Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέοι από 5 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για το περιβάλλον

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόγραμμα ανταλλαγής νέων πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Κάβου της Κέρκυρας στις 19/04/2023 – 25/04/2023 με τη συμμετοχή νέων από το Χαλάνδρι.

Οι συμμετέχοντες ήταν 30 νέες και νέοι ηλικίας 18-30 ετών από τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Οι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι άτομα με λιγότερες ευκαιρίες και δυνατότητες λόγω του οικονομικού, κοινωνικού ή γεωγραφικού τους περιβάλλοντος.

Το κοινό στοιχείο όλων των συμμετεχόντων είναι ο στόχος για μία πιο πράσινη καθημερινότητα, μειώνοντας το οικολογικό τους
αποτύπωμα και προσφέροντας εθελοντικές δράσεις ενημέρωσης και καθαρισμού.

Το όνομα του προγράμματος είναι «Green Litter» και έχει ως κύριο θέμα Reduce, Reuse, Recycle. Ο στόχος αυτού το προγράμματος είναι η γνωριμία με μεθόδους ανακύκλωσης, μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και γνωριμία με τους τρόπους επαναχρησιμοποίησης των “σκουπιδιών” μας.

Ανάμεσα στα μαθησιακά αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι και η εξοικείωση των νέων με τη μη τυπική εκπαίδευση και τη δυνατότητα υλοποίησης όλων των ιδεών και προτάσεων τόσο στην καθημερινή τους ζωή όσο και στον εργασιακό τους χώρο. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αρχικά την περιοχή του Κάβου και να καταγράψουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα του οικισμού, γεγονός που τους οδήγησε στη διοργάνωση μίας επιτυχημένης εθελοντικής δράσης καθαρισμού της παραλίας του Κάβου, η οποία παρουσιάζει έντονο πρόβλημα μόλυνσης.

 

 

 

Επιπλέον στο πλαίσιο του προγράμματος GLitter διοργανώθηκε μία δράση επικοινωνίας και ενημέρωσης στην πόλη της Κέρκυρας με στόχο την καταγραφή δεδομένων αλλά και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας.

Η συγκεκριμένη δράση, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προγράμματος Erasmus+ Νεολαία (ΚΑ1), με συντονιστή την άτυπη ομάδα νέων “TsaMpa” (@tsampanfg), η οποία αν και έχει έδρα τα Ιωάννινα, πολλά από τα βασικά της μέλη ζουν και δραστηριοποιούνται στο Χαλάνδρι, όπου και συνεχίζουν τη διάχυση των αποτελεσμάτων της παρούσας δράσης.

Τα μέλη της ομάδας “TsaMpa” (@tsampanfg) είναι νέοι, φοιτητές και εκπαιδευτικοί με πολλές εμπειρίες σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πάθος για τη μάθηση μέσα σε διεθνή και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, οι οποίοι αναζητούν συνεχώς ευκαιρίες εξέλιξης και δημιουργίας. Η δράση GLitter υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Νεολαία (ΚΑ1), χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

 

Ιδρυτικά μέλη της ομάδας νέων, που είναι και οι δημιουργοί και συντονιστές του προγράμματος:

Άννα Μπαντή, πτυχιούχος Τμήμα Μαθηματικών, Διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. Μεγάλη εμπειρία σε διεξαγωγή ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus.

Ελεάνα Τσακαλάκη, πτυχιούχος Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, κάτοχος  Μεταπτυχιακού Διπλώματος ΔΠΜΣ “Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση” του ΕΚΠΑ. Μεγάλη εμπειρία σε διεξαγωγή ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus. Μόνιμος κάτοικος Χαλανδρίου και εκπαιδευτικός του 1ου ΠΔΣ Χαλανδρίου.

TsaMpa: ομάδα νέων ηλικίας 18-30 που ιδρύθηκε το 2017 με έδρα τα Ιωάννινα και έχει ως στόχο την ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά, την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων με κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, την εκπαίδευση ενηλίκων και την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρο ανάπτυξης νέων ιδεών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ