Connect with us

Ειδήσεις

Ενεργειακή κρίση: Συναγερμός στην Ε.Ε. για να αναχαιτιστεί η αύξηση τιμών – Οι προτάσεις της Ελλάδας

Published

on

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την αύξηση τιμών στην ενέργεια που απειλεί νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε αναζητά -ετεροχρονισμένα- λύσεις για να γυρίσει το… παιχνίδι που παίζει η Ρωσία μειώνοντας ή και κλείνοντας ανά διαστήματα τη στρόφιγγα αερίου εξετάζοντας μέτρα σε δύο άξονες.

Ήδη, η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, έχει συγκαλέσει Έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για τις 9 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητήσουν τόσο την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όσο και μια γενικότερη αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πλαφόν στην τιμή του αερίου σημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά θα αποφασίσει μια ανώτατη τιμή, πάνω από την οποία θα αρνείται να αγοράσει το ο ρωσικό ενεργειακό προϊόν.

 

Κρούει τον κώδωνα η ελληνική κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ήδη από τις 9 Μαρτίου με επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ανάγκη άμεσης και αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου «ώστε να αποτρέψουμε να επιφέρει επιπλέον κόστος στις ζωές των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οικονομίες των κρατών-μελών και στην επιτυχή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

«Αν δεν δράσουμε τώρα, το πρόβλημα θα συνεχιστεί στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος -που συνδέονται με τις τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές χονδρικής- τους επόμενους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, θέτοντας ένα τεράστιο βάρος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», τόνιζε τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός.

Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου περιελήφθη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου, ωστόσο στην πράξη η ευρωπαϊκή αντίδραση αναμένεται τώρα με πολύμηνη καθυστέρηση. Το πρώτο βήμα αναμένεται την επόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι έστειλε επιστολές στους 26 ομολόγους του, στις οποίες περιγράφει την ελληνική πρόταση για έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες με σημαντικά αποτελέσματα. «Έχουμε ανακτήσει για τον Αύγουστο σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τα έχουμε οδηγήσει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, περιέγραψε την ελληνική πρόταση για έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, μόνιμο, για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου ώστε τα νοικοκυριά να έχουν φθηνότερο ρεύμα.

Σε ερώτηση αν η στήριξη θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα απάντησε θετικά λέγοντας ότι «έχουμε εκπονήσει σενάρια για στήριξη για όλο το επόμενο διάστημα που θα συνεχιστεί αυτή η εξωγενής εν πολλοίς ενεργειακή κρίση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα όρια του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένα, αλλά η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει την κοινωνία.

Σημείωσε δε με έμφαση ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να λάβει μέτρα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «κάλιο αργά παρά ποτέ».

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, θα συναντηθούν την Παρασκευή και θα συζητήσουν την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

 

 

[Με πληροφορίες από skai.gr και syneidisi.com]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ