Κεντρικό Θέμα
ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: 3+2 μέτωπα στο δρόμο προς τις εκλογές – Αντεπίθεση με την ακρίβεια αιχμή του δόρατος
Στο φουλ βάζει τις μηχανές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πετύχει το μέγιστο βαθμό συσπείρωσης και να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στα μεσαία εισοδήματα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέρει ότι δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ., αλλά εκτιμά ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.
Μια πρώτη γεύση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα δώσει ο ίδιος με τη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, που θα γίνει τελικά σήμερα λόγω του θανάτου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να στείλει μήνυμα αντεπίθεσης, με εφ’ όλης της ύλης κριτικής στην κυβέρνηση, αλλά και να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια που έχει αρχίσει να κάνει την επανεμφάνισή της στην Κουμουνδούρου.
Συνεργάτες του υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενότητα και εξηγούν ότι η ενότητα σε συνδυασμό με την δυναμική αντιπολίτευση, αποτελούν τα βασικά «όπλα» για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Με βάση αυτό ως δεδομένο, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει νέο γύρο περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στην Κουμουνδούρου μιλούν για 3+2 ανοικτά μέτωπα, τα οποία όπως εξηγούν θα δώσουν το στίγμα του Αλέξη Τσίπρα με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να χτίσει εκ νέου τις σχέσεις του με την κοινωνία.
Ακρίβεια- ενέργεια
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι μπορούν να ανατρέψουν το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. με το επιχείρημα ότι η τσέπη είναι αυτή που αναδεικνύει κυβερνήσεις στις εκλογικές μάχες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής είναι το ζήτημα της οικονομίας, καθώς οι πολίτες σε ποσοστό άνω του 65% έχουν αρνητική άποψη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μιλάει για «ακρίβεια Μητσοτάκη», ενώ συνεργάτες του στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η άνοδος των τιμών στη χώρα μας ξεκίνησε μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό:
-αμφισβητούν το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι η ίδια έχει περιορισμένα εργαλεία στη διάθεσή της προκειμένου να το αντιμετωπίσει.
-συνδέσουν την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, που αποτελούν εφιάλτη για τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση στο θέμα της ακρίβειας είναι μονόδρομος και θα ενώσει όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξηγηθεί και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχουν αναλάβει τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης, που θεωρούνται πρόσωπα που ενώνουν και δεν διχάζουν.
Στην Κουμουνδούρου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ και μιλάει για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι είναι το βασικό εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.
Πανδημία-ΕΣΥ
Στελέχη που είναι κοντά στον κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι καθημερινά πλέον οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς την εξέλιξη της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην κριτική Τσιόδρα «αποτύχαμε παταγωδώς – εμπιστευτήκαμε την ιδεοληψία και όχι την επιστήμη», τονίζοντας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση του προβλήματος.
Παράλληλα εστιάζουν την κριτική τους στον μεγάλο αριθμό θανάτων στα νοσοκομεία εκτός ΜΕΘ, που ξεπερνά σε ποσοστό το 97% και στην κακή κατάταξη της χώρας μας στους θανάτους γενικότερα από την πανδημία. Επισημαίνουν επίσης, ότι με αφορμή την πανδημία χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για βελτίωση του ΕΣΥ, κάτι που όπως εξηγούν θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Παρακολουθήσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι το θέμα των παρακολουθήσεων είναι ανοικτό, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση όπως τονίζουν το έκλεισε άρον –άρον.
Όπως εξηγούν είναι ένα θέμα που αφορά την ίδια την δημοκρατία και για το λόγο αυτό θα το θέτουν συνεχώς ακόμη και σε διεθνή φόρα, ενώ εκτιμούν ότι μπορεί να φέρει ακόμη πιο κοντά την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ.
Μεσαία τάξη
Η εξωστρέφεια που επιχειρεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως στόχο να κλείσει και τα εσωκομματικά θέματα που αφορούν στη στρατηγική του κόμματος στο δρόμο προς τις εκλογές, αλλά έχει δύο αγκάθια.
Το πρώτο είναι πως τα στελέχη της Ομπρέλας έχουν διαφορετική εκτίμηση ως προς την μεσαία τάξη και τα ανοίγματα που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα.
Ο Νίκος Φίλης μάλιστα επιμένει στην προσέγγιση των νέων ηλικιακά ψηφοφόρων υποστηρίζοντας ότι η πολιτική προσέγγισης του μεσαίου χώρου, των «κυρ Παντελήδων» δηλαδή, είναι λάθος και δεν δίνει τίποτε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει αύριο το στίγμα του, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι όσο η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν ρίχνει τους τόνους, τόσο ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται πιστευτός.
Αυτοδιοίκηση
Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι στην Κουμουνδούρου αφορά στα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023.
Ο ορισμός στις μεγάλες περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους είναι το εύκολο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι στους μικρότερους, όπου τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θέλουν να είναι μπροστά.
Στην Κουμουνδούρου σκέφτονται ακόμη και δημοσκοπήσεις για να λύσουν το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κωλυσιεργία μπορεί να διώξει πρόσωπα με κύρος στις τοπικές κοινωνίες.