Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (12/11) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά αύριο Κυριακή 13 Νοεμβρίου, αλλά θα είναι ανοικτά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

  • Γλιτώνουν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής χιλιάδες επιχειρήσεις που παραβίασαν οριακά τους όρους του προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών. Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις που απέλυσαν εργαζόμενο –για παράδειγμα– τον Ιούλιο και προσέλαβαν άλλον υπάλληλο τον Αύγουστο, αν και με βάση τους αρχικούς όρους θα έπρεπε να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να αλλάξει τους όρους και να επιτρέψει σε αυτές τη μικρή αυτή παράβαση της νομοθεσίας. Παράλληλα για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αποστείλει ακόμη τα δικαιολογητικά δίνεται παράταση μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να το πράξουν, ενώ για όσες με δόλο καταστρατήγησαν τους όρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, καλούνται να την επιστρέψουν και μάλιστα εντόκως μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

 

  • Σημαντική αύξηση εργαζομένων και χρήση σύγχρονων πρακτικών και τεχνολογιών στον χώρο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού καταγράφει μελέτη για τις ελληνικές startups. Σύμφωνα με μελέτη από το Elevate Greece οι επιχειρήσεις-μέλη του φαίνονται συνολικά περισσότερο δραστήριες και εξελιγμένες, υπερέχοντας σχεδόν σε όλους τους δείκτες που αφορούν την αξιοποίηση σύγχρονων πρακτικών και τεχνολογιών στον χώρο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, συγκρινόμενες με «ηλικιακά» πιο ώριμες επιχειρήσεις με διαπιστωμένη ερευνητική ή/και καινοτομική δραστηριότητα. Ωστόσο, υπολείπονται στο θέμα της γυναικείας απασχόλησης.

 

  • Εμφανής είναι η επίδραση που έχει ο πληθωρισμός στην κατανάλωση των προϊόντων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI. Το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2022 ο τζίρος των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε 4,5%, γεγονός που οφείλεται στις ανατιμήσεις και όχι στην αύξηση της ζήτησης. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022 από 6 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021. Την ίδια χρονική περίοδο ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1,4% στο εννεάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

 

  • Εντείνονται οι φορολογικοί έλεγχοι το 2023 από την ΑΑΔΕ, καθώς θα διενεργηθούν 25.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων του προηγούμενου εδαφίου, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ