Ειδήσεις
Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου λέει σθεναρά “όχι” στην εκποίηση του ακινήτου του π. ΕΟΜΜΕΧ
Την Δευτέρα, στις 21 Μαρτίου το απόγευμα, διεξήχθη μία ιστορική συγκέντρωση έξω από το ακίνητο του π. ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.
Μία μεγάλη συγκέντρωση σε ένα κρύο βράδυ αλλά σε μία ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα, με ένα και μοναδικό σύνθημα: Όχι στην εκποίηση, ναι στην παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο. Είχε προηγηθεί το πρωί της ίδιας μέρας συνάντηση του Δημάρχου και μελών της Διαπαραταξιακής Επιτροπής στη Βουλή, με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης, κο Βασίλειο Βιλιάρδο και στη συνέχεια με τη Βουλευτή, κα Μαρία Αμπατζίδη και στελέχη του κοινοβουλευτικού τομέα και του πολιτικού σχεδιασμού του «ΜέΡΑ25». Οι εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη διεκδίκηση του Δήμου.
Στη συγκέντρωση έξω από το κτίριο του π. ΕΟΜΜΕΧ συμμετείχε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και εκπρόσωποι από τα Κοινοτικά Συμβούλια. Πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη στη δίκαιη διεκδίκηση του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου οι εξής : ο βουλευτής του «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία», Νίκος Πέππας, η βουλευτής του «Κινήματος Αλλαγή- ΠΑΣΟΚ» Τόνια Αντωνίου, ο Βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Δήμητρα Νάνου, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του «Κινήματος Αλλαγής» Παύλος Χρηστίδης. Επίσης, παρευρέθηκε η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Στέλλα Βαλαβάνη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μοσχάτου- Ταύρου Λευτέρης Χαρμπάτσης, ενώ έστειλαν χαιρετισμό: ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Σπανάκης, οι βουλευτές του «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μουζάλας και η βουλευτής της ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Δημάρχου Μοσχάτου- Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου και αμέσως μετά το πλήθος του κόσμου πορεύτηκε μέχρι την οδό Πειραιώς όπου έγινε ολιγόλεπτο συμβολικό κλείσιμο της οδού προς την Αθήνα.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου μεταξύ των άλλων τόνισε: «…Οι «πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ» συνιστούν «δημόσιο χώρο» γιατί συγκροτούν ένα εμβληματικό σημείο. Το ακίνητο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό τοπόσημο για την πόλη μας ένα μνημείο ιστορικής μνήμης και δεν πρέπει να εκποιηθεί. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο του αγώνα μας και σας θέλουμε κοντά μας. Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να εμπαίζεται. Είμαστε οι περισσότεροι και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
Για τη χώρα μας τo 2022 αποτελεί ένα έτος με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Αντίστοιχα, για όλους εμάς στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου, το πολυσήμαντο κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ σηματοδοτεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ιστορική συνέχεια από το 1922 μέχρι σήμερα, την δική μας εκατονταετηρίδα Μνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού. Για αυτό ακριβώς το λόγο αποτελεί χρέος της πολιτείας να εξασφαλίσει τη συνέχεια της ιστορικής μας μνήμης.
Διεκδικούμε μετά την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ, τη συνεδρίαση του ΚΟΙΣΥΠ για να τροποποιήσει τις αποφάσεις που έλαβε το 2019 και την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ψήφιση ρύθμισης με την οποία θα επανέρχεται η κυριότητα του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο ώστε να παραχωρηθεί στον Δήμο και στους πολίτες του.
Ο στρατηγικός μας στόχος υπηρετείται από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των βουλευτών όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, όπως αποτυπώθηκε και πάλι πριν λίγες ημέρες στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τα κόμματα και τους βουλευτές που στήριξαν και στηρίζουν την σημαντική διεκδίκησή μας και τους καλώ να συνεχίσουν τη στήριξή τους μέχρι να πετύχουμε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.
Συνεχίζουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, τον δίκαιο αγώνα μας προκειμένου το κτίριο του π. ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο να παραχωρηθεί στον Δήμο μας και τους πολίτες του.
Είμαι σίγουρος ότι το επόμενο διάστημα θα συναντηθούμε πάλι εδώ, αυτή τη φορά μέσα στο ιστορικό αυτό χώρο, όπου θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το σχέδιό μας για την αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού κτιρίου. Θα συμπεριλάβουμε σε πρώτο στάδιο: τη Στέγαση του Μουσείου Εθνικής Αλληλεγγύης, την αξιοποίηση του ακινήτου ως Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών, τη δημιουργία Θερμοκοιτίδας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγική ανασυγκρότηση σε στενή συνεργασία μας με πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής όπως το Πάντειο, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το οποίο στεγάζει τμήματά του στην πόλη μας.
Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, αξιόπιστη και ιστορικά η ενδεδειγμένη.
Ζητάμε από εσάς να είστε κοντά μας το πρωί της Πέμπτης, 31 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ., έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ Καραγιώργη Σερβίας 6.
Είμαστε σίγουροι για τη νικηφόρα τελική εξέλιξη.
Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου γιατί στηρίζετε μία αυτοδιοικητική προσπάθεια που διεκδικεί ένα δημόσιο χώρο».