Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Άρθρο-παρέμβαση του πρώην Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Μέγα

Δημοσιεύθηκε

στις

“Χάνεται το έργο της κεντρικής

πλατείας στην Πεύκη”

• “Παγκόσμιο ρεκόρ  στις εξαγγελίες υπόγειων γκαράζ από τo δήμο μας σε μια εποχή τόσο δύσκολη” 
Ενώ οι πινακίδες δημοπρατημένων έργων από τον πρώην Δήμο Πεύκης καθώς και προεκλογικές πινακίδες για ανέγερση σχολείων από τον πρώην Δήμο Λυκόβρυσης αποσύρονται, ταυτόχρονα από τον ενιαίο πλέον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης  σχεδιάζονται,  μελετώνται και  εξαγγέλλονται  σωρηδόν υπόγεια γκαράζ.

Η τελευταία παράσταση δόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13/11/2012 όπου συζητήθηκε η τροποποίηση χρήσης γης για το οικόπεδο Πέρρου, το οποίο αγοράστηκε για να γίνει η κεντρική πλατεία της Πεύκης. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2010 από την πρώην Δημοτική Αρχή Θεοδωρακόπουλου, αλλά παραπέμφθηκε στις καλένδες από τη σημερινή Δημοτική Αρχή Φωκιανού και με την απόφαση αυτή φαίνεται να χάνεται οριστικά.
Έτσι η κεντρική πλατεία της Πεύκης, όνειρο εικοσαετίας για τους κατοίκους της, η οποία ήδη έπρεπε να ήταν έτοιμη αντικαθίσταται με ένα εξαγγελθέν, το τέταρτο αν δεν απατώμαι, παντελώς  άχρηστο για τα σημερινά δεδομένα υπόγειο γκαράζ.
Η μέχρι σήμερα πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης έδειξε ότι τα μεγαλεπήβολα και χωρίς μελέτες σκοπιμότητας έργα, ιδίως για τους μικρούς Δήμους ήταν  ασύμφορα και αποτέλεσαν την κύρια αιτία πέραν της διαφθοράς και των δυσβάσταχτων χρεών που αντιμετωπίζουν σήμερα.
Θα μπορούσε ένα γήπεδο, ένα υπόγειο γκαράζ ή ένα θέατρο κάλλιστα να γίνει από την περιφέρεια και να είναι χρήσιμο για  τους κατοίκους περισσότερων Δήμων. Με τον τρόπο αυτό δεν θα επιβαρύνονταν οι Δημότες μας για το κόστος των έργων, τα οποία ούτως ή άλλως χρησιμοποιούνται και από τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.
Με λίγα λόγια το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα οικονομικά των Δήμων δεν επιτρέπουν πλέον τέτοια έργα και καλό είναι να περιοριστούν σε βασικές τους αρμοδιότητες.
Ειδικά για τα υπόγεια γκαράζ , τα οποία είναι εκτός επενδυτικού νόμου ,αν υπάρχει τέτοιος σήμερα και εκτός ΣΔΙΤ, ένας καταχρεωμένος Δήμος όπως λέει η σημερινή Δημοτική Αρχή σαν τον δικό μας, είναι δυνατόν να αναγορευτεί σε επιχειρηματία τέτοιων δραστηριοτήτων σε μια περιοχή χωρίς εμπορικό κέντρο και πυκνή δόμηση.
Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι οι αποστάσεις στην πόλη μας είναι μικρές και επομένως κανείς, σε χαλεπούς μάλιστα καιρούς, θα υποστεί σε τοιούτου είδους έξοδα πολυτελείας. Όσο για τους επισκέπτες γειτονικών Δήμων που έρχονται στην πόλη μας, κυρίως για τραπεζικές συναλλαγές, επειδή δεν βρίσκουν να παρκάρουν στα πυκνοδομημένα εμπορικά κέντρα των δικών τους πόλεων, προφανώς και δεν θα αποτελέσουν τους εν δυνάμει πελάτες των γκαράζ που εξαγγέλλετε.
Αλήθεια κάνατε καμία έρευνα αν κατασκευάζονται  πουθενά σήμερα  τέτοια έργα, που, πως και αν έγιναν πως πάνε επιχειρηματικά. Πάντως πέρα από την πλάκα για το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του Δήμου μας με τα εξαγγελθέντα υπόγεια γκαράζ πρέπει να είμαστε παγκόσμια πρωτοτυπία.
Επειδή μέχρι το 2022 ως φαίνεται τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα, καλό είναι να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, να αφήσουμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και να ενεργοποιηθούμε όλοι, ώστε να κάνουμε τη διαβίωσή μας στην πόλη μας καλύτερη,   ξαναζωντανεύοντας  την παλαιά γειτονιά.
Με τη συμμετοχή μας λοιπόν και το Δήμο να εστιάζει στα βασικά του καθήκοντα μπορούμε να δώσουμε έστω και λίγο χρώμα στις δύσκολες εποχές που βρεθήκαμε.
Περιττό να σας πω, ότι οι ηγέτες με τις συνήθειες του χθες, με τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τις παράτες έχουν καταστεί εκ των πραγμάτων περιττοί, ας πάρουμε λοιπόν την τύχη της πόλης στα χέρια μας.

Γιάννης Μέγας
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος – Αντιδήμαρχος Δήμου Πεύκης

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ