Ελλάδα
Βάσεις ΑΕΙ: Οι πρώτες εκτιμήσεις – Οι βαθμολογίες ανά Επιστημονικό Πεδίο [Ρεπορτάζ]
«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία των υποψήφιων οι οποίοι έδωσαν σκληρή μάχη στην κούρσα των Πανελλαδικών εξετάσεων και διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ της χώρας.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην ανακοίνωση των βαθμολογιών και των βάσεων εισαγωγής, που αποτελούν τα βασικά κριτήρια για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το νέο στοιχείο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ νωρίτερα, προκειμένου οι υποψήφιοι να λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με τις σπουδές τους.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο υπουργείο Παιδείας είναι ότι:
- οι ανακοινώσεις για τις βαθμολογίες –πέρυσι δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 9 Ιουλίου- θα γίνουν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά, σειρά θα πάρει η ανάρτηση των στατιστικών στοιχείων,
- οι ανακοινώσεις για τις Βάσεις θα γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ πέρυσι δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 27 του ίδιου μήνα.
Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται πολύ ο χρόνος αναμονής αλλά και η αγωνία των υποψηφίων που έχουν περάσει σε άλλη πόλη, ώστε να ψάξουν με τις οικογένειες τους να βρουν σπίτι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
Στα αξιοσημείωτα των πανελλαδικών, το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και ο υπολογισμός με διαφορετικό τρόπο των μορίων που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι.
Εκπαιδευτικοί και αναλυτές πάντως υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Μαθηματικά
Όσον αφορά τις επιδόσεις των υποψηφίων, η εκτίμηση που κυριαρχεί μεταξύ των εκπαιδευτικών είναι ότι θα υπάρξει καθοδική πορεία των βάσεων και μείωση του ορίου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Το μάθημα που δυσκόλεψε περισσότερο τους υποψήφιους ήταν τα Μαθηματικά, γεγονός που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο για τους υποψήφιους της Οικονομίας, της Πληροφορικής και των Πολυτεχνικών Σχολών. Με αυτό το δεδομένο, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι επιδόσεις θα είναι λίγο χαμηλότερες από πέρσι, κάτι που σημαίνει πτώση των βάσεων εισαγωγής στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο.
Έκθεση
Μάθημα-βαρόμετρο αποτελεί η Έκθεση, στο οποίο αντικειμενικά, με μεγάλη δυσκολία ξεχωρίζουν ακόμα και οι αριστούχοι, κάτι που σημαίνει ότι όσοι έχουν καλές επιδόσεις βάζουν πλώρη για σχολές που έχουν ως πρώτη προτίμηση.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λίγα παιδιά που θα ξεπεράσουν το 15, καθώς τα θέματα αν και βατά ήταν απαιτητικά.
Τα κλειδιά
Στο ερώτημα, τι είναι αυτό που θα κρίνει τις βάσεις εισαγωγής, η απάντηση δεν είναι σε καμία περίπτωση μονοσήμαντη και συνδέεται με τρεις παράγοντες που θεωρούνται κομβικής σημασίας.
Το πρώτο κλειδί, είναι ασφαλώς οι επιδόσεις των υποψήφιων, καθώς εάν έχουν πάει καλά είναι βέβαιο ότι θα κινηθούν υψηλότερα και εάν δεν τα έχουν πάει καλά θα πάνε χαμηλότερα.
Το δεύτερο κλειδί είναι οι επιθυμίες των υποψήφιων, κάτι που σημαίνει ότι σχολές με υψηλή ζήτηση και μικρή προσφορά θέσεων έχουν υψηλές βάσεις και δύσκολα μπορεί να τις πιάσει η μεγάλη πλειονότητα. Τα παραδείγματα της Νομικής, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και της Ιατρικής είναι τα πλέον χαρακτηριστικά και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους είναι απλησίαστες ακόμη και για όσους έχουν γράψει υψηλές βαθμολογίες.
Το τρίτο κλειδί έχει σχέση με την αίγλη της πόλης που σπουδάζει ένας υποψήφιος, κάτι που γίνεται σαφές από το γεγονός ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν τις σχολές με τις υψηλότερες βάσεις.
Η γενική εικόνα
Τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ πτωτική πορεία θα έχει το 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο που έχει και τα μεγαλύτερο ανταγωνισμό λόγω των ιατρικών Σχολών, θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις, ενώ στις περισσότερες Στρατιωτικές Σχολές θα υπάρξει πτώση, με μεγαλύτερη στις Σχολές Αστυνομίας.
Ψυχραιμία
Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι και οι οικογένειες τους, να μην βιάζονται, να μην απογοητεύονται και το κυριότερο να κρατήσουν την ψυχραιμία τους ώστε να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα όσα διαβάζουν στην παρούσα φάση είναι εκτιμήσεις και ότι ασφαλής πρόβλεψη για τις βάσεις θα υπάρξουν μόλις ανακοινωθούν τα στατιστικά με τις επιδόσεις στα μαθήματα.
- 1ο Επιστημονικό Πεδίο
Όσοι και όσες ενδιαφέρονται για τις πρωτοκλασάτες σχολές του Πεδίου, όπως είναι η Νομική, η Φιλολογία και η Ψυχολογία, ξέρουν ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση και ότι ο πήχης είναι ψηλά.
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αναλυτές, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η εικόνα δεν είναι και τόσο ικανοποιητική για κομβικής σημασίας μαθήματα όπως είναι τα Αρχαία και η Νεοελληνική Γλώσσα.
Καλύτερη, αλλά όχι ικανοποιητική είναι η εικόνα και στο μάθημα των Λατινικών και η εκτίμηση που κυριαρχεί στην παρούσα φάση είναι ότι η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο.
Σε γενικές γραμμές τα Αρχαία μπορεί να δυσκόλεψαν αρκετά τους υποψηφίους, αλλά από την άλλη πρόκειται για ένα πεδίο που διαχρονικά δεν παρατηρούνται μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής. Με αυτό ως δεδομένο, η πτώση των βάσεων δεν θα επηρεάσει τόσο τα υψηλά κλιμάκια αλλά και τις υπόλοιπες βαθμολογικές κλίμακες.
- 2ο Επιστημονικό Πεδίο
Είναι το πεδίο των Θετικών Επιστημών όπου είναι κυρίαρχο το μάθημα των Μαθηματικών στο οποίο οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν είναι ήταν και οι καλύτερες δυνατές.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως τα Μαθηματικά θα συμπιέσουν τις βάσεις, κάτι που σημαίνει ότι όποιοι έχουν πάει καλά στο συγκεκριμένο μάθημα, έχουν πιθανότητες να περάσουν στη Σχολή που επιθυμούν.
Όσον αφορά στα άλλα μαθήματα, το επίπεδο δυσκολίας τους είναι το ίδιο ή περίπου το ίδιο με πέρυσι, διαβαθμισμένης δηλαδή δυσκολίας και δεν αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο. Όσον αφορά στη Φυσική Προσανατολισμού, που θεωρείται φόβητρο για τους υποψήφιους, οι επιδόσεις δεν αναμένεται να διαφέρουν από τις αντίστοιχες περσινές.
Εκτιμάται επίσης ότι φέτος θα είναι καλύτερες οι επιδόσεις στο μάθημα της Χημείας, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα Μαθηματικά για όσους διεκδικούν πολυτεχνικές σχολές.
- 3ο Επιστημονικό Πεδίο
Ο πήχης στο συγκεκριμένο πεδίο που είναι κυρίαρχα τα Τμήματα των Ιατρικών Σχολών είναι πολύ ψηλά, κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πολύ ανταγωνιστικοί για να πετύχουν το στόχος τους.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σταθερότητα στις βάσεις εισαγωγής, κάτι που σημαίνει μικρές αυξομειώσεις και τίποτα περισσότερο. Πάντως το μάθημα της Βιολογίας δυσκόλεψε λίγο τους υποψηφίους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά οι όποιες απώλειες σε μόρια θεωρείται βέβαιο ότι θα καλυφθούν από το μάθημα της Χημείας.
- 4ο Επιστημονικό πεδίο
Οι εκτιμήσεις για το Επιστημονικό Πεδίο της Οικονομίας και της Πληροφορικής, είναι ότι τα Μαθηματικά έχουν «κάψει» τους περισσότερους υποψήφιους, καθώς οι επιδόσεις τους είναι πολύ χαμηλές.
Εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι οι υποψήφιοι του 4ου Επιστημονικού Πεδίου σε ποσοστό έως και 80% να έχουν γράψει κάτω από τη βάση, γεγονός που ευνοεί όσους έχουν έστω και μέτριες επιδόσεις στα Μαθηματικά.
Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στρατής Στρατηγάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα, χαρακτήρισε τον βαθμό «10» στα μαθηματικά του τέταρτου πεδίου, ως πολύ μεγάλη επιτυχία.
Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά του κ. Στρατηγάκη:
-«Όσοι γράφουν δέκα (10) στα μαθηματικά περνούν στις καλύτερες σχολές οικονομικών του τέταρτου πεδίου»
-«Τα παιδιά δεν ξέρουν αυτά που θα έπρεπε να ξέρουν. Τα μαθηματικά αποτελούν μία αλυσίδα. Αν μια χρονιά σπάσει η αλυσίδα πολύ δύσκολα αποκαθίσταται».
Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας πρόσθεσε επίσης ότι τα μαθηματικά που απαιτούνται για τις οικονομικές σπουδές είναι διαφορετικά από τα μαθηματικά που απαιτούνται για το Πολυτεχνείο.
«H μαθηματική παιδεία μας πάσχει εδώ και χρόνια και κανείς δεν κάνει τίποτα», υπογράμμισε ο κ. Στρατηγάκης.
Ωστόσο, καλό είναι να μην γίνεται λόγος για καθίζηση των βάσεων από τη στιγμή που τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα στο 4ο επιστημονικό πεδίο δεν φαίνεται να ανησύχησαν ιδιαιτέρως τους υποψηφίους που ήταν καλά προετοιμασμένοι.
Μηχανογραφικό
Όσον αφορά στη συμπλήρωση του φετινού Μηχανογραφικού Δελτίου, άπαντες έχουν καταλάβει ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση και ότι η διαδικασία είναι πιο απαιτητική και σύνθετη.
Αυτό οφείλεται στον Συντελεστή Βαρύτητας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που οριστήκαν από όλα τα Τμήματα, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις ανακατανομές στα Επιστημονικά Πεδία, τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και το δεύτερο Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και να μην περιμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής. «Κάνουν τις επιλογές τους και όταν ανακοινωθούν οι ΕΒΕ θα δηλώσουν από τις σχολές που έχουν επιλέξει αυτές που έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν», τονίζει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας.
Ενδιαφέρον θα έχει και η ανταπόκριση των υποψηφίων στα περιφερειακά πανεπιστήμια, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού που υποχρεώνουν τις οικογένειες να μαζέψουν τα οικονομικά τους.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η μεγάλη οικονομική κρίση λόγω των μνημονίων οδήγησε στα αζήτητα κάποια περιφερειακά ιδρύματα και το ίδιο σκηνικό δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και φέτος.
Το ενδεχόμενο αυτό, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε άδειασμα περιφερειακών Τμημάτων όχι λόγω χαμηλής ποιότητας σπουδών, αλλά λόγω της οικονομικής αδυναμίας των νοικοκυριών να αντιμετωπίσουν τα τεράστια έξοδα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους