Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Τραγωδία δίχως τέλος με πάνω από 33.000 νεκρούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Τραγωδία δίχως τέλος εκτυλίσσεται σε Τουρκία και Συρία από την πρώτη μέρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος με 7,8 ρίχτερ, που είχε ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής πάνω από 33.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Οι δύο απανωτοί σεισμοί των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ολόκληρες περιοχές και μετέτρεψαν σε νεκροταφεία δεκάδες πόλεις – από την Ταρσό και τα Αδανα έως το Ντιγιαρμπακίρ και από το Αραπιγκίρ, βόρεια της Μαλάτειας, έως τη Χαζάρ μέσα στη Συρία: είναι μια περιοχή σχεδόν όσο η Ελλάδα!

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται χωρίς στέγη λόγω του σεισμού, ενώ διασώστες από πολλές χώρες που έχουν σπεύσει στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας, δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε να απεγκλωβίσουν όσους έχουν επιβιώσει και βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο αριθμός των νεκρών στη Συρία δεν έχει ενημερωθεί εδώ και δύο ημέρες. Από τους σεισμούς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 29.605 άνθρωποι στην Τουρκία και περισσότεροι από 3.500 στη Συρία.

 

Στενεύει ο κλοιός για τον Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει σκληρή κριτική και αγανάκτηση σχετικά με την αντίδραση του κράτους μετά τους φονικούς σεισμούς, καθώς προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να είναι οι δυσκολότερες των δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τους πλιατσικολόγους.

Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε το κυνήγι των εργολάβων που ευθύνονται για τις κακοτεχνίες που υπήρχαν στα κτίρια, δίνοντας εντολή για τη σύλληψη 113 από τους 131 υπόπτους.

Σύμφωνα με το BBC, o Φουάτ Οκτάι υποσχέθηκε να διερευνηθεί διεξοδικά όποιος ευθύνεται εμμέσως για τον φονικό σεισμό. Μάλιστα, ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 131 ύποπτοι ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες κτίρια που ισοπεδώθηκαν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς της προηγούμενης Δευτέρας και ότι «έχουν εκδοθεί εντάλματα κράτησης για 113 από αυτούς».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 24.921 κτίρια σε όλη την περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, με βάση τις εκτιμήσεις επί 170.000 κτιρίων.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ