Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συναγερμός στο ΚΙΝ.ΑΛ.: Το σχέδιο Ανδρουλάκη στον εκλογικό «πόλεμο» με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Χ. Τρικούπη, με τον Ν. Ανδρουλάκη και τους επιτελείς του ΚΙΝ.ΑΛ. να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον  Κ. Μητσοτάκη.

«Πράσινοι» βουλευτές τονίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τις μεγάλες αδυναμίες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ακρίβειας και δηλώνουν έτοιμοι για όλα τα εκλογικά σενάρια.

Οι δεσμεύσεις του Μαξίμου για εξάντληση της τετραετίας δε δείχνουν να πείθουν την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και σε κάθε περίπτωση απρόβλεπτες.

Στο πλαίσιο αυτό, η εντολή που έχει δώσει ο κ. Ανδρουλάκης είναι να γίνονται συνεχείς περιοδείες και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα για να αναδειχθεί το νέο προφίλ του Κινήματος.

Το βάρος πέφτει στην ανάδειξη της αδυναμίας των πολιτών να ανταπεξέλθουν στην σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν και η οποία αποτυπώνεται στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και το υψηλό κόστος ζωής. Μια τέτοια περιοδεία έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έγινε ενημέρωση για τη δέσμη μέτρων που εδώ και μήνες προτείνει το ΚΙΝ.ΑΛ για να μπει φρένο στο ράλι των τιμών σε καύσιμα, βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια.

 

Κριτική ουσίας

Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. δίνει έμφαση στην απευθείας ενημέρωση των πολιτών, καθώς γνωρίζει ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ανέβουν στα ύψη τόσο για τα θέματα της οικονομίας όσο και γι’ αυτά της ενέργειας. Ωστόσο, το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι δεν έχει νόημα μια άγονη αντιπαράθεση όπως αυτή που γίνεται στην παρούσα φάση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιδιώκει η κριτική που ασκεί το ΚΙΝ.ΑΛ. να είναι ουσίας και να συνοδεύεται και από προτάσεις που θα καθιστούν σαφές, ότι υπάρχει τρόπος να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Συνομιλητές του μάλιστα τονίζουν ότι με τον τρόπο αυτό λαμβάνονται και οι αναγκαίες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζεται σε κριτική υψηλών τόνων προς τον κ. Μητσοτάκη χωρίς ουσιαστική αντιπρόταση.

 

Ελπίδα στην κοινωνία

Τη νέα στρατηγική του ΚΙΝ.ΑΛ., για την ενεργειακή κρίση ανέδειξε ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, δείχνοντας ότι η κριτική προς την κυβέρνηση πρέπει να γεννά ελπίδα στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αύξησε την εξάρτησή της από φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Από την άλλη όμως κατάθεσε και τη δική του πρόταση η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες στις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και
  • την φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, με την επιβολή ειδικής εισφοράς στα κέρδη τους.

 

Ενίσχυση δυναμικής

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. θα επιμείνει σ’ αυτή του τη στρατηγική, καθώς εκτιμά ότι είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχυθεί η δυναμική του κόμματός του και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Οι επιτελείς της Χ. Τρικούπη ναι μεν αναγνωρίζουν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον διαφορετικά το ΚΙΝ.ΑΛ. σημειώνουν ότι απαιτείται σοβαρότητα για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι όλες οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι το μεγάλο θέμα για τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια που αποτυπώνεται στο ράλι των τιμών στα καύσιμα, την ενέργεια και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Στην παρούσα φάση, το σκληρό ροκ θα έχει ως στόχο τον κ. Μητσοτάκη για τον οποίο τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. τονίζουν ότι είναι αδιανόητο μέχρι χθες να μην μιλά για την κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του ότι μια τέτοια στρατηγική θα ενίσχυε την Κουμουνδούρου και θα έδινε την αίσθηση ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ο φτωχός συγγενής. Η συγκεκριμένη στρατηγική όπως εξηγούν στελέχη της Χ. Τρικούπη θα ενισχύσει τον επαναπατρισμό κεντροαριστερών ψηφοφόρων που βρήκαν «καταφύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιλαμβάνονται την αδιέξοδη ρητορική του.

 

Ανανέωση

Με δεδομένο ότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός δεν μπορεί να αποκλειστεί, θεωρείται βέβαιο ότι το ΚΙΝΑΛ θα δώσει έμφαση σε νέα στελέχη που σηματοδοτούν το πέρασμα στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλωστε, ουκ ολίγες φορές έχει μιλήσεις για την ανάγκη ανανέωσης που ήταν και ένα από τα βασικά του συνθήματα στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Το μεγάλο βάρος αναμένεται να πέσει τις επόμενες εβδομάδες στον πολύ στενό του συνεργάτη και πρώην υπουργό Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος έχει αναλάβει την κατάρτιση των νέων ψηφοδελτίων του κινήματος. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, λένε πως πρόκειται για άσκηση πολύ λεπτής ισορροπίας, καθώς πρέπει να αναδειχτεί και η ανανέωση και να μην υπάρξουν αποκλεισμοί που θα φέρουν γκρίνιες και εσωτερικές αναταράξεις.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ