Ειδήσεις
Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Σε συναινετικό κλίμα η σύσκεψη. Mελέτη στατικής επάρκειας για το 1ο Γυμνάσιο [Ρεπορτάζ]
Σε συναινετικό κλίμα και με γνώμονα το καλό της σχολικής κοινότητας διεξήχθη σήμερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής η σύσκεψη των άμεσα ενδιαφερόμενων για το ζήτημα της κατάστασης του 1ου Γυμνασίου.
Όπως είχαμε προαναγγείλει αποκλειστικά σε προηγούμενο ρεπορτάζ του xtypos.gr, ο Δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, κάλεσε σε σύσκεψη τη Διεύθυνση και Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου, την Ένωση Γονέων της πόλης και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας προκειμένου να τους παρουσιάσει τα επίσημα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία, όπως έχει προοιωνιστεί, πιστοποιεί ότι η εν λειτουργία πτέρυγα του σχολείου, στην οποία κάνουν μάθημα τα παιδιά, είναι απόλυτα ασφαλής, χωρίς στατικά προβλήματα.
Τους παρευρισκομένους τόσο δια ζώσης, όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Η. Μπάρμπας, ο οποίος παρουσίασε εν συντομία τις μέχρι στιγμής ενέργειες της δημοτικής αρχής που αφορούν την συντήρηση των σεισμόπληκτων σχολείων της πόλης μετά τα προβλήματα που ανέδειξε ο σεισμός του 2019, μεταξύ αυτών και το 1ο Γυμνάσιο. Τη στιγμή που ο Αντιδήμαρχος έφτασε στην αναφορά του ατυχούς συμβάντος της πτώσης του στεγάστρου, τόνισε ότι το συγκεκριμένο κτίριο που κάλυπτε δεν χρησιμοποιείται από το 2019 διότι κρίθηκε ακατάλληλο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρόκειται για εργοταξιακό και αποκλεισμένο χώρο, και πως εάν είχαν ξεκινήσει οι δρομολογούμενες εργασίες αποκατάστασης το πρόβλημα της πτώσης θα είχε εντοπιστεί. Τέλος, πρόσθεσε ότι η υπηρεσία απομάκρυνε άμεσα τα υλικά τα οποία ήταν εκεί από την πτώση.
Κανένα πρόβλημα ασφάλειας πιστοποιούν όλοι οι ειδικοί
Στη συνέχεια, οι μελετητές που πραγματοποιούν αυτή την περίοδο τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία της πόλης (έχοντας ολοκληρώσει και παραδώσει τη μελέτη για το 1ο Γυμνάσιο) αλλά και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προγραμματικών Συμβάσεων και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της ΚΤΥΠ, Θεόδωρος Ηλιόπουλος πιστοποίησαν και διαβεβαίωσαν το Δήμο και τους γονείς ότι σε όλες τις αυτοψίες και τις μελέτες που έχουν γίνει από τον σεισμό του 2019 έως σήμερα – με πιο πρόσφατες τον προσεισμικό έλεγχο και τη νέα προ ημερών αυτοψία κλιμακίου της ΚΤΥΠ – δεν εμφανίζεται καμία ένδειξη ότι η βόρεια πτέρυγα του σχολικού συγκροτήματος, η οποία δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό και χρησιμοποιείται για τα καθημερινά μαθήματα, εμφανίζει το παραμικρό που να υποδηλώνει πρόβλημα στην στατικότητα του κτιρίου.
Τα ίδια ακριβώς πιστοποίησε και ο δρ. Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με ειδίκευση στην αντισεισμική τεχνολογία, ο οποίος, αφού μελέτησε τις έρευνες και τα στοιχεία, συμπέρανε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανησυχίας για την βόρεια πτέρυγα του 1ου Γυμνασίου. «Εάν υπήρχε», υπογράμμισε ο καθηγητής «να είστε σίγουροι ότι θα είχε αναδειχθεί από τον σεισμό του 2019 όπως συνέβη στις άλλες πτέρυγες».
Γ. Μανώλας: “Δεν είναι θέμα μικροπολιτικής τα σχολεία”
Αφού ο κ. Λιόντος, πολιτικός μηχανικός της εταιρίας, παρουσίασε αναλυτικά τα δεδομένα όσον αφορά το στέγαστρο και τους σεισμικούς συντελεστές χαρακτηρίζοντας την κατάσταση του σχολείου ασφαλή, το λόγο πήρε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Γ. Μανώλας τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία αναφορικά με τα όσα παρουσίασε ο κ. Λιόντος.
Ωστόσο, ανέφερε πως αυτό που ανησυχεί την κοινότητα των γονέων είναι τα υποστυλώματα η κατασκευή των οποίων όπως τόνισε “δεν συνάδει με τους κανόνες τεχνικής”, αναφερόμενος στο γεγονός ότι υπάρχουν καλώδια εντός των κολονών και ότι η κατασκευή και το βάψιμο του κτιρίου εύλογα δεν επέτρεψαν στον μελετητή να διαπιστώσει την ευπάθεια του στεγάστρου.
Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι εξ αρχής δεν φαινόταν η κατάσταση αυτή και πως ο ίδιος είχε καλέσει τον Δήμαρχο τονίζοντας ότι “γιατί δεν είναι θέμα μικροπολιτικής τα σχολεία” και πως μόλις έμπαινε σε τροχιά υλοποίησης η διαδικασία των εργασιών το πρόβλημα θα εντοπιζόταν. Τέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να μετατοπίσουμε τη θέση μας για μελέτη στατικής επάρκειας που θα αποκαλύψει τις κακοτεχνίες που σήμερα δεν φαίνονται.”.
Βέβαια ο κ. Λιόντος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κατάσταση αφορά μόνο ένα υποστύλωμα στη βόρεια πτέρυγα από το οποίο και έχει ζητηθεί να αφαιρεθούν τα καλώδια.
Ν. Μπάμπαλος: “Έχουμε ευθύνη και αγωνία όχι για ένα ή δύο, αλλά και για τα 450 παιδιά”
Καταλήγοντας στο τελικό συμπέρασμα, και αφού άκουσε και τις ανησυχίες των γονέων μαθητών του σχολείου, ο Δήμαρχος κ. Νίκος Μπάμπαλος παρόλες τις διαβεβαιώσεις που προκύπτουν από τα δεδομένα των ειδικών, τα οποία από τους ελέγχους των τελευταίων ημερών πιστοποιούν για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο κτίριο της βόρειας πτέρυγας, ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, έδωσε εντολή να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό όλες εκείνες οι διαδικασίες για να εκπονηθεί έλεγχος στατικής επάρκειας στο σύνολο των κτιρίων του 1ου Γυμνασίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε την ίδια και παραπάνω, ίσως, αγωνία με τους γονείς για τα παιδιά μας. Γιατί εμείς έχουμε ευθύνη και αγωνία όχι για ένα ή δύο, αλλά και για τα 450 παιδιά που στεγάζονται στο 1ο Γυμνάσιο και τα οποία θέλουμε να είναι απόλυτα ασφαλή. Για αυτό τον λόγο και επειδή θέλουμε να είμαστε 1000% σίγουροι κυρίως για την ασφάλειά τους αλλά και για να εξασφαλίσουμε την ηρεμία των γονιών, ζητώ
από τις υπηρεσίες του Δήμου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να γίνει επιπλέον έλεγχος στατικής επάρκειας, ακόμα και εάν όλοι οι ειδικοί από τους αρμόδιους φορείς πιστοποιούν ότι δεν χρειάζεται. Άλλωστε έχουμε προβλέψει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του Δήμου ο οποίος έχει ψηφιστεί από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ευαισθησία για τα παιδιά της πόλης δεν έχει κανείς παραπάνω από όση έχουμε εμείς. Για αυτό και κάνουμε το μέγιστο…».
Βέβαια, ο Δήμαρχος ανέδειξε το σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να εξεταστεί σχετικά με το αν η μελέτη θα διεξαχθεί με ανοιχτό ή κλειστό το σχολείο και στο δεύτερο σενάριο να υπάρχει λύση για τη στέγαση των μαθητών το διάστημα αυτό, δεδομένου ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή.