Ηρακλείου Αττικής
O «Θεόφιλος» έρχεται στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Μια παράσταση που καθήλωσε το κοινό, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι εάν παρουσιάστηκε, τον θεατρικό μονόλογο «Θεόφιλος», παρουσιάζει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στις 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής “Ηλέκτρα Αποστόλου” (Κουντουριώτου 18Α και Νεότητος).
Πρόκειται για έναν θεατρικό μονόλογο που γράφτηκε από τον Θανάση Σκρουμπέλο «έναν συγγραφέα χαμηλών τόνων.
Επίσης, όπως έχει εξηγήσει ο Θοδωρής Προκοπίου, «ήταν και ο ίδιος αγιογράφος, έχει μια θεία σχέση με τη ζωγραφική. Είναι μοναδικός ο τρόπος που μιλάει για τα χρώματα, για τα πινέλα και για τον τρόπο του Θεόφιλου. Έψαξε και βρήκε όλη την εποχή και την ιστορία του Θεόφιλου και τον τρόπο που έζησε. Και το άγνωστο αυτό γεγονός με την Αθηνά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η παράσταση είναι ένα μικρό μάθημα ιστορίας, χωρίς φιοριτούρες, χωρίς να χαϊδεύει τα αυτιά κανενός, γι’ αυτό και τώρα πια έχει μπει και στα σχολεία. Είναι θεατρικός μονόλογος και γράφτηκε για μένα. Ο Σκρουμπέλος -επειδή είχαμε δουλέψει στον προηγούμενο μονόλογό του στον «Όταν συνάντησα τον Στέλιο»- είδε κάποια πράγματα σε μένα, ήξερε και την καταγωγή μου από τη Μυτιλήνη και κάποια μέρα μου λέει: “Θοδωρή έχω γράψει κάτι για τον Θεόφιλο και νομίζω ότι σου πάει. Θα ήθελες να το δοκιμάσεις; Δύο χρόνια το διάβαζα και δεν καταλάβαινα τίποτα! Όμως κάποια στιγμή, μέσα μου “φούντωσε” (πηγή eleftheriaonline.gr).
Στην παράσταση ο θεατής παρακολουθεί τα βήματα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Κεφαλά – Χατζημιχαήλ (Βαρειά Μυτιλήνης 1873 – Μυτιλήνη 1934) από την εφηβεία μέχρι τον θάνατό του. Από το πρώτο του ταξίδι από τη Λέσβο στη Σμύρνη για να βρει τον δρόμο του, την επιστροφή του στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την εγκατάστασή του στον Βόλο και στο Πήλιο, μέχρι την επιστροφή και τον θάνατό του στη Μυτιλήνη. Το όνειρό του για τη «ζωγραφιά», ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά, η απόρριψη, ο χλευασμός και η φτώχεια είναι η καθημερινότητά του. Η επιστροφή στη γενέτειρά του και η λυτρωτική συνάντηση με τον τεχνοκριτικό Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση. Η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα.
«Στα έργα του -τοιχογραφίες, ζωγραφική πάνω σε αντικείμενα ή πανιά- αποτυπώνεται, με την αφέλεια και την αθωότητα αλλά και τη φρεσκάδα της λαϊκής ζωγραφικής, ο κόσμος του Θεόφιλου, ένας κόσμος θεών, ηρώων και καθημερινών ανθρώπων, που συνυπάρχει με στοιχεία και εικόνες από την οικεία πραγματικότητα και το τοπίο» (πηγή https://www.nationalgallery.gr)
Συντελεστές
Κείμενο: Θανάσης Σκρουμπέλος
Σκηνοθεσία: Νίκος Βερλέκης
Σκηνικά – κοστούμια: Ανθή Σοφοκλέους
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοντογιάννης
Ερμηνεία: Θοδωρής Προκοπίου
Διάρκεια: 55΄. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Διοργάνωση: «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού»
Ο συγγραφέας:
Ο Θανάσης Σκουρμπέλος γεννήθηκε στον Κολωνό το 1944. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο London Film School), με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει αρκετά σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση: “Ανατολικός άνεμος”, “Τοπική εφημερίδα”, “Καλή πατρίδα, σύντροφε”, “Η Αριάδνη μένει στη Λέρο” κ.ά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: “Εργατικό παραμύθι”, “Μετανάστες”, “Τα φίδια στον Κολωνό”, “Ο Αϊ Γιώργης των Γραικών”. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μεγάλου μήκους ταινίες: “Ο Τζώνης Κελν, κυρία μου”,” Χαβάη”, “Αλιόσσα”, την ομαδική “Νέος Παρθενώνας”, και την σπονδυλωτή “Η αυλή με τα σκουπίδια”. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων (“Χαβάη”, “Μυστικές φωνές”, “Γέρμα”, “Γέλιο στο σκοτάδι” κ.ά.). Έχει εκλεγεί αρκετές φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (πηγή Βιβλιοnet).