Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό παρασκήνιο: Τι κρύβει η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

“Κόκκινο” χτυπάει η πολιτική αντιπαράθεση μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες και το ερώτημα είναι εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα στη Ν.Δ., αλλά λόγω του δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία λόγω της απλής αναλογικής απαιτείται συμφωνία με ακόμη ένα κόμμα για να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το σενάριο του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλειστεί, κάτι που σημαίνει ότι το “κλειδί” για κυβέρνηση συνεργασίας, κρατούν στα χέρια τους το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο debate της Τετάρτης στην ΕΡΤ, δεν έκανε κανέναν σοφότερο ως προς το συγκεκριμένο θέμα, κάτι που σημαίνει ότι τα πάντα θα κριθούν στις διερευνητικές εντολές.

Στην παρούσα φάση, αυτό που κυριαρχεί είναι ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι δύσκολο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να βρουν κοινό βηματισμό μετά τις 21 Μαΐου. Ωστόσο, έμπειροι αναλυτές τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να προεξολφλήσει από τώρα τι θα γίνει μετά τις εκλογές και εξηγούν ότι τα δύο κόμματα χαράσσουν στρατηγική, με μοναδικό γνώμονα το αποτέλεσμα της κάλπης.

Με βάση αυτό ως δεδομένο γίνεται αντιληπτό ότι ο “πόλεμος” Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχει πολύ παρασκήνιο και όλα είναι πιθανό να αλλάξουν, όταν προκύψει ανάγκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

 

Η βασική στόχευση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός θέτει το δίλημμα “μπροστά ή πίσω” με στόχο η Ν.Δ. να μπορέσει να απευθυνθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους σε Κεντρώους ψηφοφόρους που διακρίνονται από μετριοπάθεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επισημαίνει ότι αντίπαλος είναι η ακυβερνησία αλλά και κάθε συνεργασία που μπορεί να οδηγήσει παραλυσία, γεγονός που θα θέσει υπό αμφισβήτηση όσα κατακτήθηκαν την τετραετία 2019-2023.

Ως προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, επισημαίνει ότι έχει προσωπική εμμονή μαζί του, για να στείλει το μήνυμα ότι ενώ ο ίδιος θα έβλεπε με καλό μάτι μια συνεργασία των δύο κομμάτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την απορρίπτει. “Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη διολισθαίνει σε θέσεις που είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει τη δεκαετία του ’80”, είπε ουκ ολίγες φορές αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός.

Στην ουσία δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να διεισδύσει σε ένα ακροατήριο που αμφιταλαντεύεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. καθώς γνωρίζει ότι εκεί βρίσκεται το μυστικό για ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό.

 

Το 34%

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι εάν καταφέρουν να διεισδύσουν σ’ αυτό το εκλογικό ακροατήριο, η Ν.Δ. θα πετύχει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης και θα βρεθεί πολύ κοντά σε ένα ποσοστό της τάξης του 34%.

Το 34% όπως λένε στη Ν.Δ. θα δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να επιβάλει τους δικούς του όρους στο πολιτικό παιχνίδι, καθώς δεν θα είναι “αιχμάλωτος” σε περίπτωση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Ν.Δ. θα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών και δύσκολα θα μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αρνηθεί συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι εάν αρνηθεί το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. στις δεύτερες κάλπες θα μπορεί να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στο Κεντρώο ακροατήριο και να πετύχει αυτοδυναμία καθώς θα χρειάζεται μόλις τρεις μονάδες για να φτάσει στο 37,5%.

 

Η αντίσταση Ανδρουλάκη

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιστέκεται με κάθε τρόπο για να κλείσει “τρύπες” και παράθυρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ψηφοφόρους που είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ να κατευθυνθούν προς τη Ν.Δ. Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι το “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας” για τη θέση του πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Η επιθετική στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργό είτε για το θέμα των υποκλοπών, είτε για την ακρίβεια, είτε για το κράτος Δικαίου, έχει άμεση σχέση με το ποσοστό που θα πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη ξέρουν ότι το διψήφιο ποσοστό που έχουν θέσει ως στόχο, περνάει μέσα από μια “δεξαμενή” ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι και είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία όμως δηλώνει πρόθυμη να “μετακομίσει” στην Ν.Δ. εάν διαπιστώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κάνουν την ανατροπή και να διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης με τη στρατηγική να δείχνει τους δύο αρχηγούς ως υπεύθυνους για τα δείνα της χώρας τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί να πετύχει το στόχο που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για διψήφιο ποσοστό στις εκλογές.

 

Πρωταγωνιστές όχι παρακολούθημα

Με τον τρόπο αυτό, οι επιτελείς του κόμματος εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους μετά τις εκλογές και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πολιτικό τοπίο.

Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν θα γίνουν παρακολούθημα της Ν.Δ. όπως έγινε την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου που λίγο έλλειψε να εξαφανίσει το ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό χάρτη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ