Κεντρικό Θέμα
Συνθήκες ακραίας πόλωση στο δρόμο προς τις εκλογές – Οι αδιέξοδες κυβερνητικές συνεργασίες και το μικρό «παράθυρο» Βελόπουλου
Νέα δεδομένα στο δρόμο προς τις εκλογές, διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ και όλες οι ενδείξεις δείχνουν συνθήκες ακραίας πόλωσης.
Τα σκληρά διλήμματα «πρόοδος η δεύτερη συμφορά» και «αγία οικογένεια ή προοδευτική διακυβέρνηση», καθιστούν σαφές ότι οι δύο «μονομάχοι» της κάλπης είναι έτοιμοι για «πόλεμο» μέχρι τελικής πτώσης.
Μείζονος σημασίας θέματα όπως η ενεργειακή ακρίβεια και οι παρακολουθήσεις, θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα είναι «χαλαρή» η ψήφος της πρώτης Κυριακής.
Ο… διαγκωνισμός εξαγγελιών με διαφορετική φιλοσοφία, είναι σίγουρα η μια όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη έχει σχέση με έναν ανελέητο «πόλεμο» για το ποιος θα επιβάλει την ηγεμονία του.
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά βαρύ κλίμα, το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν η χώρα θα μπορέσει να αποκτήσει σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση που να είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής. Στην παρούσα φάση η απάντηση είναι δύσκολη, καθώς τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας επιχειρούν μέσω πολωτικών συνθημάτων να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.
Η πρωτιά
Ο πρωθυπουργός παρά το «αγκάθι» των παρακολουθήσεων επιχειρεί να παίξει το «χαρτί» της ήρεμης δύναμης για να περάσει το μήνυμα ότι μόνον με τον ίδιο στο τιμόνι, θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τη χώρα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και θέλει να στείλει το μήνυμα ότι και έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και μπορεί να επαναφέρει τη δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα.
Σ’ αυτό το ιδιότυπο επικοινωνιακό μπρα ντε φερ, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας υπογραμμίζουν την ανάγκη να κερδίζουν την πρωτιά στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής.
Παρακολουθήσεις
Στην παρούσα φάση, η υπόθεση των παρακολουθήσεων «έκαψε» ένα από τα βασικά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που ήταν η συμπόρευση ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Ουδείς πλέον μπορεί να φανταστεί μια τέτοια κυβέρνηση, όταν ο Ν. Ανδρουλάκης καταγγέλλει ευθέως τον πρωθυπουργό ότι αυτός ήταν που παρακολουθούσε το κινητό του τηλέφωνο.
ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
Η θέση του κ. Ανδρουλάκη ότι πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας, βάζει τέλος και στο σενάριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε κατηγορεί την Κουμουνδούρου για κλοπή ψήφων, ενώ εάν άφηνε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα έχανε και προς τη Ν.Δ. και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τερατογένεση
Με δεδομένο ότι με το υπάρχον εκλογικό σύστημα αυτοδυναμία είναι δύσκολο να επιτευχθεί το ζητούμενο είναι τι είδους εξελίξεις κυοφορούνται και εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να πιάσει το όριο του 37,5%-38%, προκειμένου να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν άλλα τρία σενάρια που αποκλείονται και είναι τα εξής:
-Το πρώτο είναι ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.
-Το δεύτερο είναι αυτό της κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τη συμμετοχή της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
-Το τρίτο αφορά σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ –Μέρα25 στην περίπτωση που η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν μιλήσει για τερατογένεση, γεγονός που καθιστά σαφές ότι θα παίξουν το «χαρτί» της πρωτιάς για να έχουν το πάνω χέρι στις εξελίξεις.
Δύσκολη συγκυρία
Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας δείχνει απίθανο, αλλά από την άλλη οι αρχηγοί και των τριών πρώτων κομμάτων δείχνουν να μην επιθυμούν αλλεπάλληλες κάλπες. Άπαντες άλλωστε αντιλαμβάνονται τις μεγάλες δυσκολίες της συγκυρίας, λόγω της ενεργειακής κρίσης που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και των απειλών από την Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης, ναι μεν επιδιώκει την αυτοδυναμία, αλλά φρόντισε να κάνει τα ανοίγματά του, στέλνοντας το μήνυμα, ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει αναγκαστικά και μονοκομματική. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα προβεί σε συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ και Μέρα25, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την πρωτιά στις εκλογές.
Ελληνική Λύση
Τα νέα δεδομένα φέρνουν στο προσκήνιο το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί αντιμέτωπη με κυβερνητικό αδιέξοδο.
«Καθόλου κοντά», ήταν η απάντηση που έδωσε στο σχετικό ερώτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά το μικρό «παράθυρο» που άνοιξαν τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και ο Γιάννης Οικονόμου, ίσως να είναι προάγγελος εξελίξεων.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι μια επιλογή Βελόπουλου, θα δημιουργούσε πρόβλημα στο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μεσαία τάξη και έως εκ τούτου τονίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Έλλειμμα επικοινωνίας
Ο δρόμος προς τις κάλπες δείχνει να είναι στρωμένος με μεγάλα αγκάθια και το κυριότερο είναι πως δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι μήνες που ακολουθούν είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμοι, αλλά όλα δείχνουν ότι η προεκλογική περίοδος που άνοιξε πρόωρα δύσκολα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο έως προς τις κυβερνητικές συνεργασίες.