Ελλάδα
36-72 δόσεις: Σφίγγει ο κλοιός για 820.000 οφειλέτες – Έτσι θα ξοφλήσετε τα χρέη της πανδημίας
Ελάχιστα χρονικά περιθώρια έχουν χιλιάδες οφειλέτες προκειμένου να μπουν στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων, για να «σβήσουν» τα λεγόμενα κορονο-χρέη και να κάνουν μια νέα αρχή.
Η ρύθμιση έχει πάρει παράταση έως τα τέλη του μήνα, κάτι που σημαίνει ότι όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε διακανονισμό πρέπει να σπεύσουν, καθώς έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες από 72 ώρες.
Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να βάλουν σε τάξη χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021.
Ο χρόνος για τους περίπου 820.000 οφειλέτες που χρωστούν περίπου 2,6 δις. ευρώ για να ενταχθούν στη ρύθμιση μετρά ήδη αντίστροφα, αλλά το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο, τάση που δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει κανείς σε μια ρύθμιση όσο ευνοϊκή και να είναι.
Κύκλοι της αγοράς τονίζουν επίσης ότι μια από τις βασικές αιτίες για το μικρό ενδιαφέρον υπαγωγής στη ρύθμιση που δείχνουν οι φορολογούμενοι είναι και οι καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών.
Πάντως παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι έγινε το καλύτερο δυνατό και σημειώνουν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για όσους θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με ευνοϊκούς όρους. Εξηγούν δε, ότι στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, κλπ) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού.
Μαύρες τρύπες
Το ερώτημα πλέον είναι πόσοι τελικά θα μπουν στη ρύθμιση, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να στείλει μήνυμα ότι «όποιος χρωστά δεν πληρώνει», καθώς θα δημιουργηθούν νέες μαύρες τρύπες στα δημόσια έσοδα.
Με δεδομένο μάλιστα ότι τα συνολικά χρέη προς της εφορία ξεπερνούν τα 111 δισ. ευρώ, γίνονται αντιληπτό και οι λόγοι για τους οποίους, το οικονομικό επιτελείο επένδυσε από τη πρώτη στιγμή στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Μήνα – μήνα
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως το βράδυ της Δευτέρας να υποβάλουν αίτηση στην εφορία εντάσσοντας τα ποσά που χρωστούν στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων δόσεων με χαμηλό επιτόκιο (2,5%).
Οι οφειλέτες πάντως θα πρέπει να ξέρουν ότι από τη στιγμή που θα κλείσει η πλατφόρμα δύσκολα θα βρουν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε άλλη ρύθμιση, κάτι που σημαίνει ότι θα κινδυνεύουν να χάσουν ότι έχτισαν με κόπο. Όσοι πάντως πάρουν την απόφαση ακόμη και στο παρά πέντε, μπορούν να καταβάλλουν την πρώτη δόση το αργότερο έως το βράδυ της Δευτέρας και στη συνέχεια να πληρώσουν μήνα- μήνα για να εξοφλήσουν
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία:
– η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται σε 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και
-50 ευρώ για οφειλές που είναι άνω των 1.000 ευρώ.
Η νέα ρύθμιση αφορά το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Οι οφειλές
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που κρίνονται ληξιπρόθεσμες και οι οποίες δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο 2021.
Οι οφειλές αυτές μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.
Ειδικότερα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:
-Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.
– Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.
– Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.
– Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.
Ποιοι μπαίνουν
Στο ερώτημα ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, η απάντηση είναι όλοι ή σχεδόν όλοι, καθώς η πανδημία ήταν μια δύσκολη περίοδος που δημιούργησε χρέη στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Κατά συνέπεια, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις έως ιδιοκτήτες ακινήτων και άνεργους που δεν θέλουν να χρωστούν και επιδιώκουν να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους.
Αναλυτικά, αυτοί που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι εξής:
- Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών σε όλη τη χώρα.
- Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
- Άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.
Υποβολή αίτησης
Το πρώτο βήμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η υποβολή αίτησης, κάτι που σε κάθε περίπτωση γίνεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση.
Εάν και εφόσον υπάρχει τεχνική αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, αυτή μπορεί να υποβληθεί και στην υπηρεσία, η οποία έχει την αρμοδιότητα για την είσπραξη της οφειλής.
Εξόφληση και δόσεις
Με βάση τη ρύθμιση, οι οφειλέτες που θα προχωρήσουν σε διακανονισμό μπορούν να τις ρυθμίσουν σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο όμως που είναι της τάξης του 2,5%. Εάν κάποιος για παράδειγμα οφείλει ένα ποσό της τάξης των 3.000 και επιθυμεί να το εξοφλήσει σε 36 δόσεις, θα πληρώνει μηνιαίως το ποσό των 83,3 ευρώ.
Μεγάλη προσοχή απαιτείται στην καθυστέρηση της καταβολής, καθώς στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βάλει φρένο σε όσους πληρώνουν μία ή και δύο δόσεις και στη συνέχεια εξαφανίζονται επικαλούμενοι δυσκολίες. Με τη νέα ρύθμιση, η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες, καθώς συνεπάγεται επιβάρυνσή της με μηνιαία προσαύξηση η οποία και ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 5%.
Ελάχιστο ποσό
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι μέχρι και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης θα πρέπει να καταβάλλονται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, με στόχο να υπάρχει συνέπεια και να μπει φρένο στις καθυστερήσεις.
Ως προς το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης αυτή ορίζεται στα 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νόμος είναι σαφής, καθώς ορίζει ότι όσοι επιλέξουν περισσότερες από 36 δόσεις, αυτές θα είναι έντοκες.
Με απλά λόγια εάν κάποιος θελήσει να αποπληρώσει την οφειλή του σε 60 δόσεις, αυτό δε σημαίνει ότι οι 36 είναι άτοκες και οι υπόλοιπες 24 έντοκες, καθώς και οι 60 είναι έντονες.
Χωρίς κούρεμα
Στα αρνητικά της ρύθμισης είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο «κούρεμα» της οφειλής σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να αποπληρώσει εφάπαξ το χρέος που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η εξήγηση που δίνουν από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι η ρύθμιση έχει ως στόχο να βοηθηθούν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και όχι να δώσει λύσεις σε άλλου είδους οφειλές.
Προ Μαρτίου 2020
Ζητούμενο είναι τι γίνεται με παλαιά χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από την πανδημία και χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω υγειονομικής κρίσης και εάν μπορεί να ενταχθεί το σύνολο τους στη νέα ρύθμιση.
Η απάντηση είναι όχι, λόγω του ότι τα χρέη τα οποία έχουν δημιουργηθεί πριν από το Μάρτιο 2020 θα πρέπει είτε να αποπληρωθούν με άλλους τρόπους.
Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν μόνο τα χρέη της πανδημίας κάτι που σημαίνει ότι αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών μπορεί να γίνει:
-είτε εφάπαξ,
-είτε με την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε 24 έως 48 δόσεις και πάντα ανάλογα με το είδος της οφειλής.
Απώλεια ρύθμισης
Οι οφειλέτες οφείλουν να είναι απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουν από τη στιγμή που μπουν στη ρύθμιση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις είναι μεγάλες.
Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις4 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Έναρξη εγγραφών Πολιτιστικών & Αθλητικών Τμημάτων στον Δήμο Αγ. Βαρβάρας