Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Παρασκήνιο: Κάτι τρέχει στη «δεξιά» πολυκατοικία – Η απλή αναλογική αλλάζει το χάρτη πέριξ της Ν.Δ.

Published

on

Εξαιρετικά ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι διεργασίες και η κινητικότητα πέριξ της Ν.Δ.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο και τις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται, λένε με νόημα, ότι η ανακοίνωση της «Εθνικής Συμφωνίας» από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Όπως εξηγούν, η δήλωση του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας με τον ίδιο εκλογικό νόμο, αλλά και οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην εκλογική απήχηση της Ν.Δ. εντείνουν την κινητικότητα στη «δεξιά πολυκατοικία». Το γεγονός μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, έχει ανοίξει την… όρεξη στελεχών, που τις αντιμετωπίζουν ως τη μεγάλη ευκαιρία για να διαδραματίσουν ρόλο στην πολιτική ζωή.

Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες είναι πιο έντονες από ποτέ και οι πρωταγωνιστές αυτών των κινήσεων, δεν κρύβουν ότι θέλουν να προσεγγίσουν απογοητευμένους δεξιούς ψηφοφόρους που τάχθηκαν με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019.

Πρόκειται για τη «δεξαμενή» της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», όπου δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι άκρως δυσαρεστημένη με τους χειρισμούς που έχει κάνει ο πρωθυπουργός ιδίως στα θέματα της οικονομίας.

 

Κομμένες γέφυρες

Οι προσεκτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η δημοσκοπική άνοδος κομμάτων όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου και οι «Έλληνες» του Κασιδιάρη και επισημαίνουν ότι υπάρχει πολιτικό κενό.

Όπως εξηγούν, αυτό το κενό, θα επιδιώξουν να καλύψουν στελέχη που έχουν περάσει στο παρελθόν από τη Ν.Δ., αλλά για διάφορους λόγους έχουν κόψει τις γέφυρες με τον πρωθυπουργό.

 

Πόλος έλξης

Στην κατηγορία αυτή, ανήκει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος μετά και τη διαγραφή του από τη Ν.Δ. αναπτύσσει έντονη κινητικότητα και φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης ψηφοφόρων που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ..

Στόχος του είναι να δημιουργήσει και ευρωπαϊκές «γέφυρες» και πρόσφατα ήταν ομιλητής στις Βρυξέλλες σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συντηρητικό Κόμμα και το αμερικανικό think tank Edmund Burke Foundation.

Οι απόψεις του για το μεταναστευτικό και το Μακεδονικό έχουν απήχηση σε μερίδα του λεγόμενου «δεξιού» χώρου και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση που θα στηρίξει ένα νέο κόμμα.

Το παρών σε εκδήλωση είχε ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα έχει θέση αντιπροέδρου στο κόμμα όπως και ο κ. Μπογδάνος και ο Θάνος Τζήμέρος που θα είναι Πρόεδρος.

 

«Δημοκράτες»

Η συνεργασία τους, όπως και με τον Ν. Καραχάλιο που έδωσε το παρών και ο οποίος στα χρόνια του Κώστα Καραμανλή ήταν γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο νέο κόμμα.

Ο κ. Καραχάλιος στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η κίνηση «Δημοκράτες» που έχει σχηματίσει να μετατραπεί σε κόμμα, όπου θα συμμετάσχουν στελέχη με παρελθόν στη Νέα Δημοκρατία.  Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες, παράγοντας που είναι ικανός είτε να υπονομεύσει είτε να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Άγνωστος «Χ»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος μετά τη διαγραφή του από τη Ν.Δ. έχει… απασφαλίσει και εξαπολύει προσωπικά πυρά στον Κ.Μητσοτάκη.

Ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής θεωρείται ο άγνωστος «Χ» στην εξίσωση της δεξιάς πολυκατοικίας, καθώς ναι μεν ξέρει να ελίσσεται, αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα του.

 

Οι… λοχαγοί

Έντονη είναι η κινητικότητα που αναπτύσσουν οι λεγόμενοι «λοχαγοί», στελέχη της Ν.Δ. τα οποία κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για στελέχη όπως ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Θανάσης Γιαννόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης  κ.α., οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους.

Βασική τους επιδίωξη είναι να μπορέσουν να απευθυνθούν σε ένα δεξιό κοινό, που δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη στους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Το τελευταίο διάστημα οι επαφές τους έχουν πυκνώσει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα προχωρήσουν σε άμεσες κινήσεις, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Βασικός στόχος αυτής της κατηγορίας των στελεχών που δεν είναι ακροδεξιοί, είναι να δημιουργηθεί ένα πολιτικό σχήμα που θα κινείται στο χώρο της «μετριοπαθούς κοινωνικής Δεξιάς και του κοινωνικού Κέντρου».

Ένας από τους συνομιλητές τους είναι και ο Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος μέσω του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ήταν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και τώρα αναζητεί τρόπο επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ενδιαφέρον  ως προς τις συμμαχίες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν έχει η στάση που θα τηρήσει ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ο οποίος έχει ιδρύσει την Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ