Αφιερώματα
Eurovision: Όταν όλη η Ευρώπη τραγούδησε στα ελληνικά – Οι συμμετοχές που έπιασαν τη 10αδα και άφησαν ιστορία
Μια αναδρομή στα τραγούδια με ελληνικό στίχο που ξεχώρισαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού με αφορμή τον αποψινό τελικό στο Τορίνο
Σε ρυθμούς… Eurovision κινείται από την αρχή της εβδομάδας η Ευρώπη, δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και μια νότα χαράς μέσα στις δύσκολες εικόνες και καταστάσεις τις οποίες αντικρίζουμε καθημερινά.
Η χώρα μας έχει μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη πορεία στο διαγωνισμό με μοναδική της νίκη της έως σήμερα το 2005 όταν η Έλενα Παπαρίζου και το “My number One “έφεραν τη διοργάνωση του θεσμού την επόμενη χρονιά στην Αθήνα, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον αποψινό τελικό και την Αμάντα Γεωργιάδη η οποία μετά από μια επιτυχημένη εμφάνιση στον Α’ Ημιτελικό της φετινής 66ης διοργάνωσης που διεξάγεται στο Τορίνο, διεκδικεί την πρωτιά με το “Die Together”.
Όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας σύγχρονος “Πύργος της Βαβέλ” καθώς ο καθένας έχει την ευκαιρία να ακούσει κάθε είδους γλώσσα και διάλεκτο μέσα από τις χώρες που συμμετέχουν και μάλιστα, μέχρι το 1998 υπήρχε και ο κανόνας ότι κάθε χώρα πρέπει να τραγουδάει στη γλώσσα της. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν παραδεχθεί ότι η Ελλάδα έχει μια από τις όμορφες γλώσσες που έχουν ακουστεί στο διαγωνισμό, ενώ στο ενεργητικό της έχει 29 συμμετοχές με ελληνικό ή ελληνικο/αγγλικό στίχο.
Ο Χ-τύπος συγκέντρωσε τις πιο επιτυχημένες από αυτές σε ένα μοναδικό αφιέρωμα – αναδρομή και σας τις παρουσιάζει:
Στο ρυθμό που έδινε το “Μάθημα σολφέζ”
Το «Μάθημα Σολφέζ» ήταν πρώτη μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού. Ερμηνευμένο στα ελληνικά από τους Πασχάλη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη, με έναν έξυπνο στίχο και μια ακόμη πιο έξυπνη χορογραφία, κατάφερε να κατακτήσει την 5η θέση στο Λονδίνο (1977). Σημειώνεται ότι η μουσική γράφτηκε από τον Γιώργο Χατζηνάσιο και στίχοι ήταν της Σέβης Τηλιακού.
Η Ευρώπη υποκλίθηκε στον… “Σωκράτη”
Μια από τις πιο αξέχαστες ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνισμό ήταν αυτή της Ελπίδας με το τραγούδι “Σωκράτη”. Το τραγούδι παρουσιάστηκε στη διοργάνωση του θεσμού στο Ισραήλ και είχε κατακτήσει την 8η θέση. 38 χρόνια μετά, η ερμηνεύτρια αποκάλυψε κάτι που δεν γνωρίζαμε καθόλου: “Μου είχαν προτείνει να παώ με το «Μάθημα Σολφέζ» και δεν ήθελα να πάρω μέρος. Επιθυμούσα να πάω μόνη μου στον διαγωνισμό. Πες με ψώνιο, πίστευα στις δυνάμεις μου. Το 1979 στέλνω δυο τραγούδια, το «Σωκράτη, εσύ σουπερστάρ» και την «Ντισκοτέκ». Πέρασε ο «Σωκράτης και όπως μου έχουν πει, το τραγούδι αυτό έχει μπει στα 12 καλύτερα της διοργάνωσης.”
Ένα τραγούδι για την ελπίδα
Η δεύτερη φορά που η Ελλάδα μπήκε στην πεντάδα, κατακτώντας την πέμπτη θέση ήταν το 1992 με την Κλεοπάτρα και το «Όλου του κόσμου η ελπίδα». Το τραγούδι συνέθεσε ο μουσικός Χρήστος Λαγός. Το εν λόγω τραγούδι στο τελικό έλαβε 94 βαθμούς, κατατάσσοντας το στην 5η θέση ανάμεσα σε 23 συμμετοχές. Το τραγούδι είναι μια μπαλάντα για την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου και ζητούσε από το τραγούδι της να δείξει το δρόμο προς την «ελπίδα ολόκληρου του κόσμου».
Ελλάδα… χώρα του φωτός!
“Είσαι του κόσμου το κρασί, κι ας μην το ξέρεις ούτε εσύ..” τραγουδούσε για την Ελλάδα το 1993 στο Millstreet της Ιρλανδίας η Καίτη Γαρμπή και ξεσήκωνε τους Ευρωπαίους με το “Ελλάδα χώρα του φωτός”. Χαρακτηριστικές χορευτικές κινήσεις επί σκηνής και τελικώς η 9η τιμητική θέση για την Ελλάδα, σε μια από τις πιο κλασικές εμφανίσεις για τη χώρα μας.
Η πρώτη “νίκη” της Έλενας Παπαρίζου
Πριν από τη μεγάλη νίκη της, η υψηλότερη θέση της Ελλάδας ήταν η 3η, που επιτεύχθηκε από τους Antique (μέλος των οποίων ήταν η Έλενα Παπαρίζου η οποία θα έφερνε και μετά το τρόπαιο στη χώρα μας) το 2001 με το «Die For You». Ο ήχος από το μπουζούκι του Νίκου Παναγιωτίδη σε συνδυασμό με τις κινήσεις και τη φωνή της Έλενας κατάφεραν να κερδίσουν τις καρδιές των φαν στην Κοπεγχάγη της Δανίας.
OPA!
Το 2010 ο Γιώργος Αλκαίος κατάφερε να κάνει την Ευρώπη να ζητοκραυγάζει ίσως το πιο ελληνικό επιφώνημα που υπάρχει. Μέσα σε μια δύσκολη χρονιά καθώς ήδη είχε ξεκινήσει η κρίση να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στην Ελλάδα, ο ίδιος και το “OPA” ξεσήκωσαν το στάδιο του Όσλο και έφεραν στη χώρα μας την 8η θέση στο διαγωνισμό συνεχίζοντας το επιτυχημένο σερί που είχαμε από το 2004.
Όταν όλη η Ευρώπη χόρεψε ζεϊμπέκικο
Την επόμενη χρονιά (2011), ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και το ελληνικό στοιχείο άφησε για ακόμη μια φορά ισχυρό αποτύπωμα. Σε ένα συνδυασμό χιπ χοπ και ζεϊμπέκικου, το “Watch my Dance” καθήλωσε το κοινό με μια ανατριχιαστική ερμηνεία από τον Λούκα Γιώρκα, ο οποίος με τον Stereo Mike στο πλευρό του μας ανέβασαν στην 7η θέση του πίνακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ημιτελικό κατέκτησε την 1η θέση.
Ένας ρεμπέτης στη Σουηδία
Η τελευταία επιτυχημένη συμμετοχή μας με έντονο ελληνικό στοιχείο ήρθε το 2013 από ένα εναλλακτικό συγκρότημα και έναν… ρεμπέτη. Οι Koza Mostra και ο αείμνηστος Αγάθωνας Ιακωβίδης έφεραν στην Ελλάδα την 6η θέση τραγουδώντας και χορεύοντας στους ρυθμούς του “Alcohol is Free”, εντυπωσιάζοντας τους πάντες στο Μάλμε της Σουηδίας, ενώ μάλιστα στον ημιτελικό είχαν καταφέρει να φτάσουν στη 2η θέση.
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ειδήσεις4 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Κεντρικό Θέμα2 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν