Κεντρικό Θέμα
“Ταφόπλακα” στο μόρφωμα του Κασιδιάρη – Το νέο περιβάλλον και η αντισυστημική ψήφος
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις κάλπες των εθνικών εκλογών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης “φουλάρει” τις μηχανές με στόχο τη μέγιστη συσπείρωση της Ν.Δ. και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει ακόμη “κλειδώσει”, αλλά η δήλωση που έκανε μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν Απρίλιο ή Μάιο, καθιστά σαφές ότι οι ετοιμασίες “πολέμου” είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Προτεραιότητα του Μαξίμου είναι να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επιβάλει τη δική του ατζέντα, με στόχο να “ακυρώσει” πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες που θεωρείται στρατηγικής σημασίας είναι και αυτή με την οποία μπαίνει φρένο στις επιδιώξεις του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη για κάθοδο στις εκλογές με το μόρφωμα που έχει ιδρύσει.
Οι “Έλληνες για την Πατρίδα”, εμφανίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις με ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό που είναι πολύ πιθανό να το οδηγήσει στη Βουλή, μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής.
Έμπειροι δημοσκόποι αφήνουν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι εμφανίζει δυναμική, παρά το γεγονός ότι ο ιδρυτής και αρχηγός του βρίσκεται στη φυλακή, λόγω της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.
Τα… αίσχη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, που θα βάζει “stop” στη συμμετοχή αυτού του ακροδεξιού και ναζιστικούς μορφώματος στις εκλογές.
Η ρύθμιση που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στις αρχές της εβδομάδας έχει ως σκεπτικό, ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στη Βουλή. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η παρουσία ενός τέτοιου κόμματος, θα ξυπνήσει μνήμες από τα… αίσχη της Χρυσής Αυγής η οποία με τη ναζιστική της δράση, έφτασε ως τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Η επεξεργασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία της ρύθμισης έχει πλέον ολοκληρωθεί και κεντρικό ρόλο διαδραμάτισε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επαφές τόσο με συνταγματολόγους όσο και με την αντιπολίτευση με στόχο η ρύθμιση να ψηφιστεί από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.
Η ρύθμιση
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα προβλέπει την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων ή κομμάτων που έχουν ως επικεφαλής καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε βελτιώσεις της ρύθμισης, η οποία θα έχει ως βάση της, ότι δεν θα παίρνουν μέρος σε εκλογές πρόσωπα που έχουν αδικήματα του Ποινικού Κώδικα.
Η ρύθμιση θα αναφέρει ότι στις εκλογές συμμετέχουν είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι.
Θα γίνεται σαφές όμως ότι:
-Το κόμμα έχει ιδρυθεί νόμιμα.
-Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος δεν πρέπει να έχει καταδικασθεί: α) σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα και β) σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.
-Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Το ερώτημα
Η ρύθμιση βάζει “ταφόπλακα” στο εγχείρημα Κασιδιάρη, αλλά το ερώτημα που τίθεται έχει σχέση γιατί ένας ακροδεξιός που βρίσκεται στη φυλακή έχει την ικανότητα να είναι ελκυστικός σε συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο. Η απάντηση ναι μεν σχετίζεται με το επικοινωνιακό του χάρισμα, που είχε φανεί από τον ηγετικό του ρόλο στη Χρυσή Αυγή, αλλά και με τις ευρύτερες διεργασίες που συνδέονται με το χώρο της Δεξιάς στη χώρα μας.
Για ένα κομμάτι δεξιών ψηφοφόρων, η Ν.Δ. είναι περισσότερο ένα Κεντρώο και όχι ένα δεξιό κόμμα, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν, καθώς δεν μπορούν να εκφραστούν πολιτικά στις εκλογές.
Αυτοί οι δυσαρεστημένοι δεξιοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να αναζητούν άλλα δεξιά κόμματα για να ψηφίσουν, λόγω του ότι δεν αισθάνονται άνετα ή και ασφυκτιούν με τις πολιτικές αρχές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, εμφανίζουν μεγάλη ανάκαμψη στην Ευρώπη, παράγοντας που επηρεάζει σε μικρό ή και μεγάλο βαθμό και τη χώρα μας.
Στην Ιταλία, το κόμμα της Μελόνι -παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε πολλές από τις ιδέες που εκπροσωπούσε στο παρελθόν- είναι πλέον στην κυβέρνηση, καθώς βρήκε πρόσφορο έδαφος στους δυσαρεστημένους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με ακροδεξιά κόμματα σε χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου τα ακροδεξιά παρουσιάζουν σημαντική ανάκαμψη.
Νέο περιβάλλον
Όπως γίνεται αντιληπτό, το κυβερνητικό “stop” στο μόρφωμα Κασιδιάρη θα αλλάξει και τους συσχετισμούς στα δεξιά της Ν.Δ. και το ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσει η συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων.
Κάποιοι ενδεχομένως να υποστηρίξουν ότι είναι πιο εύκολη η προσέγγισή τους από τη Ν.Δ., αλλά από την άλλη η ψήφος τους μπορεί να έχει αντισυστημικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα όλα να είναι ανοικτά.