Κοινωνία
Στην Πετρούπολη τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του λαϊκού ζωγράφου «Θεόφιλου»
Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, πραγματοποιήθηκαν στην Πετρούπολη, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου «ΘΕΟΦΙΛΟΥ».
Το μνημείο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου των Μυτιληναίων της Πετρούπολης, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Πετρούπολης. Πλήθος κόσμου, μελών, φίλων του συλλόγου και επισκεπτών παρευρέθηκε για να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον ζωγράφο.
Η τελετή άρχισε με το καλωσόρισμα των επισήμων από την γραμματέα του συλλόγου κα Αγγελική Βαλελή.
Πραγματοποιήθηκε, επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα πάτερ Αθανάσιο Ηλιόπουλο και ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του πολιτιστικού μας συλλόγου, κ. Ευάγγελο Ντούλα με την αναφορά στον βίο και την δράση του Θεόφιλου καθώς και των κινήτρων του Συλλόγου για τη δημιουργία της προτομής.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κάτωθι:
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής νομού Λέσβου κος Χαράλαμπος Αθανάσιου, ο δήμαρχος της Πετρούπολης κος Στέφανος Βλάχος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) κος Νεκτάριος Βακάλης.
Κοινός παρονομαστής στις ομιλίες όλων ήταν η αδιαμφισβήτητη προσφορά του Θεόφιλου στην Τέχνη ενώ ακούστηκαν και σημαντικές προτάσεις σχετικά με την ονοματοδοσία του πάρκου που φιλοξενεί την προτομή, τη παρακείμενη στάση και το τμήμα Συντηρητών Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης του διπλανού ΕΠΑΛ Πετρούπολης με το όνομα του σπουδαίου μας ζωγράφου.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από τον δήμαρχο της πόλης και τον εγγονό εξ αδελφού του Θεόφιλου, κο Δημήτρη Χατζημιχαήλ.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Το τέλος της εκδήλωσης την πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου με την συμμετοχή των χοροδιδασκάλων Γιάννη Μαρτίνη και Ματίνας Ρωμανά του σωματείου ελληνικών χορών και λαογραφικών ερευνών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» του Βασίλη Τσούνη και της Έφης Ρούτη με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Λέσβου σε ζωντανή μουσική από τους μουσικούς: Παναγιώτη Κατσίπη (βιολί), Βασίλη Κανελόπουλο (λαούτο) και Μιχάλη Τσατίρη (κανονάκι).