Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

«Ένα βήμα μπρος» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Σύμπραξη» υπό τη μορφή δανεισμού προτείνει το Βρετανικό Μουσείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έχουν περάσει δεκαετίες ακινησίας σχετικά με την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, και πλέον φαίνεται πώς «κάτι» αρχίζει να γίνεται, καθώς το Βρετανικό Μουσείο δείχνει τα θέλει να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φέρει το θέμα στο προσκήνιο, και ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Ουίλιαμς, έκανε μισό βήμα μπρος.

«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή ‘σύμπραξη’ για τον Παρθενώνα με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα από την οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Αυτό που σκέφτονται στο Βρετανικό Μουσείο είναι ανταλλαγή εκθεμάτων με τη μορφή δανεισμού.

«Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήταν χαρά μας να δανειστούμε και να δανείσουμε. Αυτό είναι που κάνουμε».

Ωστόσο, αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι η επανένωση των Γλυπτών.

«Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, ο φυσικός τους χώρος είναι η Ελλάδα, είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, εργαζόμαστε πολύ μεθοδικά και πολύ ουσιαστικά σε αυτό με όλους τους αρμόδιους του Βρετανικού Μουσείου και της Βρετανικής κυβέρνησης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Πριν από μερικές ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους γνωστούς καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής, Desmond Child και Φοίβο, και τους ευχαρίστησε για τη συναυλία τους στο Ηρώδειο στις 26 Ιουνίου υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών, τονίζοντας ότι το αίτημα της Ελλάδας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ