Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πανελλήνιες 2023: Ξεκινά η “μάχη” για μια θέση στα ΑΕΙ – Όλες οι αλλαγές στις φετινές εξετάσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ρυθμό… Πανελληνίων βρίσκονται οι μαθητές της Γ’ Λυκείου σε ΕΠΑΛ και Γενικά Λύκεια όλης της χώρας, με τις θέσεις των υποψηφίων στα ΑΕΙ φέτος, να ξεπερνά τις 60.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Για τρίτη χρονιά θα εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ, ενώ τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Η αγωνία χτυπάει κόκκινο καθώς αύριο Πέμπτη, 1η Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλήνιες 2023 για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ με τα Νέα Ελληνικά, ενώ την Παρασκευή 2 Ιουνίου ξεκινούν για τους αποφοίτους των ΓΕΛ με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Υπενθυμίζουμε ότι ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

 

Πότε εξετάζονται τα μαθήματα Προσανατολισμού

Την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθούν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 – 29 Ιουνίου.

 

Τι άλλαξε φέτος

Τη φετινή χρονιά συντελούνται αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης των υποψηφίων στην Έκθεση ( το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι), αλλά και στα Αρχαία Ελληνικά του 1ου Πεδίου. Όσον αφορά το μάθημα των Αρχαίων, μέχρι στιγμής αποδίδονταν 60 μονάδες στο γνωστό κείμενο, το οποίο θεωρητικά είναι πιο βατό, και 40 μονάδες στο άγνωστο κείμενο. Από φέτος, οι μονάδες χωρίζονται σε 50 και 50, στο σύνολο των 100, με το επίπεδο δυσκολίας, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, να ανεβαίνει για τους υποψηφίους του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.

Σημαντική διαφοροποίηση υπάρχει και στους συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικό μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος ανάλογα με το τμήμα που διεκδικεί θα έχει διαφορετικό μέσο όρο, καθώς κάθε πανεπιστημιακό τμήμα «πριμοδοτεί» διαφορετικό μάθημα. Αριθμός εισακτέων Για φέτος οι υποψήφιοι διεκδικούν 68.574 θέσεις σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, λόγω ΕΒΕ, είναι πιθανό να μην καλυφθεί το σύνολο των θέσεων, καθώς ορισμένα πανεπιστήμια έχουν αποφασίσει την άνοδο της σε συγκεκριμένα τμήματα, δυσκολεύοντας την πρόσβαση με χαμηλές βαθμολογίες σε αυτά.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

 

Πότε μπορεί να μηδενιστεί ένα γραπτό

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών κινδυνεύουν με μηδενισμό του γραπτού τους υπό συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αν κάποια αντικανονική συμπεριφορά γίνει αντιληπτή, ο υποψήφιος απομακρύνεται από την αίθουσα και η Λυκειακή επιτροπή συντάσσει αιτιολογημένη απόφαση ώστε το γραπτό του να λάβει τον κατώτατο βαθμό (μηδέν).

Συγκεκριμένα το γραπτό των Πανελλαδικών μηδενίζεται:

  • αν βρεθεί στην κατοχή του υποψηφίου αντικείμενο ή μέσο από τα παραπάνω ή
  • αν αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου ή
  • αν θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών, επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή
  • αν δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του

Oικονομική ενίσχυση έως 350 ευρώ σε μαθητές

Ορισμένες κατηγορίες μαθητών και μαθητριών Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ που θα συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ύψους 350 ευρώ.

Ειδικότερα, θα δοθεί επίδομα για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής σε υποψήφιους που συμμετέχουν στις εξετάσεις το ίδιο έτος κατά το οποίο αποφοιτούν από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο και εξετάζονται πανελλαδικά σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν αίτηση – δήλωση.

Η αίτηση για το βοήθημα κατατίθεται στο λύκειο μετά τη λήξη των εξετάσεων. Η σχετική φετινή υπουργική απόφαση καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης σε 350 ευρώ ανά δικαιούχο και ορίζονται οι γενικές προϋποθέσεις.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ