Ειδήσεις
Στις επάλξεις για έναν ασφαλή χειμώνα: Οι ενέργειες των Δήμων στο πλαίσιο της χειμερινής περιόδου 2022-2023 [Ρεπορτάζ]
Πώς προετοιμάζονται οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στα Βόρεια Προάστια για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και πώς μπορεί να προστατευτεί ο καθένας από εμάς
Όπως κανείς μπορεί να διακρίνει και στην καθημερινότητά μας ο καιρός έχει αρχίσει να δείχνει τα… δόντια του και άπαντες θυμούνται τα περσινά προβλήματα που είχε προκαλέσει στην Αττική η κακοκαιρία «Ελπίς» και τις εικόνες ντροπής ειδικά στην «πεντάστερη» Αττική Οδό.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα διεξήχθη ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για τον καλύτερο συντονισμό του μηχανισμού και τη βέλτιστη προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022-2023. Έλαβαν επίσης μέρος εκπρόσωποι από τις παραχωρησιούχες εταιρείες διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, οι οποίοι ενημέρωσαν για την ετοιμότητά τους, καθώς και για τα προληπτικά μέτρα τα οποία έχουν δρομολογήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ενώ συζητήθηκαν θέματα καλύτερης προετοιμασίας όλων των φορέων και αποτελεσματικού συντονισμού τους για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από έντονα καιρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο.
Είναι γεγονός, ότι ιδιαίτερο πρόβλημα τόσο τον προηγούμενο χειμώνα όσο και στο παρελθόν δημιουργείται στις περιοχές του Βορείου Τομέα της Αττικής, με περιοχές να είναι για ημέρες «βυθισμένες» στο χιόνι, ενώ πολλά ήταν και τα ζητήματα ηλεκτροδότησης που κρατούσαν πολλές οικογένειες τόσο χωρίς φως, όσο φυσικά και χωρίς θέρμανση, με τις θερμοκρασίες να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μπαίνοντας στον Δεκέμβρη είναι ευκαιρία να δούμε στους Δήμους των Βορείων περιοχών της Αττικής τι ακριβώς έχουν κάνει οι Αρχές ώστε να είναι έτοιμες σε πιθανά ακραία φαινόμενα.
Συνεδριάσεις Σ.Τ.Ο.
Αρχικά, σε εξέλιξη βρίσκονται την περίοδο αυτή οι συνεδριάσεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων στους Δήμους για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2022, και τον σχεδιασμό και προετοιμασία ενεργειών και δράσεων, και τη λήψη μέτρων ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδηλώσεις πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού κατά την χειμερινή περίοδο 2022 – 2023. Ήδη οι σχετικές συσκέψεις έχουν γίνει σε περιοχές όπως Πεντέλη, Μαρούσι, Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή και αναμένονται φυσικά και άλλες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Παρεμβάσεις σε φρεάτια
Ξεκινώντας από τον Δήμο Αμαρουσίου, μπορούμε να δούμε ότι η Δημοτική Αρχή, προχώρησε στα μέσα Νοεμβρίου σε εργασίες απόφραξης και καθαρισμού φρεατίων υδροσυλλογής της απορροής ομβρίων υδάτων της πόλης. Μάλιστα και ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Θ. Αμπατζόγλου ανέφερε ότι σημαντική είναι η συμβολή των πολιτών στην ευταξία της πόλης και σημειώνει: «προτρέπουμε τους πολίτες και για την περίπτωση εντοπισμού φραγμένων φρεατίων, να απευθύνονται στη Γραμμή Δημότη, μέσω τηλεφωνικής κλήσης στο 15321, μέσω e–mail στο [email protected] ή μέσω της Web & Mobile εφαρμογής (διαθέσιμη για Android και iOS ) για την υποβολή των αιτημάτων τους». Στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού ξεκίνησε η τοποθέτηση 27 σχαρών απορροής ομβρίων, στην οδό Κορυτσάς (από την οδό 8ης Μεραρχίας έως την οδό Μελπομένης), καθώς και στην οδό Σμύρνης (από την οδό Νικομήδειας έως την οδό Κύπρου). Ακόμη, στις αρχές Νοεμβρίου και ο Δήμος Ηρακλείου είχε προχωρήσει σε κινήσεις, ενόψει τότε της πρόβλεψης για ισχυρές καταιγίδες στην Αττική, καθώς με τη μέριμνα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος προχώρησαν στο κλάδεμα δέντρων που τυχόν να προκαλέσουν πρόβλημα, ενώ τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας είχαν φροντίσει για τον καθαρισμό των φρεατίων απορροής των υδάτων της βροχής.
Άσκηση προσομοίωσης στην Κηφισιά
Ακόμα μια πιο σημαντική κίνηση έγινε από τον Δήμο Κηφισιάς καθώς εκτός από τον καθαρισμό των φρεατίων, αμπολών και ποδηλατόδρομων σε περιοχές σε όλες τις περιοχές του Δήμου, στις 17 Νοεμβρίου υπήρξε άσκηση προσομοίωσης αντιμετώπισης πλημμύρας στο Πάρκο Αγ. Ματρώνας στη Νέα Ερυθραία. Η άσκηση έγινε σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξαιτίας πλημμυρικών φαινόμενων με τη κωδική ονομασία « Δάρδανος » και συμμετείχε προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας με αντλίες. Το σενάριο της άσκησης προσομοίωσης προέβλεπε άντληση υδάτων από υπόγειο πλημμυρισμένης κατοικίας.
Σημαντικά έργα για την Πεντέλη
Ένας από τους Δήμους που έχει πολλές φορές νιώσει στο… πετσί του τις καταστροφικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω και των καμένων εκτάσεων που υπάρχουν είναι αυτός της Πεντέλης. Έτσι από τις αρχές Οκτωβρίου η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε μελέτες που οδηγούν σε υλοποίηση έργων υποδομής ολοκληρώνει η δημοτική αρχή σε όλους τους τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης που επιτυγχάνεται με την κατασκευή αγωγών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Ο Δήμος δρομολόγησε την υλοποίηση ενός αναγκαίου έργου για την κατασκευή αγωγών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων σε περιοχές κυρίως της Πεντέλης, αλλά και της Νέας Πεντέλης, όπου παρατηρούνται προβλήματα στις έντονες βροχοπτώσεις.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το αντιπλημμυρικό έργο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα συγκέντρωσης υδάτων στην οδό Μουσών στο δρόμο προς το κοιμητήριο στα Μελίσσια. Εκεί ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της συγκέντρωσης υδάτων μετά από βροχοπτώσεις στην οδό Μουσών στο δρόμο προς το κοιμητήριο Μελισσίων, αντιμετωπίστηκε από το Δήμο με την κατασκευή αγωγού αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στο συγκεκριμένο σημείο.
Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι πως η πλειοψηφία των Δήμων του Βορείου Τομέα έχουν προχωρήσει σε κινήσεις, που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην δούμε ξανά εικόνες όπως στο παρελθόν, όμως υπάρχει και ανησυχία για όσους δεν έχουν κάνει κάτι παρόμοιο. Ο καθημερινός καθαρισμός των δρόμων, δεν θα δώσει βοήθεια σε περίπτωση έντονης βροχής, ενώ πολύ ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως ελάχιστες Δημοτικές Αρχές έχουν προχωρήσει στο κόψιμο επικίνδυνων δέντρων, που αν υπάρχει χιόνι είναι… βόμβες προς τα καλώδια της ΔΕΗ. Μπορεί μέχρι στιγμής ο καιρός να ήταν σύμμαχος, όμως όπως λέει και ο λαός «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και φαίνεται ότι αρκετοί Δήμοι μόνο… φρόνιμοι δεν είναι. Σίγουρα ακόμα υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε τουλάχιστον φέτος να μην δούμε εικόνες που θα μας κάνουν να ντραπούμε για ακόμα μια φορά για την κατάσταση στην Αττική, και ιδιαίτερα στα Βόρεια Προάστια.
Οδηγός… επιβίωσης για τους πολίτες
Παρόλα αυτά υπάρχουν και πρωτοβουλίες που μπορεί να λάβει ο καθένας από εμάς προκειμένου να μην βρεθεί εξαπίνης σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία καθώς και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση κυρίως των απομακρυσμένων περιοχών, ενώ τα περισσότερα ατυχήματα κατά τη διάρκεια μιας χιονόπτωσης αφορούν ατυχήματα μεταφοράς και πτώσεις πεζών λόγω της ολισθηρότητας.
Η καταπόνηση του οργανισμού και η πρόκληση καρδιακών προσβολών λόγω υπερβολικής άσκησης είναι επίσης δύο πιθανές αιτίες θανάτων που συνδέονται με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στους ηλικιωμένους, που ζουν μόνοι τους και συχνά κάτω από άσχημες συνθήκες διαβίωσης, αναφέρεται και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από υποθερμία ή από ασφυξία από τη χρήση ακατάλληλων θερμαντικών σωμάτων, που κατά την καύση εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα. Δεν είναι σπάνια η εμφάνιση πυρκαγιάς σε σπίτια λόγω της χρήσης εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (άναμμα φωτιάς χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, απομάκρυνση της στάχτης χωρίς να έχει σβήσει, λειτουργία θερμαντικών σωμάτων σε ακατάλληλα σημεία του σπιτιού, κ.α.). Η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια τόσο έντονων καιρικών φαινομένων είναι πολύ δύσκολη, αφού το νερό μπορεί να έχει παγώσει στους σωλήνες ή μπορεί να είναι αδύνατη η πρόσβαση των πυροσβεστών στο σημείο.
Ακολουθώντας βασικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενημερωνόμαστε κατάλληλα και προστατευόμαστε:
- Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
- Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
- Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
- Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
- Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
- Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
- Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις4 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Έναρξη εγγραφών Πολιτιστικών & Αθλητικών Τμημάτων στον Δήμο Αγ. Βαρβάρας