Connect with us

Ειδήσεις

Ιστορική ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού: Υπέρ συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς

Published

on

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ ζήτησε – από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – μια λύση δύο κρατών για τον τερματισμό των δεκαετιών συρράξεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Η αναφορά του Λαπίντ στη λύση των δύο κρατών – η πρώτη από ισραηλινό ηγέτη εδώ και χρόνια στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – απηχεί την υποστήριξη που παρείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ τον Αύγουστο για την πρόταση που παρέμενε επί μακρόν σε αδράνεια.

Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, είναι το σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα παλαιστινιακό κράτος που δεν θα απειλεί το Ισραήλ:

Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό.

Ο Λαπίντ μίλησε λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, οι οποίες θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην εξουσία τον δεξιό πρώην πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αντιμάχεται εδώ και χρόνια τη λύσης των δύο κρατών.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα – περιοχές που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το ανεξάρτητο κράτος τους – έπειτα από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών  στη Μέση Ανατολή το 1967. Οι Παλαιστίνιοι, καθώς και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας επί εκατομμυρίων Παλαιστινίων, αλλά και μέσω των επικοισμών.

Ο Βάσελ Αμπού Γιούσεφ, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι τα λόγια του Γιαΐρ Λαπίντ «δεν σημαίνουν τίποτα».

«Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου, σεβόμενος τις προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας την επέκταση των εποικισμών και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», εξήγησε ο Γιουσέφ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ