Ειδήσεις
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στον Χ-τύπο: «Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά ένα σύγχρονο “Σχέδιο Μάρσαλ”»
Για όλα τα μεγάλα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Χ-τύπο.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι συνιστά ένα σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ» που δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης όχι μόνο των αναγκαίων ψηφιακών έργων, αλλά και το σύνολο της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας μας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης, ενημερώνει για τις εξελίξεις γύρω από το Κτηματολόγιο, που πέρασε στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του υπογραμμίζοντας ότι “το Κτηματολόγιο εξελίχθηκε από «το μεγαλύτερο μεγάλο έργο» στη «μεγαλύτερη μεγάλη εκκρεμότητα» της χώρας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ολοκληρωθεί, διότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών και της εικόνας της Ελλάδας να ολοκληρωθεί.”
Ακόμη ο Υπουργός αναφέρεται στα οφέλη που θα φτάσουν στους πολίτες από την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών και των νέων δικτύων με επίκεντρο το 5G.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, έχει ως εξής:
Όταν αναλάβατε το συγκεκριμένο υπουργείο πριν από δυόμισι περίπου χρόνια, είχατε μιλήσει για το «ψηφιακό ανένδοτο» που θέλατε να κηρύξετε. Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό, θα λέγατε πως τα καταφέρατε;
Στόχος μας εξαρχής ήταν να μειώσουμε τους λόγους για τους οποίους ένας πολίτης περιμένει στην ουρά μιας δημόσιας υπηρεσίας. Και αυτό γίνεται με δύο τρόπους: με την ψηφιοποίηση και την απλοποίηση διαδικασιών. Και στις δύο περιπτώσεις, ο σχεδιασμός μας έγινε από την πλευρά του πολίτη – εξετάσαμε, δηλαδή, με ποιον τρόπο γίνεται ευκολότερη η αλληλεπίδρασή του με το Δημόσιο και με βάση αυτό υλοποιήσαμε τη στρατηγική μας.
Το αποτέλεσμα των δυόμισι τελευταίων ετών αποτυπώνεται και ποσοτικά: από τα 8,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο που είχαν πραγματοποιηθεί το 2018, περάσαμε το 2019 στα 34 εκατομμύρια. Το 2020, όταν ξεκίνησε και η λειτουργία του gov.gr, ο αριθμός αυτός έφτασε πάνω από τα 94 εκατομμύρια και το 2021 καταγράψαμε 567 εκατομμύρια. Η αύξηση αυτή είναι εκθετική και αποτυπώνει τόσο την ετοιμότητα των πολιτών να αξιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όσο και την εμπιστοσύνη τους προς αυτές.
Είναι εντυπωσιακή η αποδοχή των υπηρεσιών του gov.gr από τους πολίτες. Να αναμένουμε την ένταξη και νέων υπηρεσιών;
Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και πρόκειται να ενταχθούν στο gov.gr το αμέσως επόμενο διάστημα.Έχει ενταχθεί το άυλο συναινετικό διαζύγιο και αναμένονται η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσα από μια αμιγώς ψηφιακή διαδικασία και μέσα στο μήνα η ηλεκτρονική ονοματοδοσία για ένα παιδί μέχρι τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης, στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες που έχουν οι πολίτες στην καθημερινότητα, την εργασία και τις συναλλαγές τους ευρύτερα.
Από την Ψηφιακή Βίβλο ποια έργα είναι σε προτεραιότητα; Πόσο θα βοηθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης στο να προχωρήσετε τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης που σχεδιάζετε;
Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά ένα σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ» που μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε όχι μόνο τα αναγκαία ψηφιακά έργα, αλλά και τα επιθυμητά – το σύνολο, δηλαδή της ψηφιακής μας στρατηγικής, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση: να αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να κλείσουμε τις ψηφιακές μας εκκρεμότητες με το παρελθόν, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας και να προσεγγίσουμε με καινοτόμα οπτική τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
Όλα τα έργα για εμάς είναι σημαντικά, ακριβώς γιατί αποτελούν κομμάτι ενός συνεκτικού σχεδίου, του σχεδίου που θα επιτρέψει στη χώρα να αλλάξει αιώνα, που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, καθιστώντας την Ελλάδα ψηφιακό κόμβο στην ευρύτερη γεωγραφική της περιοχή. Ήδη σχεδόν ένα στα τρία έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης και στόχος μας είναι να έχουμε δημοπρατήσει το σύνολο των 450 ψηφιακών έργων σε ορίζοντα μιας διετίας.
Το Κτηματολόγιο πέρασε στις αρμοδιότητες του υπουργείου σας. Είναι πλέον, εφικτό να ολοκληρωθεί;
Το Κτηματολόγιο εξελίχθηκε από «το μεγαλύτερο μεγάλο έργο» στη «μεγαλύτερη μεγάλη εκκρεμότητα» της χώρας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ολοκληρωθεί, διότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών και της εικόνας της Ελλάδας να ολοκληρωθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες μας οι παρεμβάσεις μέχρι στιγμής – και αναφέρομαι κυρίως στην νομοθετική μας παρέμβαση για την επιτάχυνση και απλούστευση της διαδικασίας κτηματογράφησης και στην ενεργοποίηση του ktimatologio.gov.gr, το οποίο παρέχει στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα ακίνητα πρόσβαση στα δεδομένα του Κτηματολογίου από τον υπολογιστή τους.
Παράλληλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός μας για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών γύρω από τα ακίνητα. Ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων θα έχει θετική επίδραση στην αγορά ακινήτων, καθώς θα κάνει σημαντικά ευκολότερες για όλα τα μέρη τις μεταβιβάσεις.
Πώς θα λειτουργεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργαζομένου;
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργαζομένου θα λειτουργήσει ως δικλείδα τήρησης του ωραρίου και του δικαιώματος των εργαζομένων στις υπερωριακές αμοιβές. Πρόκειται να συμβάλει δραστικά στους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας διαφανείς και αντικειμενικούς και αποτελεί το «κλειδί» για την δίκαιη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες.
Αν θέλετε, η Ψηφιακή Κάρτα Εργαζομένου αντανακλά μια ευρύτερη φιλοσοφία μας, ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες ενδυναμώνουν τους πολίτες και ειδικότερα τους λιγότερο προνομιούχους, καθώς μειώνουν τις ανισότητες. Την ίδια φιλοσοφία θέλουμε μαζί με το Υπουργείο Εργασίας να καθιερώσουμε και σε μια σειρά από διαδικασίες του, με επίκεντρο βεβαίως την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.
Έχει βάση η ανησυχία από την πλευρά των εργαζομένων στο δημόσιο ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να δημιουργήσει απώλεια θέσεων εργασίας;
Η ψηφιοποίηση αποτελεί μοχλό αναβάθμισης της εργασίας, όχι μείωσής της. Μειώνοντας την ανάγκη εξυπηρέτησης από τα γκισέ, έχουμε τη δυνατότητα να διοχετεύουμε περισσότερους ανθρώπινους πόρους σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό θα σημαίνει καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες και παραγωγικότερη απασχόληση για τους υπαλλήλους. Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, είναι και ένα πάγιο αίτημα των υπαλλήλων: να μην σφραγίζουν έγγραφα, αλλά να συμβάλλουν δημιουργικά στην καθημερινότητα της υπηρεσίας τους.
Δεν τίθεται λοιπόν θέμα μείωσης των θέσεων εργασίας. Ο υπάλληλος που μέχρι τώρα επικύρωνε πιστοποιητικά μπορεί να συμβάλει στην έκδοσή τους, στον καλύτερο έλεγχο των στοιχείων που πρέπει να βεβαιώσει η υπηρεσία του. Και αυτό, όπως είπαμε, θα είναι καλύτερο τόσο για τη Διοίκηση, όσο και για τους πολίτες.
Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι τα οφέλη που θα φτάσουν στους πολίτες από την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών και των νέων δικτύων με επίκεντρο το 5G;
Τα οφέλη της προόδου των τηλεπικοινωνιών για τους πολίτες θα είναι ταχύτερες, σταθερότερες και φθηνότερες συνδέσεις. Προσεγγίζουμε αυτό τον στόχο ως συνισταμένη πολλών πρωτοβουλιών και δράσεών μας. Ορισμένες από αυτές αποσκοπούν στην «αποχαλκοποίηση» και την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια – αναφέρομαι στο Ultra Fast Broadband, , το Super Fast Broadband και το Fiber Readiness. Στο πεδίο αυτό συνεργαζόμαστε στενά και με τον ιδιωτικό τομέα – μάλιστα, η επένδυση που ανακοινώθηκε από έναν τηλεπικοινωνιακό πάροχο τον περασμένο Δεκέμβριο θα συμβάλει καθοριστικά στον στόχο που έχουμε θέσει για πλήρη κάλυψη της χώρας μέσω οπτικών ινών.
Κάποιες άλλες αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υποδομών μας, όπως τα υποθαλάσσια καλώδια για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και το νομοθετικό πλαίσιο για το δορυφορικό ίντερνετ ευρείας χρήσης. Και βέβαια, στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας είναι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, καθώς μπορούν να συνεισφέρουν έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ και έως 69.000 θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα ήταν μια από τις τρεις πρώτες χώρες που ολοκλήρωσαν τη δημοπρασία του φάσματος. Και το πετύχαμε συνδυάζοντας το υψηλό τίμημα και την προοπτική ταχείας ανάπτυξης των δικτύων. Τρέχοντας παράλληλα όλες αυτές τις δράσεις και αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα σε λίγα χρόνια θα δούμε πολύ μεγάλες βελτιώσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.
Με αφορμή το γεγονός ότι για πρώτη φορά πέρυσι, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών έλαβαν τα αποτελέσματα μέσω SMS, έχετε κάποιο σχεδιασμό για την ψηφιακή αναβάθμιση της διδασκαλίας, μετά και την εμπειρία σχεδόν δύο χρόνων τηλεκπαίδευσης;
Η αποστολή των βαθμών με SMS συμβολίζει τη μετάβαση από την εποχή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων μέσω ραδιοφώνου στην προσωποποιημένη επικοινωνία του κράτους με τον μαθητή. Και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να καθιερώσουμε σε κάθε πτυχή της κρατικής λειτουργίας, ασφαλώς και στην παιδεία. Το γεγονός ότι 8 στους 10 υποψηφίους αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες επιζητούν αυτή τη νέα εποχή και επιδοκιμάζουν το κράτος όταν εκείνο πηγαίνει στον πολίτη.
Όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση, η διετία της πανδημίας μας έχει οδηγήσει σε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε συμπληρωματικά προς τη φυσική διδασκαλία. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε στην μετά-COVID εποχή να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ψηφιακά εργαλεία, εκεί που είναι πραγματικά χρήσιμα.