Connect with us

Κόσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι καλούν τους αμάχους να εγκαταλείψουν το Κίεβο – Η Λετονία επιτρέπει στους πολίτες να πολεμήσουν

Published

on

«Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ», στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας η εισβολή της Ρωσίας μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 352 αμάχους, μεταξύ των οποίων και 14 παιδιά!

Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, όπως μετέδωσε το Interfax Ukraine.

υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

Στον πόλεμο και οι Λετονοί

Εν τω μεταξύ πριν από λίγη ώρα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η Λετονία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, δίνει άδεια στους πολίτες της να πολεμήσουν στην Ουκρανία αν το επιθυμούν σύμφωνα με το Reuters.

Το κοινοβούλιο της Λετονίας εξουσιοδότησε ομόφωνα τους Λετονούς υπηκόους να πολεμήσουν για την Ουκρανία εάν το επιθυμούν, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

«Οι πολίτες μας που θέλουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία και προσφέρονται εθελοντικά να υπηρετήσουν εκεί για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την κοινή μας ασφάλεια πρέπει να μπορούν να το κάνουν», δήλωσε ο Juris Rancanis, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, εσωτερικών υποθέσεων και πρόληψης της διαφθοράς, που συνέταξε το νόμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ