Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εκλογές 2023: Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ ο Σπύρος Πνευματικός

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτός ψηφοδελτίων τέθηκε με απόφαση της ΝΔ ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας Σπύρος Πνευματικός.

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός, προχώρησε χτες σε μία δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, μιλώντας για το ΕΣΥ και την αντιμετώπιση που πρέπει να υπάρξει, σύμφωνα με τον ίδιο, απέναντι στους καρκινοπαθείς τελικού σταδιού.
Πιο αναλυτικά, ο καθηγητής Ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός, ο οποίος για να μειωθεί το κόσμος στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ, προτείνει διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio).

Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είναι μία «ανθρώπινη πρόταση»: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων».

Όλη η δήλωση του κ. Πνευματικού:

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”.

Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;

Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα.

Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

«Την ώρα που όλη η Ευρώπη σχεδιάζει την επόμενη μέρα για την αποτελεσματική και ολιστική διαχείριση του καρκίνου μέσα από το Europes’Beating Cancer Plan, την ώρα που συζητάμε τη βελτίωση της περίθαλψης των καρκινοπαθών με προγράμματα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών θέτοντας την ποιότητα ζωής σε πρώτο πλάνο, την ώρα που αναζητούμε τρόπους για βελτίωση της πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες και την εξατομικευμένη ιατρική προκειμένου να βελτιώσουμε τις εκβάσεις και να αυξήσουμε την επιβίωση, την ώρα που νέα προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται ή βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, την ώρα που οφείλουμε να εστιάσουμε στην υλοποίηση του νομοσχεδίου για το «ολοκληρωμένο σύστημα παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας» και την ανάπτυξη δομών ανακουφιστικής φροντίδας με στόχο την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης μέχρι το τέλος,
επέλεξε ο κύριος Σπ. Πνευματικός, ως να ήταν οικονομολόγος και όχι ιατρός, να κάνει αναφορά σε cost–effectiveness πρακτικές, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή την Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Μάλιστα, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερο κύρος και τεκμηρίωση στο σκεπτικό του, έθεσε ως σημείο αναφοράς το σύστημα υγείας της χώρας, όπου οι ανασφάλιστοι και οι φτωχοί δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής μετριέται με οικονομικά κριτήρια και μόνο.

Ένα σύστημα που έχει απορριφθεί από το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν συμβαδίζει με τις αξίες και την ηθική τους.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο κύριος Πνευματικός άλλα ήθελε να πει και τελικά άλλα είπε, όπως εκ των υστέρων ισχυρίστηκε.

Η δήλωσή του υποδηλώνει σχετικό υπόβαθρο σκέψης το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί. Υποδηλώνει ότι απόψεις σαν και αυτή δεν απέχουν πολύ από το να καταστούν επικίνδυνες και να οδηγήσουν το αγαθό της δημόσιας υγείας σε μονοπάτια σκοτεινά, στα οποία ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως προϊόν, και όχι ως προσωπικότητα με συνείδηση, συναισθήματα, ανάγκες και αξιοπρέπεια.

Επιπλέον παραπέμπουν ευθέως στη θεώρηση ότι σήμερα εφαρμόζονται μη ορθές ιατρικές πρακτικές στην ογκολογία, που τελικά ζημιώνουν το σύστημα υγείας.

Δυστυχώς και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ακουστεί παρόμοιες απόψεις, οι οποίες μας βρίσκουν και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι, καθώς η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη από την αρχή μέχρι το τέλος. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην αποτελούν μέρος ενός λόγου, με σαφείς επιδιώξεις για το μέλλον.

Ως Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, εκπροσωπώντας όλους τους ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας και συμμεριζόμενη την αγανάκτηση και την οργή που από χθες νιώθουν, ζητούμε από τον κύριο Πνευματικό, να συναισθανθεί τον αντίκτυπο της δήλωσής του για τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και να θυμηθεί ότι το ιατρικό λειτούργημα ασκείται με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, να θυμηθεί τις αρχές του ανθρωπισμού και να συνεισφέρει με την εμπειρία και τη γνώση του, καθώς υπηρετεί επί σειρά ετών το σύστημα υγείας, στην αναζήτηση πραγματικών cost-effectiveness πρακτικών για την εξεύρεση πόρων για την υποστήριξη της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας σε όλη την πορεία της νόσου.

Τέλος, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ιατρούς και όλους τους λειτουργούς υγείας στη χώρα μας, που δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για τη ζωή και την πρόσβαση στη βέλτιστη θεραπεία και φροντίδα για τους ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με τις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ