσα στα νέα για τις εκδηλώσεις των ελληνικών βιβλιοθηκών που ανακοινώθηκαν στην εκπομπή ξεχώρισαν:

•Η ημερίδα με θέμα: «To δικαίωμα στο διάβασμα: βιβλιοθήκες και φιλαναγνωσία» που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης με το ΠΕΤ Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη  το Σάββατο 26 Μαΐου και ώρα 13.00 – 18.00 στο περίπτερο της φιλαναγνωσίας.

•Η οργάνωση εκδρομής από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς  στη Θεσσαλονίκη για την Έκθεση Βιβλίου το Σάββατο 26 Μαΐου.

•Η συμμετοχή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ξεναγήσεις για τους πολίτες της πόλης σχετικά με το υλικό  και τις υπηρεσιών που παρέχει (Κυριακή 13 – 20 – 27 Μαΐου) στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει το ίδρυμα κάθε Κυριακή, από 13 Μαΐου έως 17 Ιουνίου, με σκοπό να αναδειχθεί η αξία της γνώσης και της έρευνας έχοντας ως σύμμαχο την κοινωνία «ζωντανεύοντας» τα πρωινά της Κυριακής.

•Η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων από το Δήμο Θεσσαλονίκης τον Μάιο – Ιούνιο 2012 στις Παιδικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες  με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών, γύρω από το θέμα της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.

•«Το βιβλίο της φύσης» – Ένα παιχνίδι για τη φύση και το βιβλίο, από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού  και το WWF Ελλάς, το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 στις 12:00 στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού.

•Η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ» του Σταμάτη Τσαρουχά την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 στις 20:30 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.

                    

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ