Connect with us

Ελλάδα

Κατώτατος μισθός: Το χαμηλό επίπεδο της Ελλάδας στην Ευρώπη φέρνει νέα σημαντική αύξηση

Published

on

Τον δρόμο προς μια «σημαντική» αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, καθώς φαίνεται πως παρά τις δύο αυξήσεις που έγιναν το 2022, κατά 9,5%, η Ελλάδα είναι σήμερα 13η μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού σε ευρώ και τέταρτη από το τέλος, αν ληφθεί υπόψη η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η διαδικασία καθορισμού ξεκίνησε και ήδη, σήμερα, η ΓΣΕΕ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, υποβάλλοντας την έκθεσή της. Το χρονοδιάγραμμα φέτος είναι «σφιχτό», καθώς έως αύριο θα πρέπει να υποβάλουν τις θέσεις τους όλοι οι φορείς και τα σχετικά ερευνητικά ινστιτούτα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, μετά και την ψήφιση της σχετικής διάταξης, είναι η απόφαση για τον νέο κατώτατο μισθό να υπογραφεί έως τα μέσα Μαρτίου, προκειμένου οι αυξήσεις να δοθούν σε περίπου 650.000 μισθωτούς από την 1η Απριλίου.

Τα στοιχεία μάλιστα που ανακοίνωσε χθες η Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη μέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που συνηγορεί υπέρ μιας σημαντικής αύξησης, που θα ωθήσει τον κατώτατο μισθό από τα 713 ευρώ τον μήνα σε πάνω από 760-770 ευρώ (μεικτά).

Βέβαια, εάν η σύγκριση γίνει με βάση την πραγματική αγοραστική δύναμη του μισθού κάθε πολίτη, αν δηλαδή ληφθεί υπόψη το επίπεδο των τιμών, τότε η χώρα μας πέφτει ακόμη πιο χαμηλά, στη 19η θέση με 947,26 μονάδες και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Τσεχία (947,91 μονάδες) και πάνω μόνο από τις Βουλγαρία (717,14 μονάδες), Λετονία (776,38 μονάδες) και Σλοβακία (779,96 μονάδες).

Λήγει το πρώτο ορόσημο

Εν τω μεταξύ, μέχρι αύριο 3 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς και ερευνητικά ινστιτούτα να υποβάλουν τις εκθέσεις-προτάσεις τους. Ήδη η ΓΣΕΕ αναμένεται σε συνέντευξη Τύπου από την Κρήτη να παρουσιάσει τις θέσεις της και να καταθέσει στη συνέχεια την πρότασή της. Άλλωστε ήδη η Συνομοσπονδία έχει καλέσει τους εργοδοτικούς φορείς σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά και έναν συμβολικό κατώτατο μισθό, όπως τον ονόμασε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αυτός οριοθετείται στο 60% του διάμεσου μισθού, που με συνυπολογισμό και του πληθωρισμού στην πραγματική αγοραστική δύναμη των πολιτών, υπολογίζεται περίπου στα 850 ευρώ (μεικτά).

Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα έχει τις ακόλουθες ημερομηνίες-ορόσημα:

  • Σύνταξη και υποβολή της έκθεσης από τους εμπλεκόμενους φορείς, το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023.
  • Πρόσκληση για προφορική διαβούλευση το αργότερο έως τη 10η Φεβρουαρίου 2023.
  • Διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης το αργότερο έως την 20ή Φεβρουαρίου 2023.
  • Ολοκλήρωση σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης, το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.
  • Εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, το αργότερο έως τη 10η Μαρτίου 2023.

Τα σενάρια

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι να βρεθεί μία ισορροπημένη λύση, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε αυτό το πλαίσιο, καθοριστικό ρόλο όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, θα διαδραματίσουν αφενός οι αντοχές της οικονομίας, αφετέρου, οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η αύξηση θα κινείται σίγουρα πάνω από το 5%, ενώ δεν αποκλείουν να ξεπερνά και το 7,75%, που αντιστοιχεί στο ποσοστό αύξησης των συντάξεων.

 

 

 

Πηγή: eea.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ