Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η εποχή των τεράτων & το φαινόμενο Μελόνι – Γιατί η ακροδεξιά σάρωσε στην Ιταλία

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοκ και δέος έχει προκαλέσει στην Ευρώπη, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, καθώς η άνετη επικράτηση της άκρας Δεξιάς, οδηγεί στον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την Τζόρτζια Μελόνι.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, η οποία όταν ήταν νέα δήλωνε πως είναι θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, άλλαξε άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς και πλέον δηλώνει ότι θα κυβερνήσει για όλους τους Ιταλούς.

Οι τελευταίες εξελίξεις, επαναφέρουν στο προσκήνιο την ιστορική ρήση «ο παλιός κόσμος πεθαίνει, ο νέος πασχίζει να γεννηθεί, τώρα είναι η εποχή των τεράτων», του Ιταλού διανοούμενου Αντόνιο Γκράμσι.

Αυτή η νέα πραγματικότητα των τεράτων, που γέννησε η κάλπη στην Ιταλία, μόνο τυχαία δεν είναι, ιδίως εάν σκεφτεί κανείς, ότι και στην Σουηδία πριν από τρεις εβδομάδες η άκρα δεξιά, κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές. Εάν προστεθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι, έδωσαν «συγχαρητήριά» στην κ. Μελόνι, γίνεται σαφές ότι τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις για το φαινόμενο Μελόνι, με δεδομένο ότι η «νέα σιδηρά κυρία» της Ιταλίας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ουδείς άλλωστε παραγνωρίζει ότι η Ιταλία, παρά τα σοβαρά της προβλήματα που αντιμετωπίζει με το υψηλό της χρέος είναι μια πολύ ισχυρή οικονομία και τυχόν νέοι κραδασμοί θα προκαλέσουν νέες αναταράξεις στην Ευρώπη.

 

Υπαγόρευση ψήφου

Η αμηχανία των Βρυξελών εκδηλώθηκε μέσω της απειλής του Italexit και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει τα «εργαλεία» για να τιμωρεί κράτη που καταπατούν το κράτος δικαίου και τις κοινές αξίες.

Η υπαγόρευση της ψήφου όμως απορρίφθηκε ασυζητητί από τη συντριπτική πλειονότητα των Ιταλών, που με τον τρόπο τους κατέστησαν σαφές ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι καταδικαστέες. Στο ερώτημα που οφείλουν την επιτυχία τους η Μελόνι και τα «Αδέλφια της Ιταλίας», η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αντιπάλων τους. Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την τάση για απόρριψη της πολιτικής τάξης, αλλά και το χάρισμα της Μελόνι έχει μια πρώτη απάντηση, για τον πολιτικό σεισμό στην Ιταλία που έγινε αισθητός σε όλη την Ευρώπη.

Το κόμμα της ήταν το μόνο που έμεινε έξω και από τις τρεις κυβερνήσεις της τελευταίας τετραετίας, όπου οι Ιταλοί έζησαν τα πάντα από το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», έως την κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Ντράγκι.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» εμφανίστηκαν ως μόνο κόμμα που βρίσκεται έξω από το κατεστημένο και αμφισβητεί τη νέα τάξη πραγμάτων που επιχειρούν να κάνουν πραγματικότητα οι Βρυξέλλες.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η στρατηγική της Μελόνι, η οποία:
– χαρακτήριζε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους «πράκτορες των παγκόσμιων ελίτ» και «απεσταλμένους του Τζορτζ Σόρος»,
-εξαπέλυε σφοδρές επιθέσεις εναντίον Γαλλίας και Γερμανίας
-δημιούργησε στενούς δεσμούς με τον Ορμπαν, το νεοφασιστικό Vox της Ισπανίας και τον Στιβ Μπάνον, που θεωρείται ιδεολογικός γκουρού του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ουσία είναι ότι η Μελόνι δίνει απαντήσεις που χαϊδεύουν αυτιά και θέλει να ακούσει η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας, όπως η μεγαλύτερη προστασία των συνόρων, της ιταλικής ταυτότητας και του ιταλικού πλούτου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται αντιλήψεις που έχουν σχέση με τον κλείσιμο των συνόρων για να υποστηριχθούν θέσεις εργασίας για τους Ιταλίας, που παραπέμπουν τόσο στο  Brexit, όσο και στον Ντόναλντ Τράμπ.

 

Βαθιές ρίζες

Όσοι πάντως εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Μελόνι είναι μόδα που θα περάσει και μάλιστα πολύ σύντομα, παραβλέπουν ότι η Ακροδεξιά στην Ιταλία έχει βαθιές ρίζες που δεν είναι εύκολο να κοπούν.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας», είναι ο άμεσος απόγονος του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος του Μουσολίνι που μετεξελίχθηκε σε Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI) που έγινε ακόμη και τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη.

Από τους κόλπους του ξεπήδησε η παραστρατιωτική Ordine Nuovo, η οποία ενεπλάκη στην βομβιστική επίθεση στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνο, το 1969, στο πλαίσιο της «στρατηγικής της έντασης» και του μυστικού στρατού του ΝΑΤΟ Gladio για την αναχαίτιση της κομμουνιστικής απειλής.

 

Ώρα των πράξεων

Τα όμορφα λόγια τελείωσαν και μόλις σχηματίσει κυβέρνηση η Μελόνι θα κληθεί να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι λόγω της ενεργειακής κρίσης που σαρώνει την Ευρώπη. Η ίδια σε πρώτη φάση δηλώνει αντίθετη σε κάθε  διεύρυνση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, με το σκεπτικό ότι η χώρα είναι ήδη υπερβολικά χρεωμένη».

Δεσμεύεται επίσης, να μην χρηματοδοτήσει με νέο χρέος την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, αλλά ζητούμενο είναι τι θα πράξει για να μην κλείσουν επιχειρήσεις και παγώσουν τα νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η νέα σιδηρά κυρία δηλώνει ότι θα διατεθούν περισσότεροι πόροι για τον ενεργειακό εφοδιασμό, την απελευθέρωση της Ιταλίας και της Ευρώπης από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και την προστασία του πληθυσμού και του παραγωγικού ιστού από το δελτίο και τις αυξήσεις των τιμών.

Το εάν θα τα καταφέρει θα φανεί στην πράξη και για να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες θα διατηρήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον σημερινό υπουργό Ντανιέλε Φράνκο, που είναι και στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ