Connect with us

Ειδήσεις

Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα για δωρεάν διαιτολόγο – διατροφολόγο

Published

on

Δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους – διατροφολόγους αλλά και φαρμακοθεραπεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας με στόχο τη μείωση της παχυσαρκείας και της υπερβαρότητας.

Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζει σε ανάρτηση του στο twitter ο κυβερνητικός εκρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Το πρόγραμμα καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

«Με σχέδιο καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων. Καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και πρόκειται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο», αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

 

 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να α) έχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως, β) να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση, γ) να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υγείας και προέρχονται από Ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Επιπλέον, στη δράση συμπεριλαμβάνεται ειδικό, πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (με ειδική στόχευση στην ΠΦΥ) και επιδιώκει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας και να μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς σε ένα νέο πλαίσιο, λειτουργώντας ως σύμβουλοι και ενδυναμώνοντας τα άτομα, προκειμένου η σωστη επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή. Παράλληλα, θα συνεργάζονται με τους Διατροφολόγους, και θα παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της εγγραματοσ΄ύνης υγείας σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και την προαγωγή υγείας του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας.

Στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της παχυσαρκίας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ευρύτερες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των προγραμμάτων σπουδών σε κάθε επίπεδο, για κάθε κλάδο των επαγγελμάτων υγείας, προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας στο άμεσο μέλλον, να συμβαδίσει με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, που υπαγορεύουν τη μετατόπιση στην Πρόληψη και την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε αυτόν τον τομέα.

Δωρεάν ραντεβού

Έτσι και ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για τους συμβεβλημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους με τον θεράποντα ιατρό να ξεκλειδώνει τα δωρεάν ραντεβού εκδίδοντας σχετικό παραπεμπτικό. Το κράτος θα καλύπτει το κόστος για μία σειρά συνεδριών που θα μπορούν να γίνονται είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη.

Επιπρόσθετα, το ίδιο το σχέδιο προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία.

Σε αυτή την περίπτωση όμως θα ισχύουν αυστηρά κριτήρια. Αναλυτικά, η φαρμακευτική παρέμβαση θα αφορά με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40- δείκτης που ορίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και συνδέεται από σοβαρά σύνοδα νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπνική άπνοια, στεφανιαία νόσο κ.α.).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ