Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης επικαλέστηκε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

«Θα εγκριθεί η βιοκλιματική

ανάπλαση της οδού Σωκράτους»

Έστω και με σχετικά πλάγιο τρόπο, τέθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης της Μεταμόρφωσης το ζήτημα της βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Σωκράτους, από το ύψος της Αττικής Οδού μέχρι το “Πράκτικερ”.

 

• Μιλτιάδης Καρπέτας: «Η μελέτη σύμφωνα με  ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει εγκριθεί»
Πιο συγκεκριμένα, το έκτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ανέφερε: «Παραλαβή της τελικής έκθεσης του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Διερεύνηση δυνατοτήτων βιοκλιματικής αναβάθμισης δημόσιων ανοικτών χώρων – πιλοτική εφαρμογή στην οδό Σωκράτους του Δήμου Μεταμόρφωσης» και το οποίο σύμφωνα με τα όσα είπε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, αφορούσε επί της ουσίας την πληρωμή του Πολυτεχνείου για την έρευνα που εκπόνησε. Αναλυτικά, στην ομιλία του ο Δήμαρχος αφού έκανε γνωστό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, το έργο της ανάπλασης θα εγκριθεί, τόνισε: “Όπως θυμάστε είχαμε κάνει μία προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο μετά από πρότασή μας για να εκπονήσει μία μελέτη για τη συνολική ανάπλαση της οδού Σωκράτους από την Αττική Οδό μέχρι το Πράκτικερ. Αυτή η μελέτη σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει εγκριθεί από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Επισήμως δεν έχουμε κάποια έγκριση, αλλά σας επαναλαμβάνω ότι σύμφωνα  με πληροφορίες θα εγκριθεί.  Όμως τώρα δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για το τυπικό μέρος, δηλαδή, να αποφασίσουμε ώστε να πληρωθεί το Πολυτεχνείο για την μελέτη που έκανε.”

• Καίρια παρέμβαση της κας Νικολοπούλου
μέσως μετά την εισήγηση του Δημάρχου, ζήτησε και πήρε τον λόγο η Δημοτική Σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κα Χαρίκλεια Νικολοπούλου, η οποία διαβάζοντας τη σχετική σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος Μεταμόρφωσης έκανε γνωστό ότι η ερευνητική ομάδα είναι υποχρεωμένη με την ολοκλήρωσή της μελέτης να προχωρήσει στην παρουσίασή της σε δημόσια διαβούλευση με ευθύνη του δήμου. Μάλιστα, η κα Νικολοπούλου προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας για λογαριασμό της παράταξής της να οριστεί αυτή η ημερομηνία με ταυτόχρονη δημοσίευση στον τύπο. Μάλιστα, η κα Νικολοπούλου ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στην τελευταία παράγραφο της σύμβασης. Ο Δήμαρχος την διάβασε εκείνη την στιγμή και συνομιλώντας με τον κ. Σάββα Νάνο, Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, συμφώνησαν στο ότι το πιο χρήσιμο είναι να γίνει αυτή η παρουσίαση, αφού πρώτα θα έχει δοθεί επίσημα η έγκριση της ανάπλασης.
Εδώ όμως παρενέβη ο Ανεξαρτητοποιημένος Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Στράτος Σαραούδας, καθώς επισήμανε ότι «ξέχασαν» το κομμάτι που αναφερόταν στο ότι αυτή η μελέτη θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με ευθύνη του Δήμου.  Μετά τις παραπάνω σκέψεις που ακούστηκαν η πρώην και επί πολλά χρόνια αντιδήμαρχος του Δήμου Μεταμόρφωσης, πήρε ξανά τον λόγο και τόνισε: “Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει η ενημέρωση και να δούμε την μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφύγουμε λάθη και προβλήματα που έχουμε δει να συμβαίνουν στο παρελθόν σε άλλα έργα. Είναι καλύτερο να προλάβουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις που θα κρίνουμε ότι χρειάζονται παρά να ερχόμαστε εκ των υστέρων να προσπαθούμε να διορθώσουμε ότι μπορούμε”. 

• Πρώτα η έγκριση  και μετά η διαβούλευση
Μία άλλη διάσταση έθεσε ο Δήμαρχος μετά τα όσα είπε η κα Νικολοπούλου, ότι η διαβούλευση επί εγκεκριμένης προτάσεως είναι χωρίς νόημα και ενώ κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και μέλη του ακροατηρίου, έθεσαν το ζήτημα της ενημέρωσής τους. Με αυτά και με αυτά ο Δήμαρχος πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί, ώστε να «κλείσει» την ημερομηνία της παρουσίασης της μελέτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο. Απλά, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι σχετικές ημερομηνίες είναι πολύ πιεσμένες.

• Σ. Σαραούδας: Υποχρεωτική η δημόσια διαβούλευση
Στην νέα του τοποθέτηση ο κ. Σαραούδας ενημέρωσε το Σώμα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί ο Δήμος να έρθει σε συνεννόηση με το Πολυτεχνείο και να του αποστείλει την μελέτη, χωρίς να έχει πάρει την οριστική της μορφή ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Μάλιστα, ο κ. Σαραούδας ξεκαθάρισε ότι για να το ψηφίσει αυτό το θέμα θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα στην απόφαση ότι ο δήμος θα προχωρήσει και σε δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες και στην παρουσίαση της μελέτης. 

• Καταψήφισε  η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Αντίθετος με τον τρόπο που γίνεται αυτή η μελέτη δήλωσε κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μεταμόρφωσης, κ. Νίκος Καραντωνίου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καραντωνίου υπογράμμισε: “Αυτό το θέμα είχε έρθει και στο παρελθόν στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχαμε εκφράσει την διαφωνία μας και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Πρόκειται για ένα έργο που έχει δοθεί για να πραγματοποιηθεί, χωρίς εμείς να γνωρίζουμε τίποτα για αυτό. Να σας πω ένα παράδειγμα:  Τι προβλέπει η μελέτη για το κυκλοφοριακό της περιοχής; Δεν είναι ένα ζήτημα; Πως μπορούμε να ξέρουμε τι να ψηφίσουμε, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ενημέρωση; Για αυτούς τους λόγους ψηφίζουμε κατά, γιατί δεν έχουμε καθόλου εικόνα”.

• Ψηφοφορία με άρση των ενστάσεων
Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, αρνητικά ψήφισε τελικά μόνο η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς οι ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ανεξαρτητοποιημένου δημοτικού συμβούλου, κ. Σαραούδα για ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και για να τεθεί η μελέτη σε δημόσια διαβούλευση άρθηκαν, μετά από την δέσμευση του Δημάρχου ότι μόλις το έργο εγκριθεί επισήμως τότε θα προχωρήσει και σε αυτές τις διαδικασίες. Μάλιστα, σε μία στιχομυθία που είχε ο κ. Καρπέτας με τον κ. Σαραούδα, κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας του υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο καλείται το Σώμα να αποφασίσει δεν αφορά σε τίποτα παραπάνω από το να πληρωθεί το Πολυτεχνείο για το έργο που έκανε.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ