Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

Το Υπουργείο Εσωτερικών κρίνει μη σύννομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπλόκο στην αναστολή καταβολής ΤΑΠ

από τους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού  

Ζήτημα νομιμότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης  για την αναστολή καταβολής του ΤΑΠ για τους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού μέχρι να δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια στους δικαιούχους των ακινήτων από τον ΟΕΚ βάζει το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο απάντησε σε έγγραφα του Δήμου σχετικά με την επιβολη του συγκεκριμένου τέλους.

Αναλυτικά το έγγραφο του Υπουργείου είναι το ακόλουθο:
“Κατόπιν των ανωτέρω σχετικών εγγράφων του Δήμου Λυκόβρυσης–Πεύκης προς το Υπουργείο, με τα οποία υποβλήθηκε ερώτημα αναφορικά με την επιβολή του Τ.Α.Π στους δικαιούχους ακινήτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) που τους έχουν παρασχεθεί προσωρινά παραχωρητήρια, η υπηρεσία μας, λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθρου 24 του ν.2130/1993 («το τέλος βαρύνει τον… κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας ή νομής, τον επικαρπωτή ή νομέα»), με το υπ΄ αριθμ. 17582/4-5-2012 έγγραφό της (επισυνάπτεται φωτ/φο) απευθύνθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης προς παροχή γνωμοδότησης σχετικά με τη νομική ιδιότητα των ανωτέρω δικαιούχων. Με το (β) σχετικό έγγραφο, μας γνωστοποιήθηκε ότι οι ανωτέρω δικαιούχοι έχουν την ιδιότητα του «νομέα» των ακινήτων και ως εκ τούτου, σύμφωνα με το ν.2130/1993, υπόκεινται σε υποχρέωση καταβολής ΤΑΠ για τα ακίνητα αυτά. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση γνωστοποιήθηκε στο Δήμο  Λυκόβρυσης – Πεύκης, δια του (γ) σχετικού εγγράφου μας, προς απάντηση του υποβληθέντος ερωτήματός του.
Παρά την ενημέρωση του δήμου ως ανωτέρω, προσφάτως εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 185/9-10-2012 (ΑΔΑ Β437ΩΛΔ-Β7Ψ) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης με αντικείμενο την «Αναστολή καταβολής του ΤΑΠ για τους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού» (και μάλιστα αναδρομικά), με έρεισμα την «απουσία απόφασης επί του θέματος από την Πολιτεία». Η συγκεκριμένη απόφαση κατ’ ουσίαν επιφέρει άνιση μεταχείριση των φορολογουμένων, αντίκειται στις διατάξεις του ν.2130/1993 και παράλληλα συνεπάγεται ζημία για το δήμο λόγω εκούσιας αποφυγής είσπραξης θεσμοθετημένων εσόδων του.
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε να ληφθούν υπόψη τα προαναφερθέντα κατά τον έλεγχο νομιμότητας της συγκεκριμένης πράξης του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα του αυτεπάγγελτου ελέγχου νομιμότητας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 226 του ν.3852/2010. Επιπλέον παρακαλούμε όπως διερευνηθεί από την υπηρεσία σας τυχόν ύπαρξη παρόμοιας απόφασης και από το Δήμο Αχαρνών και παράλληλα διευκρινιστεί προς όλους τους δήμους αρμοδιότητάς σας ότι τυχόν αποφάσεις τους περί αναστολής επιβολής θεσμοθετημένων εσόδων, η είσπραξη των οποίων είναι υποχρεωτική εκ της νομοθεσίας, πάσχουν νομιμότητας και συνιστούν τεκμήριο σχετικά με την αδράνεια είσπραξης εσόδων του δήμου, που δύναται να επισύρει τις προβλεπόμενες, εκ της νομοθεσίας, κυρώσεις.  
Το παρόν κοινοποιείται στον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις τυχόν ενέργειές του στο πλαίσιο του άρθρου 277 του ν.3852/2010 καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών προς ενημέρωσή του σε σχέση με τις διατάξεις περί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε”.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ