ΚΕΔΕ
«Έβρεξε» χρήματα στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο – Αποκλειστικό ρεπορτάζ από το Χ-τύπο
Ο Χ-τύπος κάλυψε τις εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και έχει πλούσιο ρεπορτάζ
Ως το πιο επιτυχημένο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας των τελευταίων δέκα, και πλέον, ετών χαρακτηρίστηκε αυτό που έγινε από 21 έως 23 Νοεμβρίου, στον Βόλο, λόγω της μαζικότατης παρουσίας αυτοδιοικητικών (έγιναν 1730 εγγραφές και «μας τελείωσαν τα καρτελάκια» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου) αλλά και των όσων ανακοινώθηκαν. Βεβαίως το συνέδριο έγινε υπό την σκιά του προεκλογικού κλίματος τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ως οικοδεσπότης του συνεδρίου, καλωσόρισε τους συναδέλφους του και αναφέρθηκε με παραδείγματα για την εικόνα του δήμου.
Οι «μποναμάδες» του κ. Βορίδη
Στο συνέδριο, με θέμα «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα, Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, “Πράσινοι” Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών», ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης είπε αναφορικά με την Δημοτική Αστυνομία ότι «αναμορφώνεται μέσα από ειδικό πλαίσιο. Φτιάχνουμε αρμοδιότητες που θα τις αναθέσουμε και θα τις αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία, αφού θα εξελιχθεί σε μία κανονική αστυνομία που θα λειτουργεί πλέον κανονικά και αποτελεσματικά. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε διαβούλευση και θα τελειώσουμε ως το τέλος Δεκεμβρίου».
Για τις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των συμβουλίων, είπε ότι αυξάνεται κατά 30% σε όσους την ελάμβαναν ως τώρα και κατά 70% σε όσους δεν ελάμβαναν.
Ο κ. Βορίδης είπε επίσης για την ανάγκη ναυαγοσωστικής κάλυψης των δήμων, σημειώνοντας ότι έχει συσταθεί επιτροπή που εργάζεται για το θέμα και ότι θα καλυφθούν οικονομικά εκείνοι οι δήμοι που υποχρεούνται να έχουν ναυαγοσώστες, παρά τις υπάρχουσες δυσλειτουργίες και υπενθύμισε ότι «η χώρα μας είναι πλέον ένα καλό παράδειγμα για την εξέλιξη της Αυτοδιοίκησης, αφού γίνεται κοσμογονία στο επίπεδο αυτό. Σε λίγο θα αναλάβουμε και την εκπαίδευση Αλβανών αυτοδιοικητικών υπαλλήλων, ενώ η Κύπρος ζήτησε ειδικό σύμβουλο επί του ιδίου θέματος».
Περίμεναν περισσότερα από τον Σ. Πέτσα οι σύνεδροι
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά εργαλεία της Αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι «παραλάβαμε το 2019 μία κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και αντιμετωπίσαμε μεταξύ άλλων τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία. Στόχος μας είναι να έχουμε μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Αλλάξαμε την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορούν να κυβερνηθούν οι δήμοι. Μία Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι δυνατή όταν στέκεται ισχυρή απέναντι σε κρίσεις. Στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση με οικονομική ενίσχυση που έφτασε το 1,5 δισ. με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, διότι έπρεπε να αντέξει η Αυτοδιοίκηση σε τέτοια έκτακτα γεγονότα».
Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι «η χώρα μας έχει πάνω από 70 δισ. ευρώ διαθέσιμα χρήματα για έργα ανάπτυξης σε κάθε γωνιά του τόπου και το συνεχιζόμενο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου, ενώ έχουμε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης που παρέχει στην Αυτοδιοίκηση οικονομικούς πόρους 2 δισ. ευρώ».
Τα μεγάλα ζητήματα έθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, είπε μεταξύ άλλων, ότι «η μεγάλη δύναμη της ΚΕΔΕ είναι η ενότητά της.»
Τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέθεσε στη συνέχεια όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και περιμένουν επίλυση. Συγκεκριμένα ανέφερε:
- Η χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ έμεινε στα αζήτητα. Με ένα επιπλέον ενεργειακό κόστος κοντά στα 100 εκ., δεν πήραμε ακόμα κάτι. Δεν θα αντέξουμε άλλο. Σήμερα περιμένουμε καλά νέα. Γιατί πέρα από τις καλές προθέσεις, τελικά ΟΛΟΙ ΜΑΣ κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητα.
- Ναυαγοσωστική κάλυψη. Επιπλέον 20 εκ. ευρώ ψάχνουν να βρουν τον εμπνευστή αλλά και τον «πληρωτή» αυτής της «ανορθογραφίας», που συνεχίζεται για 2η συνεχόμενη χρόνια και πρέπει να τελειώσει.
- Κόστος καθαριότητας και θέρμανσης στα σχολεία. Κάποιες δεκάδες εκ. ευρώ κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Υπουργείων αλλά σε εμάς ακόμη δεν έχουν φτάσει, όπως εκκρεμεί και η πλατφόρμα που πρέπει να δημιουργηθεί για να δηλώσουμε το επιπλέον κόστος θέρμανσης.
- Δάνεια του ΤΠΔ. Με την ενέργεια ακόμη πολύ ψηλά και με την ακρίβεια να χτυπά όλους μας, περιμένουμε τουλάχιστον κάτι χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Το πάγωμα και για το 2023 των δόσεων για τα δάνεια των Δήμων στο παρακαταθηκών.
- Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία: Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ένας φόρος που πληρώνουμε στα ξενοδοχεία και λέγεται city tax.Πώς αντί για φόρος της πόλης έγινε φόρος που πάει στο κράτος… δεν το έχω καταλάβει!!! Ζητάμε ξεκάθαρα τον φόρο διαμονής από ξενοδοχεία και AirBnb στους Δήμους!
- Παρακρατηθέντες πόροι: Η ΚΕΔΕ εξακολουθεί να θέτει θέμα επιστροφής των παρακρατηθέντων θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε “είναι χρήματα των δήμων, δεν τα απεμπολούμε, θα τα διεκδικήσουμε».
Περισσότεροι από ποτέ οι διαθέσιμοι πόροι για έργα στους δήμους
Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις των δήμων από τα τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως «Αντώνης Τρίτσης», παλιό και νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινο Ταμείο, Ηλέκτρα , κλπ, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι σήμερα οι δήμοι έχουν στη διάθεσή τους σημαντικότατους πόρους, περισσότερους από ποτέ.
Ειδικότερα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» οι συνολικές δημοπρατήσεις αγγίζουν τα 2 δις ευρώ, ενώ περίπου 800 εκ. ευρώ αφορούν τα συμβασιοποιημένα
Κ. Μπακογιάννης: «Αρνούμαστε να είμαστε υπό κηδεμονία»
Την ανάγκη να αποκτήσουν οι δήμοι μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, αυτονομίας και ανεξαρτησίας, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν βήματα μπροστά, τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά την παρέμβασή του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο, επισημαίνοντας παράλληλα τις διαχρονικές αιτίες κακοδαιμονίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και υστέρησης στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
«Το 2023 είναι η χρονιά μας, και για εθνικές, και για αυτοδιοικητικές εκλογές. Μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση. Να μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά. Διότι πολλές φορές παγιδευόμαστε στο σήμερα και στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τους δήμους μας όρθιους κόντρα στο ρεύμα, χάνοντας τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε το αύριο», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, δύο είναι τα βασικά ζητήματα που προκύπτουν: Το οικονομικό και το θεσμικό.
Ειδικά για το θεσμικό ζήτημα, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι στη χώρα μας, επιμένουμε μετά από πάρα πολλά χρόνια σε ένα συγκεντρωτικό, ένα αναχρονιστικό μοντέλο, το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί: «Ένα νέο-οθωμανικό μοντέλο που θέλει ένα υπερτροφικό, υδροκέφαλο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ένα παρακολούθημα. Ή να το πω αλλιώς, ένα απροστάτευτο τέκνο. Όμως, επειδή γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, αρνούμαστε να είμαστε υπό κηδεμονία. Δεν πάει άλλο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους ανθρώπους τους οποίους υπηρετούμε».
Σ. Λιβάνιος: Παράταση για τις Έξυπνες Πόλεις
Πρόγραμμα ύψους 58 εκατ. ευρώ που αφορά τις ΔΕΥΑ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, από το βήμα του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται στο Βόλο, ενημερώνοντας ότι πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στο Ταμείο Ανάκαμψης προς έγκριση.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μικρή παράταση στην πρόσκληση του προγράμματος, που αφορά τις έξυπνες πόλεις, ύψους 230.ΟΟΟ ευρώ, ώστε να δοθεί ευκαιρία και σε άλλους δήμους να ενταχθούν σ’ αυτό, καταθέτοντας τις προτάσεις τους. «Θα δώσουμε μία μικρή παράταση στο πρόγραμμα, αλλά ζητώ από τους δήμους να καταθέσουν προτάσεις, για να ακολουθήσουν αυτή τη μεταρρύθμιση», είπε εμφατικά.
Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε διεξοδικά στις δύο προσκλήσεις για τις έξυπνες πόλεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης:
Α. Το πρόγραμμα «έξυπνες πόλεις» για δήμους άνω των εκατό χιλιάδων. Οι Δήμοι αυτοί έλαβαν 90.000.000 ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Σε λίγο καιρό όπως είπε, και οι 17 Δήμοι που συμμετέχουν θα είναι σε θέση να κάνουν διαγωνισμούς, ενώ οι 14 από αυτούς ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία.
Β. Τα άλλα 230.000.000 ευρώ για τις έξυπνες πόλεις θα μοιραστούν αναλογικά με τον πληθυσμό των άλλων Δήμων της χώρας, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται και άλλα κριτήρια πέρα του πληθυσμιακού. Στην εν λόγω πρόσκληση οι δήμοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ σαράντα δράσεων. Αναλογούν από 210.000 ευρώ στον μικρότερο δήμο έως 2.500.000 ευρώ στον μεγαλύτερο.
Τι προβλέπει ο Τακτικός Προϋπολογισμός του 2023 για τους Δήμους
H διαχείριση της οικονομικής κατάστασης των Δήμων αλλά και ο τρόπος κατανομής της κρατικής επιχορήγησής (ΚΑΠ), ήταν η κυρίαρχη συζήτηση κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Τις προβλέψεις του Τακτικού Προϋπολογισμού 2023 για τις επιχορηγήσεις των Δήμων, παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου. Τα φορολογικά έσοδα του 2023 αναμένεται να είναι μεγαλύτερα κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από αυτά που προβλέφθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022. Η αύξηση αυτή ανέρχεται περίπου στο 13%. Αναμενόμενη θα έπρεπε να είναι η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα νέα έσοδα του κράτους».
Ειδικότερα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, τα φορολογικά έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 3.433 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα από τους Φόρους Εισοδήματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 2.424 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, οι συνολικές μεταβιβάσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού για τους Δήμους, ήταν το 2022, 2.258 εκ. ευρώ και το 2023 προβλέπεται να είναι 2.253 εκ. ευρώ.
Ο νέος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ
Εντός αυτού του οικονομικού πλαισίου, η ΚΕΔΕ επεξεργάστηκε ένα νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ με βάση δύο πολιτικές αποφάσεις:
Πρώτον, κανένας Δήμος να μη λάβει Τακτική επιχορήγηση μικρότερη από αυτή που ελάμβανε.
Δεύτερον, σε όλους τους Δήμους της χώρας η Τακτική επιχορήγηση να χρηματοδοτεί τουλάχιστον ένα ελάχιστο πρότυπο κόστος λειτουργίας τους.
Τα νέα κριτήρια κατανομής σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΕΤΑΑ
Στα κριτήρια κατανομής αναφέρθηκε ο Γιάννης Γούπιος, διευθυντής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος ΕΕΤΑΑ, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη.
Τα κριτήρια κατανομής είναι τα εξής:
ΑΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ %
1 Πρότυπο κόστος λειτουργίας 7%-8%
2 Διοικητική Αποκέντρωση 6,5%-8%
3 Έκταση 14%-18%
4 Ορεινότητα 2,3%-2,7%
5 Νησιωτικότητα 1,7%-1,9%
6 Μόνιμος Πληθυσμός 60%-70%
ΣΥΝΟΛΟ 100%
Όπως τόνισε ο κ. Γούπιος, το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους Δήμους ως ολοκληρωμένες οντότητες. Σε υποστελεχωμένους Δήμους θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα άσκησης των αρμοδιοτήτων τους. Ιδιαίτερα οι μικροί και απομονωμένοι Δήμοι, σε περιοχές που ο ιδιωτικός τομέας δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει, θα πρέπει να υποστηριχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πολίτες τους να μην αισθάνονται ότι μειονεκτούν.
Για την κάλυψη των αναγκών των μικρών δήμων (νησιωτικών ηπειρωτικών και ορεινών) – προτείνεται η εισαγωγή ενός σταθερού – ελάχιστου πρότυπου κόστους λειτουργίας το οποίο είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας ενός μικρού δήμου.
Στο πρότυπο κόστος λαμβάνονται υπόψη τα επιμέρους κόστη των υπηρεσιών: Αμοιβές αιρετών, Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου, Γενικός Γραμματέας / Ειδικοί Συνεργάτες, Διοικητική – Οικονομική Υπηρεσία, Τεχνική Υπηρεσία, Οικονομικής Ανάπτυξης (Αδειοδοτήσεις κλπ), Κοινωνική Υπηρεσία, Νομικός.
Το νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Βόλου σήμερα, θα αποσαφηνιστεί στις λεπτομέρειες στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μετά από διαβούλευση στα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης.
Μ. Σταυριανουδάκης, γ.γ. ΥΠΕΣ: Ξεπερνούν τα 535 εκατ. ευρώ όλες οι χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των δήμων
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος των δήμων σημείωσε ότι όλες τις χρηματοδοτήσεις συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών δόσεων των ΚΑΠ, ξεπερνούν τα 535 εκατ, ευρώ, ισορροπώντας το άνοιγμα που δημιουργήθηκε από το ενεργειακό κόστος.
Για το θέμα της κάλυψης του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ κ. Σταυριανουδάκης είπε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα αν και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν, καθώς πολλές εξ αυτών παραμένουν με χρέη προς τρίτους και τη ΔΕΗ, προς την οποία στο τέλος του 2020 τα χρέη αυτά ξεπερνούσαν τα 125 εκατ. ευρώ..
Τέλος ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους στο βάθος της πενταετίας και μέχρι το 2025 ξεπερνούν τα 7,3 δις.
Επίθεση από τον Γ. Κωνσταντέλλο
Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε από το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος λέγοντας ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση έχει μετατρέπει σε «ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας» και δεν έχει προσφέρει τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός.
Ταυτόχρονα ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ότι για να ιδρυθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε 110 μετατάξεις υπαλλήλων ΠΕ Πληροφορικής και Οικονομικών, χωρίς την συναίνεση των Δήμων. «Έκανε παιδομάζωμα. Κανονικό παιδομάζωμα. Το υπουργείο μπορούσε να κάνει διαγωνισμό και προκήρυξη για να πάρει προσωπικό από Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία και όχι από εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, καταγγέλλοντας την πολιτική αποψίλωσης προσωπικού που ακολούθησε ο υπουργός σε βάρος των δήμων.
Το κείμενο συμπερασμάτων του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ
Με σύσσωμη την αντιπολίτευση, για πρώτη φορά, να καταψηφίζει αλλά και «γαλάζιους» δημάρχους -μέλη του ΔΣ να απουσιάζουν, υπερψηφίστηκε από δημάρχους της συμπολίτευσης, το ψήφισμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Βασικά σημεία του Ψηφίσματος
Χαρακτηριστικά, στο κείμενο συμπερασμάτων του συνεδρίου σημειώνεται: “Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από τη ΚΕΔΕ ένα νέο, διαφανές, δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ.
Ένα μοντέλο που απαντά στις ανάγκες των δήμων για τις επόμενες δεκαετίες, αντιμετωπίζει με ισότιμο τρόπο δήμους με τα ίδια χαρακτηριστικά, διασφαλίζει ότι κανένας δήμος δεν θα εισπράττει μελλοντικά λιγότερα χρήματα από όσα εισπράττει σήμερα, ενώ στηρίζει στην πράξη τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, αποτελώντας ουσιαστικό εργαλείο ενίσχυσης της πολιτικής συνοχής.
Το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί από 1-1-2024, αφού οριστικοποιηθεί από τις νέες αιρετές διοικήσεις που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, με απαραίτητη προϋπόθεση την ενίσχυση των ΚΑΠ, κατά τουλάχιστον 15% όπως ήδη υπήρξε δέσμευση στο προηγούμενο συνέδριο.
Παρά τα όποια θετικά βήματα μπροστά που έχουν γίνει, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα, που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη, τα οποία είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης.
Οι προτεραιότητές μας
Με βάση τα νέα δεδομένα, η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Βόλο ενωμένη διεκδικεί:
– την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού προσωπικού της.
– την ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους και να παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες.
– την άμεση προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρηματοδότηση των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων, μαζί με καινοτόμα μοντέλα αποθήκευσης της ενέργειας
– ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του κράτους, με ανακατανομή και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.
– την άμεση ενίσχυση των Δήμων, με νέο προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξημένες αρμοδιότητές τους.
την περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού , μέσα από τη προώθηση του μοντέλου λειτουργίας των “έξυπνων πόλεων”.
– την προώθηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή και της βιώσιμης κινητικότητας, ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
– την αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, καθώς και την αναστολή για το 2023 στην επιβολή του τέλους ταφής.
– την αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, παιδείας, υγείας και πολιτικής προστασίας.
Μετά από μια δεκαετία κατακόρυφης μείωσης των πόρων προς την αυτοδιοίκηση και τη μείωση των ΚΑΠ, την τριετία 2020-2022 οι πόροι μας που προέρχονται από ΚΑΠ λειτουργικών, επενδυτικών και ειδικών δαπανών αυξήθηκαν κατά 31% (6,95 δις ευρώ), σε σχέση με την τριετία 2017-2019( 5,3 δις ευρώ)
Δίνονται σημαντικές δυνατότητες στους Δήμους για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να εκτελέσουν έργα, αξιοποιώντας τους πόρους του Προγράμματος «Α. Τρίτσης», Προγράμματα από το ΕΣΠΑ (Έξυπνες πόλεις – Smart Cities), το Ταμείο Ανάκαμψης (Πρόγραμμα Οδική Ασφάλεια), το Πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ», Το Πρόγραμμα Ηλέκτρα, το Πράσινο Ταμείο, κλπ.
Η εκταμίευση από το ΥΠΕΣ έκτακτων επιχορηγήσεων, ύψους 1,2 δις ευρώ, για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες των Δήμων.
Η δημόσια δέσμευση στο Συνέδριό μας από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για διάθεση ποσού 130 εκ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για αγορά εξοπλισμού πολιτικής προστασίας από τους Δήμους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους στον τομέα αυτό.
Η έγκριση για καταβολή μέσα στο 2023, της 13ης ΚΑΠ , ύψους 120 εκ. ευρώ.
Είμαστε σε αναμονή για την υλοποίηση της δέσμευσης από το συνέδριο της Θεσσαλονίκης του 2021, για αύξηση κατά 320 εκ. ευρώ των ετήσιων ΚΑΠ από 1-1-2023.
Παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά από οικονομικά ζητήματα, για τα οποία απαιτούμε άμεσες λύσεις. Δεν αποδεχόμαστε καμιά μεταφορά νέας ευθύνης η αρμοδιότητας στους δήμους, χωρίς τη μεταφορά και των αναγκαίων πόρων.”