Ειδήσεις
Λύθηκε το «μυστήριο»: Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι δεν κόλλησαν ποτέ Covid

Οι πρώτες μελέτες από την Κίνα το 2020 έδειξαν ότι οι άνθρωποι με ορισμένους τύπους αίματος – ιδιαίτερα με ομάδα αίματος Α – μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν, ενώ οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο μπορεί να προστατεύονται από τη μόλυνση.
Ορισμένες μικρές μελέτες επιβεβαίωσαν τις συνδέσεις, ενώ άλλες όχι, αφήνοντας τους ειδικούς της δημόσιας υγείας αβέβαιους σχετικά με το πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο τύπος αίματος ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για τον COVID-19.
Ο Δρ Sean Stowell, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, κατόρθωσε να εξηγήσει αυτή τη σύνδεση ανακαλύπτοντας πως το τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 που είναι το κλειδί που επιτρέπει στον ιό να εισβάλλει στα κύτταρα εμφανίζει συγγένεια με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α – και επομένως εμφανίζει μια προτίμηση να μολύνει τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α.
Μαζί με την ομάδα του, ο Stowell έκανε μια σειρά πειραμάτων για να κατανοήσει τη σχέση αυτή και ανέφερε τα αποτελέσματα σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό Blood.
Διαπίστωσε ότι, πράγματι, τα κύτταρα από άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2 από ό,τι τα κύτταρα από άτομα με ομάδα αίματος Ο.
Ο τύπος Ο είναι ουσιαστικά λευκό χαρτί όσον αφορά τις πρωτεΐνες της ομάδας αίματος, οπότε μπορεί να χρησιμεύσει ως παν-δότης και να μεταγγιστεί σε άτομα με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ και να μην προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση. Οι τύποι Α, Β και ΑΒ, ωστόσο, περιέχουν διαφορετικές ομάδες πρωτεϊνών, ή αντιγόνων, οι οποίες, όπως έμαθε ο Stowell, τους κάνουν να αλληλεπιδρούν διαφορετικά με τον ιό COVID-19.
Στις μελέτες, η ομάδα αίματος Α συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από 25% έως 50%, ανάλογα με τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Τα κύτταρα της ομάδας αίματος τύπου Α ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα, μάλιστα, στο να μολυνθούν από τους ιούς της παραλλαγής Omicron.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας7 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024