Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σκληρό ροκ με… έπαθλο τους κεντρώους – Μετωπική σύγκρουση για την υπόθεση των υποκλοπών

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται πλέον στην πολιτική ζωή της χώρας λόγω της πολύκροτης υπόθεσης των παρακολουθήσεων και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η αντιπαράθεση θα χτυπήσει «κόκκινο».

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται για «πόλεμο» μέχρι τελικής πτώσης, και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η πορεία προς τις εκλογές, θα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτά που ξέραμε έως τώρα.

Η δημοσκόπηση της GPO έδειξε ότι η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε στις 6,3 μονάδες, γεγονός που καθιστά σαφές, ότι το κυβερνών κόμμα έχει υποστεί ζημιά, χωρίς πάντως να αμφισβητείται η ηγεμονία του.

Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά θολό τοπίο, λόγω και της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, τα κόμματα επαναχαράσσουν τη στρατηγική τους στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν δείχνει διάθεση να αφήσει τα κεκτημένα του, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει την υπόθεση ως ευκαιρία για τη μεγάλη αντεπίθεση που θα του δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει στην εξουσία. Ο πόλεμος όμως δεν αφορά αποκλειστικά αυτούς τους δύο, αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ως θύμα των παρακολουθήσεων, έχει ανεβάσει τους τόνους κατά πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για ένα μεγάλο διάστημα θα κυριαρχήσουν συνθήκες σκληρού πολιτικού ροκ που είναι άγνωστο για την ώρα τι επιπτώσεις θα έχει στην πολιτική σκηνή και εάν θα αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων.

 

Το…χαρτί

Σ’ αυτή τη νέα και εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, το μόνο βέβαιο επί του παρόντος είναι ότι το Μαξίμου «κλείνει» το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για να μην στείλει το μήνυμα ότι σύρεται από τις εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να παίξει το «χαρτί» της σταθερότητας, κάτι που αποτυπώνεται στη φράση «δυνάμεις καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος για να εκτρέψουν την χώρα από την θετική πορεία.

Συνεργάτες του υπογραμμίζουν τη βούλησή του να αναλάβει το όποιο πολιτικό κόστος για να οδηγηθεί η χώρα «σε σταθερό λιμάνι», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

 

Κεντρώοι

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων, μπορεί να επηρεάσει ένα τμήμα κεντρώων ψηφοφόρων που το 2019 στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο ναι μεν δεν έχει στενές σχέσεις με τη Ν.Δ., θεωρείται όμως κρίσιμο μέγεθος, με την έννοια ότι πέρασε στο αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η επαναπροσέγγιση του συγκεκριμένου κοινού το οποίο διεκδικούν τόσο ο Α. Τσίπρας, όσο και ο Ν. Ανδρουλάκης, είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς δίνει μεγάλη σημασία σε θέματα δημοκρατίας και ανάπτυξης.

Παρά τα λάθη που έγιναν στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα βρεθούν σημεία επαφής, καθώς το συγκεκριμένο κοινό έχει την άποψη ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Ο πρωθυπουργός είναι το πρόσωπο που συμβολίζει τη σταθερότητα και αυτός είναι ο λόγος που στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία πως θα καταφέρουν να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη του.

 

Ακρίβεια

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έχουν ενισχύσει το αντικυβερνητικό μέτωπο, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν από την ακρίβεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στροφή στη θετική ατζέντα, με παροχές όπως το ξεπάγωμα των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι το δυνατό τους «χαρτί» και εκτιμούν ότι με προσεκτικά βήματα, θα καταφέρουν να μεγαλώσουν τη δημοσκοπική διαφορά.

Ζητούμενο πάντως είναι το πόσο εύκολο είναι να ανακοινωθεί ένα γενναίο πακέτο παροχών από τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση «ροκανίζει» τα εισοδήματα και περιορίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια.

 

Κοριός στο αυτί

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αποφασισμένος να ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης, καθώς χαρακτηρίζει τον Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό των υποκλοπών.

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί» και σημειώνει ότι δεν απάντησε σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, όπως για ποιο λόγο έγινε η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει τη βεβαιότητα ότι έχει σπάσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και στη θέση του αναπτύσσεται αντικυβερνητικό μπλοκ που θα βάλει τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάτες του κ.Τσίπρα εκτιμούν ότι θα κερδίσουν τη μάχη των ψηφοφόρων του Κέντρου, οι οποίοι όπως τονίζουν έχουν αντιληφθεί τους στόχους του κ. Μητσοτάκη μέσω των παρακολουθήσεων.

 

Πνέει μένεα

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος πνέει μένεα κατά του πρωθυπουργού τον οποίο θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο για την παρακολούθηση του.

Από την Ν.Δ. είχε επιλεγεί η μετωπική σύγκρουση με την Κουμουνδούρου και οι χαμηλοί τόνοι με την Χαριλάου Τρικούπη, κάτι όμως που δύσκολα θα μπορέσει να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τις σχέσεις των δύο κομμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ