Ειδήσεις
Κρίσιμες “δεξαμενές”: Οι 3 άγνωστοι “Χ” που θα βγάλουν πρωθυπουργό
Αγώνα δρόμου κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες “οργώνουν” τη χώρα, με στόχο να πετύχουν τη μέγιστη συσπείρωση και το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι επιτελείς των αρχηγών ζουν με “κομπιουτεράκια”, καθώς γνωρίζουν ότι με την απλή αναλογική δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δυναμική των κομμάτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ως στόχο την πρωτιά, την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή, ενώ οι άλλοι αρχηγοί επιδιώκουν μεγαλύτερα ποσοστό από αυτά του 2019.
Η εκλογική μάχη σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως, μπορεί να έχει ως φαβορί τη Ν.Δ., αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι τα πάντα έχουν κριθεί.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι οι έρευνες κοινής γνώμης είναι “φωτογραφίες” της στιγμής, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές ακόμη και στην ώρα της κάλπης.
Με βάση αυτό ως δεδομένο γίνεται αντιληπτό ότι τα διλήμματα θα ενταθούν, καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου και η μάχη θα είναι πλέον πόρτα – πόρτα.
Τα κομματικά επιτελεία στρέφουν το βλέμμα τους σε τρεις κρίσιμες “δεξαμενές”, οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι με την απόφαση που θα λάβουν θα σφραγίσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.
Οι τρεις αυτές δεξαμενές είναι οι εξής
-Αναποφάσιστοι:
Η λεγόμενη “γκρίζα ζώνη” των αναποφάσιστων είναι από μόνη της ένα κόμμα, με το σκεπτικό ότι το ποσοστό της κινείται άνω του 10% και σε κάποιες μετρήσεις ξεπερνά ακόμη και το 13%. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι η τελική απόφαση των αναποφάσιστων ως προς το κόμμα που θα ψηφίσουν θα ληφθεί πάνω στην κάλπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατες έρευνες καταγράφηκε η εξής εικόνα:
Α. Στη GPO το ποσοστό ήταν 8,7%,
Β. Στη MARC ήταν 8,9% αλλά και άκυρο – λευκό 0,9%, αποχή 1%.
Γ. Στην MRB η αδιευκρίνιστη ψήφος ήταν στο 13%.
Δ. Στην Pulse οι αναποφάσιστοι ήταν στο 11%.
Ε. Στην Metron Analysis η αδιευκρίνιστη ψήφος τον Μάρτιο ήταν 13,2%.
Ως προς την ταυτότητα των αναποφάσιστων, σε ποσοστό 55% είναι γυναίκες και κατά 45% άνδρες. Στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο Κέντρο και τη μεσαία τάξη και σχεδόν 8 στους 10 είναι κάτω των 57 ετών. Το 51% των αναποφάσιστων έχει λάβει ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, το 42% είναι μέσης εκπαίδευσης και το μόλις 7% βασικής εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη “δεξαμενή” ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει είναι ικανή όχι ακριβώς να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει τη θέση κάθε κόμματος και την τελική διαφορά. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι μπορούν να απευθυνθούν με μεγαλύτερη άνεση στη συγκεκριμένη “δεξαμενή” λόγω του ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις, αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι. Όπως εξηγούν η συγκεκριμένη “δεξαμενή” απορρίπτει τις ακραίες φωνές και επιδιώκει τη σταθερότητα την προοπτική και την ανάπτυξη στην οποία εστιάζει η Ν.Δ. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι πρόκειται για απογοητευμένους ψηφοφόρους που έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στο κυβερνών κόμμα και αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του, προκειμένου να τους φέρει κοντά του. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στις μεγάλες αδυναμίες της διακυβέρνησης της ΝΔ και κυρίως στο να περάσει το μήνυμα ότι το “σύστημα Μητσοτάκη” διακατέχεται από διαφθορά που οδηγεί τη μεσαία τάξη στην ανέχεια. Η μάχη όπως γίνεται αντιληπτό θα είναι μέχρι την τελευταία στιγμή.
-Μαθητές:
Στα κομματικά επιτελεία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νέα γενιά από 17-20 ετών που υπολογίζονται σε περίπου 440.000, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι ακόμη μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου. Πρόκειται για για νέους που έχουν επηρεαστεί από την τραγωδία στα Τέμπη και διακατέχονται από θυμό και οργή. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να απευθυνθεί με κάθε τρόπο σ’ αυτή τη “δεξαμενή” και δεν είναι τυχαίο ότι δεσμεύτηκε να καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια για όσους δώσουν εξετάσεις τον Ιούνιο, κάτι που ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ανέντιμο. Ο πρωθυπουργός αναζητά γέφυρες με τη νέα γενιά, κάτι που γίνεται σαφές από το γεγονός ότι επιχειρεί να επικοινωνήσει μαζί τους -όπως και ο κ. Τσίπρας- μέσω του TikTok που κυριαρχεί σε αυτές τις ηλικίες.
-”Ορφανά” Κασιδιάρη:
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο των “Ελλήνων” του Κασιδιάρη, το ερώτημα είναι τι θα ψηφίσει αυτή η συγκεκριμένη “δεξαμενή” Το προφίλ του συγκεκριμένου χώρου έχει ως βάση του, τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζονται κυρίως από αντισυστημική αντίληψη, θυμό και οργή. Ως επί το πλείστον είναι άνδρες νεαρής ηλικίας, κάτοικοι φτωχών περιοχών ή με υψηλή παρουσία μεταναστών, με αντι-νεοφιλελεύθερες απόψεις και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι κατευθύνονται στο ΕΑΝ του Κανελλόπουλου και την Ελληνική Λύση, αλλά είναι ασαφές εάν τελικά θα το πράξουν ή εάν θα προτιμήσουν να “τιμωρήσουν” τη Ν.Δ. για τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη από τις εκλογές.