Connect with us

Πειραιά

Συναυλίες και σειρά από δρώμενα σε διάφορες περιοχές του Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή

Published

on

Φεστιβάλ αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά, με δρώμενα που μνημονεύουν την έλευση των προσφύγων στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, αλλά και τους τρόπους που κατάφεραν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή 16, αύριο Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, σε 8 επιλεγμένα σύγχρονα και ιστορικά σημεία του Πειραιά. Πρόκειται για το φεστιβάλ «Εκ Πειραιώς 2022-Μνήμες Μικρασίας», το οποίο περιλαμβάνει μια μεγάλη συναυλία του γνωστού καλλιτέχνη Γιώργου Νταλάρα στο Μικρολίμανο, αλλά και ένα σύνολο δράσεων με τη συμμετοχή 80 καλλιτεχνών και δημιουργών που εμπνέονται από την ενσωμάτωση και ζωή των Μικρασιατών προσφύγων στον Πειραιά.

Με τις εκδηλώσεις αυτές, που θα περιλαμβάνουν φωτογραφικό υλικό, συναυλίες και δράσεις πολλών δημιουργών και καλλιτεχνών, θα μνημονεύεται η έλευση των Μικρασιατών προσφύγων στον Πειραιά αλλά και το πως κατάφεραν να διακριθούν με το πέρασμα του χρόνου στους τομείς του εμπορίου, του αθλητισμού, της οικονομίας, των ιδεών.

Για το ιδιαίτερο δέσιμο της πόλης του Πειραιά, με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης: «Το 1922 έχει σημαδέψει τη συλλογική μνήμη όλων των Ελλήνων και ο Δήμος Πειραιά είναι μια πόλη που υποδέχθηκε μαζικά το προσφυγικό κύμα από την Μικρά Ασία. Πολλοί πρόσφυγες ήρθαν, έμειναν στον Πειραιά και μαζί με ξεριζωμένους από άλλες περιοχές, διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Υπάρχει λοιπόν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τους πρόσφυγες της Μικρασίας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η πόλη μας διαθέτει τον συνοικισμό των Μικρασιατών στο Μικρολίμανο, μια περιοχή η οποία έχει διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον προσφυγικό της χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Μώραλης.

«Ο Δήμος Πειραιά θέλοντας να τιμήσει τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με 80 καλλιτέχνες σε 8 τοπόσημα της πόλης και η κορύφωση των επετειακών μας δράσεων είναι η μεγάλη συναυλία του Πειραιώτη Γιώργου Νταλάρα το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μικρολίμανο. Αποτελεί χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, τιμώντας την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων στο μεγάλο λιμάνι και την χρόνια προσφορά τους στους τομείς του εμπορίου, του αθλητισμού, της οικονομίας, των ιδεών», κατέληξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πειραιά.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στο Μικρολίμανο, ο Γιώργος Νταλάρας με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και την Ασπασία Στρατηγού θα μεταφέρουν στο κοινό μνήμες, εικόνες και μελωδίες από την σμυρναίικη παράδοση αλλά και τραγούδια αναφορές στα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, των αλησμόνητων πατρίδων και της προσφυγιάς. Ένα μουσικό οδοιπορικό από τα έργα «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός» του μεγάλου συνθέτη Απόστολου Καλδάρα, που φέτος η επέτειος γέννησής του πριν από 100 χρόνια, συμπίπτει με την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η συναυλία θα είναι μια «περιπλάνηση στο σμυρναίικο αλλά και το λαϊκό τραγούδι, στη ζωή των τόπων και των ανθρώπων με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, της σύγχρονης ορχήστρας που είναι κατ’ εικόνα της εμβληματικής Εστουδιαντίνας της Σμύρνης», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη και ένα σύνολο μουσικών: Κώστας Γεδίκης – μπουζούκι, Κυριάκος Γκουβέντας – βιολί, Αποστόλης Βαλαρούτσος – κιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου – κοντραμπάσο, Ανδρέας Παπάς – κρουστά, Βαγγέλης Καρίπης – κρουστά, Ανδρέας Κατσιγιάννης – σαντούρι, καθώς και οι σολίστες: Γιώργος Παπαχριστούδης – πιάνο, Μάνος Γρυσμπολάκης – ακορντεόν, Αποστόλης Βαγγελάκης – πνευστά, Γιώργος Μάτσικας – μπουζούκι.

Την Παρασκευή 16 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι της πόλης, θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά ιστορικά ντοκουμέντα και τεκμήρια από την έλευση, την παραμονή και την εγκατάσταση των προσφύγων στον Πειραιά. Φωτογραφίες, διοικητικά έγγραφα που μελετήθηκαν σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Πειραιά, μαρτυρίες, αρθρογραφία του Τύπου της εποχής, λογοτεχνικές αναφορές και αποσπάσματα προσωπικής αλληλογραφίας ενσωματώνονται σε νέες δραματουργίες, σε δραματοποιημένες αφηγήσεις, στη μουσική, σε θεατρικές αναπαραστάσεις.

Η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Πειραιά διασκευάζει και ερμηνεύει με τη μορφή περιπατητικής performance την Διδώ Σωτηρίου στον Σταθμό του Ηλεκτρικού Πειραιά και στη Δημοτική Αγορά, σε σκηνοθεσία του Αποστόλη Ψαρρού.

Επίσης, η καλλιτεχνική ομάδα του Γιώργου Κοντραφούρη (με τον ίδιο στο πιάνο, τον Olivier Gatto στο μπάσο και τον Θάνο Χατζηαναγνώστου στα ντραμς) συμπράττει με τον ηθοποιό Μενέλαο Κυπαρίσση και την βοκαλίστα Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή σε μια αφήγηση ντοκουμέντων στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά με τίτλο «Στο μεγάλο λιμάνι, τη νύχτα».

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν 18 απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου, όπου θα παρουσιάζουν σκηνές από την καταστροφή της Σμύρνης στο θεατρικό «Ηθοποιοί επί σκηνής κι όλος ο κόσμος θέατρο», στο μικρό φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το τρίο Παλίμψηστο με τους Μαρία Μελαχροινού, Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου και Κωνσταντίνο Καλατζή συμπράττουν με τους ηθοποιούς Μαριλένα Λιακοπούλου και Γεράσιμο Παπικινό στην ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στην performance lecture «Περί του σεβντά: παλίμψηστα και μουσικά».

Από την πλευρά του, ο ηθοποιός Χρήστος Παπαδόπουλος υπογράφει τη μουσική και παίζει μαζί με τον Παναγιώτη Τόλια τους «Κοκκαλοθραύστες», ένα σκηνικό ποίημα, στην ιστορική λέσχη του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. στην Μαρίνα Ζέας σε συνεργασία με τις Ακαδημίες Πυγμαχίας του Ο.Σ.Φ.Π..

Η ερμηνεύτρια Χρυσάνθη Σπιτάδη, η βιολονίστα Αναστασία Μηλιώρη, ο τσελίστας Σταύρος Παργινός και η χορεύτρια Άρια Σταματάκη ερμηνεύουν έναν νέο «Κοινό Λόγο», με έμπνευση από την Έλλη Παπαδημητρίου, στις παρόδους της Μικρασιάτικης Συνοικίας στο Μικρολίμανο.

Η είσοδος για το κοινό σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων είναι δωρεάν ενώ την παραγωγή του φεστιβάλ έχει ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία της διεύθυνσης Εξωστρέφειας και της διεύθυνσης Πολιτισμού με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ