Ελεύθερο Βήμα
“Ο ρόλος της Τέχνης στην Ψυχική Υγεία παιδιών και εφήβων”, της Ζωής Ράπτη
Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζ. Ράπτη στο Χ-τύπο
Οι Τέχνες στη διαχρονία τους έπαιζαν κομβικό ρόλο στην ισορροπία των ανθρώπων, στην Ψυχική τους Υγεία αλλά και στη θεραπεία ασθενών.
Ειδικά στην Ελλάδα αυτή η αντίληψη υπηρετήθηκε πιστά επί αιώνες. Αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου δεν είναι ένα μεμονωμένο κτίσμα σε κάποιο ειδυλλιακό τοπίο αλλά αποτελεί οργανικό τμήμα ιερού, του Ασκληπιείο Επιδαύρου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό.
Σε αυτό το θέατρο γίνονταν μουσικοί, ωδικοί και δραματικοί αγώνες ως αναπόσπαστα μέρη λατρευτικών τελεσμάτων προς τιμήν του Ασκληπιού.
Τα δρώμενα, λοιπόν, χρησιμοποιήθηκαν και ως μέσα θεραπείας των ασθενών. Οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι αυτό που εμείς σήμερα αποκαλούμε γενικά «θέατρο» ωφελεί την ψυχική και την σωματική υγεία των ασθενών.
H ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων με τη συμβολή των τεχνών δρομολογείται και στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του θεσμού της «πολιτιστικής συνταγογράφησης».
Σ’ αυτή την σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας είχα την ευκαιρία να αναφερθώ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση της χώρας μας στην ειδική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, σε επίπεδο Υπουργών και ανώτατων αξιωματούχων του Π.Ο.Υ Ευρώπης, της UNICEF, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το θέμα του Συνεδρίου ήταν η Ψυχική Υγεία των ευάλωτων νέων (“Mental Health of vulnerable young people”).
Η προστασία και η ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας των πολιτών είναι βασικό μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης – και ειδικά η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων.
Επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε τις δράσεις πρόληψης και την καταπολέμηση του στίγματος.
Στην προσπάθειά μας αυτή θα συνεργαστούμε με το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Οι δράσεις που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και η διεθνής συνεργασία αποφέρουν καρπούς. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στον αγώνα για την προστασία και την ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας των πολιτών της –ειδικά τώρα, που ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα της οδυνηρής διετίας της πανδημίας της covid 19.