Κοινωνία
Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Δυνατότητα λειτουργίας και τα Σάββατα – Tι αλλάζει στα φάρμακα
Αλλάζει ριζικά το φαρμακευτικό τοπίο για ασθενείς και φαρμακευτικές εταιρείες με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια.
Άμεσος στόχος είναι να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να προχωρά σε αλλαγές που αφορούν εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αλλά και από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ, οι μέθοδοι των οποίων τροποποιούνται.
Προς ψήφιση κατατέθηκε η τροπολογία που φέρει σημαντικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική με κυριότερη την κατάργηση της συνταγής κατανομής του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Μαζί με την κατάργηση του 80/20 και του 90/10 για εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αντίστοιχα έρχονται και μια σειρά παρεμβάσεων.
Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει αλλαγές στο λεγόμενο “πολυώνυμο Μπερσίμη”, το μαθηματικό τύπο υπολογισμού των rebate, με την εισαγωγή 5% rebate, υποχρεωτικής έκπτωσης δηλαδή, για τα Φάρμα Υψηλού Κόστους και 3% για τις ομάδες φαρμάκων υψηλής δαπάνης. Αναμένεται να αφορά κατηγορίες με άνω των 20 εκατ. ευρώ κατανάλωση.
Παράλληλα ενοποιούνται και οι κατηγορίες 1Α και 1Β στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του Οργανισμού (1Β) όσο και τα νοσοκομειακά σκευάσματα που αποζημιώνει ο Οργανισμός (1Α). Πρόκειται να αποτελέσουν τον κλάδο της εξωνοσοκομειακής δαπάνης που θα αντιστοιχεί στα ΦΥΚ.
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του 90/10 στη νοσοκομειακή δαπάνη, αυτό ουσιαστικά επηρεάζει τα ακριβότερα φάρμακα, που δεν θα καταβάλλουν το 10% της ανάπτυξης, ενώ για τα πολύ φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα ουσιαστικά θα μπαίνει κλιμακωτό πλαφόν στο clawback.
Ειδικότερα, για όσα κοστίζουν έως 5 ευρώ θα είναι μηδενικό, από 5-15 ευρώ θα είναι 20% και από 15-30 ευρώ θα είναι πλαφόν το 40%. Μάλιστα, έχει αναδρομική ισχύ από 1ης.1.2022. Ορίζεται λοιπόν μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), ανάλογα με την αξία προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ήτοι τη νοσοκομειακή τιμή τους μείον την επιστροφή (rebate) πέντε τοις εκατό (5%) πλέον Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ως εξής:
α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως πέντε ευρώ (5,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), μηδέν τοις εκατό (0%).
β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από πέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (5,01) έως δέκα πέντε ευρώ (15,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως είκοσι τοις εκατό (20%).
γ) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από δεκαπέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (15,01) έως τριάντα (30,00) ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως σαράντα τοις εκατό (40%).
Το υπερβάλλον ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback), που θα αναλογούσε στις ανωτέρω κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων, εάν δεν είχαν τεθεί τα μέγιστα ποσοστά αυτόματης επιστροφής (clawback) της παρ. 1, αναζητείται αναλογικά από τις λοιπές κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback).