Ειδήσεις
Προ των πυλών νέα μέτρα ανακούφισης – Επιταγή ακρίβειας, διπλό ΚΕΑ και αυξήσεις στις συντάξεις
Τα έκτακτα επιδόματα και τις αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βήμα του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης».
Σύμφωνα με πληροφορίες η οικονομική στήριξη θα περιλαμβάνει:
1. Οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες (επιταγή ακρίβειας)
Καταβολή νέας επιταγής ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 200 ευρώ ενώ μελετάται να υπάρξει κλίμακα ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Εξετάζεται δηλαδή το να ισχύσουν ζώνες επιδότησης που θα ξεκινούν από, π.χ., 100-130 ευρώ και θα φτάνουν στα 200 ευρώ.
Δικαιούχοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι τα άτομα με αναπηρία καθώς και έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα εξετάζεται να δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος.
2. Αύξηση συντάξεων
Αύξηση 6-7% θα πάρουν από 1.1.2023 περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι μετά από 12 χρόνια που «ξεπαγώνουν» οι συντάξεις. Ωστόσο όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.
Επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.
3. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
Θα καταργηθεί η φορολογική Εισφορά Αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχους, δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς.
Η «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Όλοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν την συγκεκριμένη εισφορά.
4. Αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
Αύξηση στις απολαβές τους θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς θα καταργηθεί η εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, αυτό που εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και -κυρίως- Οικονομικών είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί, είτε να προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1%, εφόσον συνδυαστεί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, ύστερα από πολλά χρόνια.
Εάν για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 13.200, θα κερδίσει περίπου 24 ευρώ από την εισφοράς αλληλεγγύης και 11 από την κατάργηση της παρακράτησης του 1%. Συνολικά ο δημόσιος υπάλληλος θα δει αύξηση στο μηνιαίο του εισόδημα κατά 35 ευρώ και 420 ευρώ το χρόνο.
5. Νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Στα 751 ευρώ από 713 ευρώ -δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10 χρόνια – σχεδιάζεται να φτάσει το 2023 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν σχεδόν έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με τον βασικό μισθό να είναι σήμερα στα 713 ευρώ, η αύξηση στα 751 ευρώ ισούται με έξτρα 518 ευρώ τον χρόνο (14 μισθοί επί 37 ευρώ η αύξηση).
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα προς τα πάνω, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ
6. Νέα δάνεια για στέγη
Πρόγραμμα για τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και με την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών- κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα- με έμφαση στα νέα ζευγάρια.
Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας δεξαμενής ακινήτων τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους εργαζόμενους και άνεργους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σταδιακά σε βάθος ετών να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent-to-own). Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα θα είναι ύψους 1,5 δις. ευρώ.