Υγεία
Διατροφή χαμηλής ποιότητας λόγω κρίσης
Στις μέρες που διανύουμε και μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, όπως είναι φυσικό η διατροφή των συμπολιτών μας δε θα έμενε ανεπηρέαστη.
Η καθημερινότητα, η έλλειψη εργασίας ή οι πολλές ώρες εργασίας , η μείωση της πρόληψης της υγείας και η ύπαρξη προβλημάτων στα ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας έχουν επηρεάσει τόσο τη διατροφή όσο και την υγεία των Ελλήνων.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) , ως υγεία ορίζεται η κατάσταση της πλήρους σωματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας η αναπηρίας . Γι’αυτό το λόγο ας μη ξεχνάμε ότι η μη τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής έχει αντίκτυπο στην υγεία μας. Όπως έλεγαν και οι πρόγονοι μας : «Είμαστε ό,τι τρώμε».
Ώς αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, μαζί με τη μείωση των μισθών έχουμε την εμφάνιση του υποσιτισμού και την αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας κυρίως σε μικρές ηλικίες. Εδώ ακριβώς τίθεται και το εξής ερώτημα : Κατανοητοί οι λόγοι υπαρξής υποσιτισμού στις μέρες που διανύουμε ,αλλά πως γίνεται να έχουμε αύξηση της παχυσαρκίας;
Η απάντηση είναι πολύ απλή , κατανοείται όμως δύσκολα απο το μέσο καταναλωτή ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με το φόβο έλλειψης της αναγκαίας τροφής .Εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη πηγή του προβλήματος. Με την οικονομική κρίση ο έλληνας καταναλωτής επιλέγει να ξοδεύει τα λεφτά του στην αγορά φθηνών και επεξεργασμένων τροφίμων ,τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Με αυτή την επιλογή αγοράς λανθασμένα νομίζει πως η πρόσκαιρη ενέργεια που δίνουν αυτές οι τροφές (π.χ υδατάνθρακες) ,ότι προσφέρουν και υγεία. Ώς αποτέλεσμα έχουμε τη μη προτίμηση της μεσογειακής διατροφής , η οποία για χρόνια μας χάριζε μια απο τις υψηλότερες θέσεις στη βαθμίδα σωστής διατροφής ευρωπαϊκά. Γι’αυτό το λόγο έχουμε υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας, με μεγάλη αύξηση της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σε αντίθεση με τη παχυσαρκία , έχουμε και την ύπαρξη μιας μεγάλης μερίδας πληθυσμού να πλήττεται απο υποσιτισμό. Ας μη ξεχνάει κανείς μας την προβολή απο τα ΜΜΕ παιδιών σε σχολεία της χώρας μας, με απώλεια αισθήσεων λόγω έλλειψης βασικών γευμάτων ,τα οποία στερούνται γονείς και παιδιά για βιοποριστικούς λόγους.
Το πρόβλημα όμως έχει βαθιές ρίζες, ξεκινάει απ ΄όταν το παιδί (ως έβρυο) βρίσκεται στη κοιλία της μητέρας. Μη λαμβάνοντας τις σωστές τροφές δεν υποσιτίζεται μόνο η μητέρα αλλά και το έμβρυο, έχοντας ως σοβαρή συνέπεια τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και όχι μόνο.
Όταν τα έμβρυα και τα μικρά παιδια δεν τρέφονται σωστά στα πιο κρίσιμα στάδια ανάπτυξής τους ,έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, οι οποίες μπορούν να φανούν έπειτα απο το πέρασμα μεγάλου χρονικού διαστήματος , όπως μειωμένη σωματική και νοητική ανάπτυξη ,εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών λοιμώξεων κ.α.
Οι κίνδυνοι όμως είναι πολλοί καθώς η μη τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής δεν έχει αντίκτυπο μόνο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά σε ΟΛΟΥΣ , διότι μια λανθασμένη διατροφή προκαλεί την έλλειψη απαραίτητων βιταμινών ,μετάλλων και ιχνοστοιχείων με αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών συμπτωμάτων όπως οι ζαλάδες , γρήγορη κόπωση ,αναιμία ξηρό δέρμα,διάρροια ή δυσκοιλιότητα,κατάθλιψη, διαταραχή του κύκλου περιόδου στις γυναίκες , διαταραχή του νευρικού συστήματος , εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κ.α.
Για την αποφυγή των συμπτωμάτων και την προαγωγή της υγείας μέσω της διατροφής, ας ξαναβάλει ο Έλληνας στη ζωή του τη μεσογεική διατροφή . Ας προτιμήσει ως διατροφική αξία και ως οικονομική λύση τα όσπρια,τα λαχανικά και τα φρούτα.Να αποφύγει τα νόμιμα ληγμένα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των υπεραγορών τροφίμων, να επιλέξει εναλλακτικά τρόφιμα, ορθά παρασκευσμένα και συντηρημένα.
Όσοι συνανθρωποί μας αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την οικονομική κρίση ,τους παραπέμπω να απευθυνθούν στα κοινωνικά παντοπωλεία και στα συσσίτια των δήμων τους.
ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΥΓΕΙΟΝΟΛΟΓΟΣ Τ.Ε –
ΕΠΟΠΤΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ