Ελλάδα
Τα μυστικά της κάλπης: 10 «κλειδιά» για τη μάχη των εκλογών – Ερωτήσεις – απαντήσεις για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχει εισέλθει η χώρα, με αποτέλεσμα οι τόνοι της αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν στα ύψη, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης.
Οι αμφίσημες δηλώσεις περί «εκλογών στην ώρα τους» και «μύρισαν κάλπες» διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό που θέτει τα κομματικά επιτελεία σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Οι βουλευτές προετοιμάζονται πυρετωδώς, καθώς γνωρίζουν ότι πρέπει να «τρέξουν» πολύ περισσότερο, λόγω του ότι οι κάλπες του 2023 θα είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Η ιδιαιτερότητα των εκλογών, έχει σχέση με το γεγονός ότι το κόμμα που θα βγει πρώτο στις κάλπες δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρει και την εξουσία, καθώς το περιβάλλον είναι πλέον τελείως διαφορετικό.
Ας δούμε λοιπόν τους άγνωστους «Χ» που θα κρίνουν τις εκλογές, μέσα από δέκα ερωτήσεις -απαντήσεις:
1. Τι αλλάζει με την απλή αναλογική;
Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας, οι εκλογές θα γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την εξουσία δεν την διεκδικούν μόνο δύο κόμματα αλλά και το τρίτο που θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο στόχος της αυτοδυναμίας θεωρείται δύσκολος. Ο γενικός κανόνας άλλωστε είναι πως όσα περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, τόσο πιο ψηλά μπαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Οι αναλύσεις στα κομματικά επιτελεία γίνονται με βάση το 8% που πήραν τα εκτός Βουλής κόμματα στις εκλογές του 2019.
2. Τι ποσοστό απαιτείται για σχηματισμό κυβέρνησης;
Για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα απαιτηθεί ποσοστό 46%. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πράξη με συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25. Ως προς το σενάριο συγκυβέρνησης Ν.Δ. – Ελληνικής Λύσης κα δεν βγαίνει αριθμητικά και έχει αποκλειστεί από τα κυβερνητικά στελέχη. Εάν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, το πρώτο κόμμα πρέπει να λάβει 37,5%-38% για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 151 εδρών.
3. Γιατί το ΠΑΣΟΚ θεωρείται κλειδί των εξελίξεων;
Η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ αντλεί ψηφοφόρους τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα πάντα θα κριθούν από το ποσοστό που λάβει. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποτελέσει τον βραχίονα για κυβέρνηση συνεργασίας είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτά τα δύο κόμματα δεν πρόκειται να συνεργαστούν.
4. Τι συμβαίνει με τους πρώην ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής;
Στην παρούσα φάση ουδείς είναι σε θέση να πει τι θα πράξουν, αν και είναι σαφές ότι κάποιοι θα κατευθυνθούν στο κόμμα του Κασιδιάρη. Για την ώρα δεν φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή, αλλά η χαλαρή ψήφος της απλής αναλογικής δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα.
5. Τι γίνεται με την Ελληνική Λύση;
Τα ποσοστά της είναι σταθερά και η είσοδος της στη Βουλή δεν αμφισβητείται δημοσκοπικά. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι καταγράφει άνοδο σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου παραδοσιακά δεξιά αγροτικά και λαϊκά εισοδήματα πιέζονται από την οικονομική κρίση.
6. Τι συμβαίνει με τους Κεντρώους;
Στις εκλογές του 2019 συντάχθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τον στηρίζει ακόμη. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα επηρεαστεί και θα αλλάξει κατεύθυνση, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, αλλά και λόγω της γνωστής υπόθεσης με τις υποκλοπές Για την ώρα η δυσαρέσκειά τους καταγράφεται στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων κοινής γνώμης, αλλά είναι άγνωστη η εκλογική τους συμπεριφορά.
7. Που βρίσκεται η δύναμη της Ν.Δ.;
Το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος είναι στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Το κοινό αυτό που επενδύει στη σταθερότητα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κ. Μητσοτάκη.
8. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στους νέους ψηφοφόρους;
Τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 17 έως 29 ετών. Το ερώτημα όμως είναι πόσοι από τους 420.000 που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα θα πάνε στην κάλπη. Η εκτίμηση των δημοσκόπων είναι πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τη μάχη θα μειώσει την ψαλίδα της διαφοράς.
9. Ποια «χαρτιά» έχουν ως αβαντάζ οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας;
Ο πρωθυπουργός επενδύει στην προσωπική του σύγκριση με τον Α. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επενδύει στη στρατηγική της συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Ο κ. Μητσοτάκης, έχει προβάδισμα στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και την οικονομίας, ενώ ο κ. Τσίπρας προηγείται στη λεγόμενη κοινωνική ατζέντα.
10. Ποιον ευνοούν οι δεύτερες εκλογές;
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα δύο πρώτα κόμματα θα βγουν ενισχυμένα σε δεύτερες εκλογές, καθώς αλλάζει η εκλογική συμπεριφορά. Η πόλωση θα είναι μεγαλύτερη και οι ψηφοφόροι είναι πολύ πιθανό να στραφούν στα κόμματα εξουσίας για να υπάρξει πρωθυπουργός και να σχηματιστεί κυβέρνηση.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις6 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Κεντρικό Θέμα4 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Ειδήσεις3 days ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ