Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εντείνεται η αγωνία για το υποβρύχιο «Titan»

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντείνεται η αγωνία για το υποβρύχιο «Titan» και τους πέντε επιβαίνοντες που χάθηκαν τα ίχνη τους την Κυριακή καθώς μεταφέρονταν στο ναύάγιο του Τιτανικού.

Άγνωστο παραμένει τι συνέβη στο υποβρύχιο όταν έχασε την επαφή με το σκάφος επιφανείας. Δεν αποκλείεται να ανέβηκε αργότερα στην επιφάνεια, αν και οι επιβάτες είναι εγκλωβισμένοι, καθώς το σκάφος είναι σφραγισμένο απ’ έξω με 13 βίδες. Ίσως, πάλι, να υπέστη ρήγμα το κύτος του, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες βρήκαν ακαριαίο θάνατο σε τέτοιο βάθος.

Υπάρχει όμως και η πιθανότητα το υποβρύχιο να βρίσκεται ανέπαφο με ζωντανούς τους τουρίστες κάπου βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Βόρειου Ατλαντικού. Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανέφερε ότι καναδικό αεροσκάφος συνέλαβε υποβρύχιους θορύβους στη ζώνη ερεύνης, σαν χτύπους ανά διαστήματα 30 λεπτών. Ειδικοί έχουν πει μέχρι τώρα σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ ότι, εφόσον το υποβρύχιο είναι ανέπαφο και κάπου στον βυθό, η μόνη δυνατότητα διάσωσης είναι η ανέλκυσή του στην επιφάνεια.

Η επιχείρηση διάσωσης

Προς το παρόν, πέντε ερευνητικά πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής αναζητούν το «Τιτάν», ενώ μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα διπλασιαστούν φτάνοντας τα 10. Στις έρευνες συμμετέχουν και δύο ROV, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλα τηλεχειριζόμενα οχήματα στη γιγαντιαία επιχείρηση.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες αυτές οι στιγμές για τις οικογένειες των εγκλωβισμένων στο υποβρύχιο. Επικοινωνούμε συνεχώς μαζί τους. Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. Οι έρευνες συνεχίζονται. Είμαστε στη μέση της αναζήτησης και εξετάζουμε όλους τους παράγοντες. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση. Εάν συνεχίσουμε μπορεί να φτάσουμε σε αυτήν την απόφαση και τότε θα μιλήσουμε με τις οικογένειες και στη συνέχεια δημοσίως» κατέληξε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει ROV που μπορεί να επιχειρήσει όχι μόνο για να εντοπίσει αλλά και για να ανασύρει το Titan καθώς το έχει κάνει ήδη στην περίπτωση του μαχητικού που συνετρίβη σε βάθος 3.780 μέτρων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας το 2022. Τότε το μη επανδρωμένο όχημα είχε καταφέρει να δέσει έναν γάντζο που είχε ρίξει πλοίο στην επιφάνεια της θάλασσας.

Στην επιχείρηση διάσωσης που συντονίζουν η αμερικανική ακτοφυλακή, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και η ακτοφυλακή του Καναδά συμμετέχουν το πλοίο Deep Energy που διαθέτει μηχανισμούς υποβρύχιας σάρωσης, το Polar Prince, το πλοίο από το οποιο έφυγε το βαθυσκάφος Titan. Στην περιοχή βρίσκονται ένα καναδικό πολεμικό πλοίο με υπερβαρικό θάλαμο για έξι άτομα και το γαλλικό πλοίο Atalante. Το αμερικανικό ναυτικό έστειλε, επίσης, το Flyaway Deep Ocean Salvage System, που είναι σχεδιασμένο να ανακτά βαριά αντικείμενα από τα βάθη του ωκεανού όπως αεροσκάφη ή μικρά σκάφη.

Από αέρος συμμετέχουν δύο αεροπλάνα C-130 των ΗΠΑ καθώς και δύο αεροπλάνα από τον Καναδά ενώ ROV που έχει προσφέρει η βρετανική εταιρεία Magellan που ειδικεύεται σε έρευνες σε μεγάλα βάθη βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη και θα χρειαστεί χρόνος να φτάσουν στο σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του Titan.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ