Ειδήσεις
Ο φόβος για επισιτιστική κρίση επέστρεψε και «γονατίζει» τον πλανήτη
Για να δικαιολογήσει την αποχώρησή της από την συμφωνία για τα σιτηρά, η Ρωσία κατηγόρησε Ουκρανούς και Βρετανούς ότι επιτέθηκαν με drones στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας, ενώ κατηγορεί επίσης το Λονδίνο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.
Με τη σειρά του το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις».
Ο χαρακτηρισμός «σιτοβολώνας» της Ευρώπης για την Ουκρανία δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η σημασία της χώρας για την διατροφή του πλανήτη είναι κομβική.
To 2021 η Ουκρανία ήταν ο 6ος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο 3ος σε καλαμπόκι και κριθάρι.
Ολόκληρες χώρες εξαρτώνται από τις σοδειές στα Ουκρανικά λιβάδια. Τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων είναι χαρακτηριστικά όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα :
Ποσοστό Εξάρτησης από Ουκρανία:
Λίβανος 63%
Τζιμπουτί 56%
Πακιστάν 50%
Σομαλία 49%
Ερυθραία 48%
Μαυριτανία 48%
Λιβύη 43%
Παράταση της συμφωνίας ζητά ο ΟΗΕ
Την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει την παράταση της συμφωνίας που είχε διάρκεια 120 ημερών και έληγε στις 19 Νοεμβρίου. Η Ρωσία, όμως, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά κατηγορώντας Κιέβο και Λονδίνο ότι επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με drones στο στόλο της ανοικτά της Κριμαίας, κοντά στη Σεβαστούπολη. Παράλληλα, κατηγορεί τη Βρετανία, κορυφαίο μέλος του ΝΑΤΟ, για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Οποιαδήποτε εμπλοκή αρνείται το Λονδίνο ενώ, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα, ότι μπορεί η Ρωσία να ευθύνεται για τις εκρήξεις προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα και να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.
Η κρίση είναι εδώ
Την Κυριακή κανένα πλοίο δεν κινήθηκε μέσω του καθορισμένου θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Αλλά τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι είχαν συμφωνήσει με την Ουκρανία και την Τουρκία σε ένα σχέδιο μετακίνησης για 16 πλοία τη Δευτέρα – 12 εξερχόμενα και 4 εισερχόμενα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυριακής μεταξύ των αντιπροσωπειών της συμφωνίας για τα σιτηρά, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα θα συνεχίσει το διάλογο με τα Ηνωμένα Έθνη και την τουρκική αντιπροσωπεία για τα επείγοντα ζητήματα, ανέφερε ο ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.
Αλλά δεν υπήρξε καμία ρωσική αντίδραση ως απάντηση στο σχέδιο διαμετακόμισης της Δευτέρας.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ βρισκόταν σε επαφή με τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του για να προσπαθήσει να διασώσει τη συμφωνία και ζήτησε από τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε πρόκληση, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν τη Ρωσία να επανεξετάσει την απόφασή της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το Σάββατο την κίνηση της Ρωσίας “καθαρά εξωφρενική” και δήλωσε ότι θα αυξήσει την πείνα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι οπλοποιεί τα τρόφιμα.