Ειδήσεις
Καμπανάκι επιστημόνων: Επιστρέφει ο εφιάλτης του κορονοϊού – Τα νέα στελέχη, η μάσκα και τα λάθος μηνύματα
«Καμπανάκι» χτυπούν οι επιστήμονες για επανεμφάνιση του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του χειμώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο στην πίεση στο ΕΣΥ όσο και την υγειονομική θωράκιση της χώρας.
Η αλλαγή στις καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις συνθήκες συνωστισμού που επικρατούν, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.
Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται από τη στιγμή που οι πολίτες θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται και πάλι σε κλειστούς χώρους, στους οποίους δεν λαμβάνονται πλέον μέτρα προστασίας
Η τάση που επικρατεί στην παρούσα φάση είναι η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και τις νοσηλείες σε απλές κλίνες, τη στιγμή μάλιστα που οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» δεν υποχωρούν.
Επιστήμονες όπως ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, δεν κρύβουν την ανησυχία τους, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.
Τα στοιχεία που υποχρεώνουν τον προϊστάμενο του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου είναι τα εξής:
Α. Τα νέα στελέχη του ιού
Β. Ο γερασμένος πληθυσμός της Ελλάδας
Γ. Ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων ή μη κατάλληλα εμβολιασμένων
Δ. Τα πολλά κενά στο σύστημα υγείας
Λάθος μηνύματα
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς την άποψη που κυριαρχεί σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ότι ο covid σταδιακά θα εξαφανιστεί λόγω του ότι εξελίσσεται σε μια απλή μορφή γρίπης. Επίσης δεν έχει περάσει το μήνυμα ακόμη και σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ότι δεν είναι άτρωτοι, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι να μεγαλώνουν καθώς τα μέτρα αυτοπροστασίας έχουν ατονήσει.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο κ. Παυλάκης χρησιμοποίησε δύο φράσεις –κλειδιά σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Πρακτορείο F.M. για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους:
1. «Τα κρούσματα δυστυχώς δεν μετριούνται πια σωστά, γιατί πάρα πολλοί δεν τα δηλώνουν. Τον τελευταίο μήνα, διπλασιάστηκαν και θα δούμε και περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα και ίσως και περισσότερους θανάτους».
2. «Ξέρουμε πολλές επίφοβες μεταλλάξεις, είναι όμως δύσκολο κανείς να πει πριν την έναρξη του κύματος, ποια από όλες θα επικρατήσει, γιατί υπάρχουν πάντα απρόβλεπτοι παράγοντες και φυσικά αλλάζει η παγκόσμια πραγματικότητα.
Προβληματισμός
Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη δεν κρύβει τον προβληματισμό της, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει αύξηση 8%-10% στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Εκφράζει μάλιστα φόβους για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης από το οποίο όπως εξηγεί κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να εμβολιαστούν και για τους δύο ιούς.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα πάρει πολύ χρόνο για να γίνει σαφές το κατά πόσο οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί, θα μετριάσουν την επαναμόλυνση και τη μετάδοση σε άλλους. Πάντως, η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου τονίζει ότι με την πάροδο του χρόνου φθίνει ο βαθμός προστασίας έναντι της λοίμωξης. Επισημαίνει μάλιστα ότι όσοι έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί με παλαιότερα σκευάσματα ενδέχεται να μην είναι προστατευμένοι.
Η μάσκα
Ο κ. Παυλάκης εκτιμά ότι είναι λάθος το γεγονός ότι η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν συζητά το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Όπως εξηγεί η Ελλάδα δεν είναι μια τέλεια εμβολιασμένη χώρα και επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη του προηγούμενου χειμώνα και να μπει τέλος στην ψευδή αίσθηση ασφάλειας. «Τα καινούργια στελέχη είναι προ των πυλών. Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα. Γιατί αν μπορέσουμε και επιβραδύνουμε την επιδημία μπορεί να δούμε καλύτερες γιορτές και το εύχομαι ολόψυχα», σημειώνει ο κ. Παυλάκης
BQ11 και ο BX
Στην παρούσα φάση, ο BQ11 και ο BX, που ορίζονται σαν υποπαραλλαγές της Όμικρον, είναι τα στελέχη εκείνα που μάλλον θα κυριαρχήσουν τις επόμενες μέρες.
Τα δύο αυτά στελέχη κάνουν επιδημίες και στη Βόρεια Ευρώπη αυτή τη στιγμή, πχ η Αγγλία έχει πολύ BQ11, αλλά και σε πολλές περιοχές της Αμερικής.
Ο BQ11 έχει καταφέρει να ξεφύγει από πολλά προστατευτικά αντισώματα, και δυστυχώς θα προκαλέσει επιδημία, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται τόσο καλά από τα εμβόλια που έχουμε και από μερικά μονοκλωνικά.
DNA καρδιάς
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA των καρδιακών κυττάρων, μία επίδραση που δεν παρατηρείται σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως για παράδειγμα η γρίπη.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Immunology, τονίζει ότι οι βλάβες στο DNA της καρδιάς ομοιάζουν αρκετά με αυτές που προκαλούν διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Παράλληλα, μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε μια σειρά από επιπτώσεις στον εγκέφαλο, κατά μέσο όρο 4,5 μήνες μετά τη μόλυνση. Τα άτομα που είχαν νοσήσει από κορονοϊό είχαν μεγαλύτερη μείωση του πάχους της φαιάς ουσίας και βλάβη στους ιστούς σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όσφρηση.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου των ασθενών οι οποίοι, όταν υποβλήθηκαν σε μια σειρά τεστ, παρουσίασαν μείωση της γνωστικής τους λειτουργίας.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025