Ειδήσεις
Κορωνοϊός: «Κληρώνει» σήμερα η τέταρτη δόση – Ποιους θα αφορά
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της χορήγησης 4ης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στη χώρα μας καθώς μπαίνει σήμερα στο τραπέζι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις τόσο για το πότε όσο και για το ποιους θα αφορά.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει τα εξής σενάρια:
- Να χορηγηθεί η 4η δόση, η οποία θα αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, μένει να καθοριστεί αν θα αφορά τους άνω των 50 ετών ή άνω των 60 ετών που έχουν αποδειχθεί περισσότερο ευάλωτοι και κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο ή και νοσηλεία λόγω της λοίμωξης covid-19. Η πλατφόρμα σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται ν ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες ή και το Σεπτέμβριο.
Εκτιμάται ότι θα προτεραιοποιηθούν σε υποομάδες όπως είχε γίνει στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, δηλαδή πρώτα θα εμβολιαστούν οι άνω των 85 ετών, μετά οι 80-84 ετών και ούτω καθεξής. Η σύσταση θα αφορά και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Η μείωση της προστασίας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, αλλά και η ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης κορονοϊού τους επόμενους μήνες, που θα είναι εκ των πραγμάτων περισσότερο απειλητική για τους ηλικιωμένους, τους θέτουν ουσιαστικά στο επίκεντρο του σχεδιασμού των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιείται τέταρτη δόση εμβολιασμού μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους.
- Να χορηγηθεί η τέταρτη δόση σε όλους, με επικρατέστερη ημερομηνία να ανοίξει η πλατφόρμα τον Σεπτέμβριο και να πρόκειται για ένα εμβόλιο ετήσιο που θα «χτυπάει» τις μεταλλάξεις.
Μαρία Θεοδωρίδου: Η χορήγηση 4ης δόσης δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά τους ηλικιωμένους.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου, διευκρινίζοντας ότι η χορήγηση 4ης δόσης δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά τους ηλικιωμένους.
«Η ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας και συνεπώς λόγω γήρανσης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά για την 4η δόση ότι δεν προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την τρίτη δόση. Όμως για τα ηλικιωμένα άτομα, την ομάδα που κατά προτεραιοποίηση εμβολιάστηκε πρώτη, και αυτές οι μικρές αλλαγές της ανοσιακής ενίσχυσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αποδεκτός ένας δεύτερος επαναληπτικός ή αναμνηστικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα σε δομές, με διαφορετική ηλικία ανά κράτος. Η Σουηδία προτείνει άτομα άνω των 80 χρόνων, η Γερμανία άνω των 70, η Αγγλία άνω των 75» είχε εξηγήσει η καθηγήτρια.
Τα γκρίζα σημεία
Μπορεί η τέταρτη δόση να έχει μεν κλειδώσει ωστόσο, μένει όπως είπαμε να διευκρινιστεί το ακριβές ηλικιακό όριο στη χώρα μας καθώς και το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην αναμνηστική και την 4η δόση. Η εισήγηση για εμβολιασμό τουλάχιστον έπειτα από τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση συγκεντρώνει και βάσει των επιστημονικών στοιχείων πολλές πιθανότητες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έχει γνωμοδοτήσει θετικά για δεύτερη ενισχυτική δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ σχετική συζήτηση διεξάγεται και στην Ευρώπη, χωρίς ακόμη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να έχει εγκρίνει τέταρτη δόση. Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης είχε ζητήσει είχε κοινή προσέγγιση για τη χορήγηση της 4ης δόσης. Προς το παρόν η χορήγηση γίνεται στην Κύπρο και τη Σουηδία.
Αλλαγές σε πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης
Ήδη από το Σάββατο «τρέχουν» οι αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, των οποίων η ισχύς άλλαξε από τους 7 στους 9 μήνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και από τους 3 μήνες στους έξι για τα πιστοποιητικά νόσησης.