Connect with us

Ελεύθερο Βήμα

“Κόσμος σε ταραχή”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Published

on

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών

Οι προκλήσεις σταθερά εντινόμενες στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε. Η πανδημία φαντάζει μακρινή κι ας είναι ο ιός ακόμα εδώ. Οι άδειοι δρόμοι, σαν εικόνα από ταινία. Γιατί πριν ακόμα πάρουμε ανάσα από ότι ζήσαμε ακολουθεί η μία κρίση μετά την άλλη. Κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία κατά συνέπεια πλήττει και τη χώρα μας. Η ενεργειακή κρίση με επακόλουθο την ακρίβεια, η δύσκολη καθημερινότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά εμπλουτίζονται με την κορύφωση της προκλητικότητας που φτάνει στα όρια του παροξυσμού από τη γειτονική Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατορθώσει να συσπειρώσει την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ υπέρ μας. Η ΕΕ έχει αντιληφθεί πλέον ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης, ακόμα και η Γερμανία που κρατούσε αποστάσεις ασφαλείας, λόγω συμφερόντων, βγαίνει πλέον μπροστά και καταδικάζει τις ενέργειες της γειτονικής μας χώρας. Ράπισμα κατά της τουρκικής επιθετικότητας και από τη Βρετανία, με το Φόρειν Όφις να δηλώνει ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Το θέμα με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων είναι ένα ζήτημα που η Ελλάδα παρακολουθεί στενά. Έχει καταστήσει σαφές η Ελληνική Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο, οπότε κανείς δεν έχει δικαίωμα να το επικαλείται. Επιπλέον η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Σε όλα αυτά προστίθενται στη χώρα μας, οι επικείμενες εθνικές εκλογές με τους τόνους να ανεβαίνουν. Αυτή τη στιγμή όμως θα πρέπει να δείξουμε εθνική ομοψυχία και να επιλέξουμε την σταθερότητα και όχι την ακυβερνησία. Δεν μας επιτρέπουν οι καιροί άσκηση μικροπολιτικών συμφερόντων, υπερβολές και διαστρέβλωση των καταστάσεων. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα της απλής αναλογικής είναι παγίδα για όποιον σκεφτεί ότι οι πρώτες κάλπες δεν έχουν τόση σημασία και αφεθεί να εκφράσει τα μηνύματα που θέλει να στείλει με μια χαλαρή ψήφο. Η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής, αφού θα δείξει τι κυβέρνηση επιθυμεί.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ